Actiunile UniCredit au pierdut 12,69% la inchiderea pietei din Milano

Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 09:33
1610 citiri
Actiunile UniCredit au pierdut 12,69% la inchiderea pietei din Milano

Titlurile UniCredit, cea mai mare banca italiana si unul dintre principalii jucatori de pe piata financiara central si est-europeana, s-au depreciat masiv, ca urmare a zvonurilor legate de starea financiara a companiei, in pofida mesajelor linistitoare ale autoritatilor italiene, scrie AFP. UniCredit este prima dintre bancile italiene afectate de turbulentele crizei financiare, care se extinde in prezent pe continentul european.


Autoritatile italiene, printre care ministrul economiei, Giulio Tremonti, au incercat, totusi, sa transmita mesaje linistitoare marti si au spus ca lichiditatea bancilor italiene este "adecvata" si ca eventuale consecinte ale crizei asupra bancilor si companiilor de asigurari din Italia "sunt sub control".


Actiunile UniCredit, a caror tranzactionare a fost suspendata de trei ori in sedinta de marti pentru ca se ieftinisera sub limita inferioara, au cazut cu 12,69%, la 2,59 euro/titlu, la inchiderea Bursei de Valori de la Milano, pe o piata al carei indice principal a pierdut 1,06%.


Luni, titlurile bancii se ieftinisera deja cu 10,30%, la 2,9725 euro. Cu un profit net de 6,57 miliarde euro in 2007, UniCredit este prima banca italiana, in fata bancii concurente Intesa Sanpaolo.


Scaderea de la bursa, cu aproape 50% de la inceputul anului, a facut banca italiana sa treaca pe locul al doilea din punctul de vedere al capitalizarii de piata, cu 39,7 miliarde euro, comparativ cu 45,2 miliarde euro, pentru Intesa Sanpaolo.


Seful UniCredit, Alessandro Profumo, a declarat, insa, ca este "linistit" cu privire la caracterul financiar solid al bancii.


"Daca analizam activitatea, suntem linistiti si vom avea in continuare o lichiditate foarte importanta", a declarat Profumo, citat de agentiile italiene Ansa si Radiocor, preluate de AFP.


UniCredit Group a afisat o scadere anuala de 30% a profitului net din primele sase luni ale anului, pana la 3 miliarde euro. In al doilea trimestru al anului, grupul a inregistrat un profit net de 1,9 miliarde euro.


UniCredit este prezent pe piata romaneasca prin UniCredit Tiriac Bank, care detinea a sasea pozitie dupa active la finalul anului trecut, pe piata bancara din Romania. Grupul UniCredit este prezent in Romania si prin UniCredit Leasing Corporation IFN, CA-IB Romania, Pioneer Asset Management SAI si UniCredit Leasing Fleet Management.