Analisti: economia va scadea mai mult decat s-a anticipat

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 02:05
1479 citiri
Analisti: economia va scadea mai mult decat s-a anticipat

Majorarea TVA de la 19% la 24% va determina cresterea ratei inflatiei la 7-8% in acest an si o contractie a economiei peste asteptarile actuale, au declarat pentru MEDIAFAX analistii economici.

"Majorarea TVA la 24% va avea un impact semnificativ asupra evolutiei economiei si ratei inflatiei. Inflatia se va situa la finalul anului la aproximativ 8%, cu circa 4 puncte procentuale peste prognoza actuala", a declarat sambata pentru MEDIAFAX economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

Ea a precizat ca accelerarea inflatiei va diminua foarte mult marja de manevra a BNR, in contextul in care banca centrala vrea sa incurajeze activitatea de creditare, dar are ca principal focus stabilitatea preturilor.

"Impactul majorarii TVA asupra inflatiei ar putea fi mai redus in cazul in care impactul nu este transmis intergral consumatorilor sau daca vor exista exceptii de la aplicarea cresterii", a spus Pal.

Reprezentantul UniCredit Tiriac Bank a mentionat ca nu a finalizat scenariul privind influenta cresterii TVA asupra economiei, dar anticipeaza ca masura va avea ca efect o scadere a PIB-ului peste asteptarile actuale.

La randul sau, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a aratat ca este de asteptat ca masura de crestere a TVA sa duca inflatia la 6-7%, ceea ce in mod evident va afecta semnificativ puterea de cumparare a romanilor.

Mai mult, Chidesciuc a aratat ca masura va determina o contractie a economiei mai mare decat cea anticipata in prezent, de 1,4%. BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,7%.

Economia Romaniei a ramas in recesiune in primul trimestru al acestui an, dupa ce PIB s-a contractat in termeni ajustati sezonier cu 0,3% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 2,6% comparativ cu trimestrul unu din 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#economie, #majorare tva , #stiri Unicredit Tiriac