Bancile austriece, in pericol din cauza lipsei de capital

Luni, 06 Iulie 2009, ora 13:09
996 citiri
Bancile austriece, in pericol din cauza lipsei de capital

Capitalul de rang 1 al primelor sase banci din Austria ar scadea la un nivel mediu de 5,1% in 2010, conform celui mai dur scenariu al unui test de stress, daca acestea nu vor strange capital nou, in contextul cresterii creditelor neperfomante, considera banca centrala a Austriei, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Daca bancile vor folosi intregul pachet de 15 miliarde euro, creat de guvernul austriac, pentru injectii de capital, atunci rata capitalului mediu de rang 1 al acestor banci ar scadea la 6% pana in 2010.

Scenariul din cadrul testului de stress, pe care banca centrala il considera ca foarte putin probabil sa aiba loc, presupune o crestere a creditelor neperfomante la 10% din toate imprumuturile acordate in Austria si la 20% din creditele acordate in Europa emergenta.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) considera ca legaturile Austriei cu Europa emergenta implica riscuri in ceea ce priveste economia si stabilitatea financiara, iar statul ar putea fi nevoit sa injecteze si mai multi bani in bancile sale.

Austria a alocat 15 miliarde euro pentru injectii de capital in bancile sale. Jumatate din suma a fost deja distribuita in cadrul sectorului bancar.

OCDE considera ca bancile austriece ar fi trebuit sa fie mai atente la riscurile asociate cresterii rapide a creditarii in valuta catre populatie, fenomen foarte vizibil in Ungaria, Romania si Ucraina, unde acestea sunt jucatori importanti.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat recent ca bancile din Austria ar putea fi nevoite sa isi majoreze rezervele de capital intr-o perioada in care criza economica incepe sa fie simtita in Europa Centrala si de Est, unde acestea sunt printre principalii creditori.

Bancile austriece au acordat credite de 267 miliarde dolari in estul Europei, suma echivalenta cu 70% din produsul intern brut (PIB) al Austriei, ceea ce a dus la cresterea marjei la CDS-uri pentru statul austriac.

Credit Default Swap (CDS) reprezinta costul reasigurarii datoriei unei tari impotriva restructurarii creditelor sau incetarii platilor.

Erste Group Bank a fost primul creditor austriac ce a acceptat in octombrie 2008 o injectie de capital de 2,7 miliarde euro, din partea statului.

Bancile din Austria sunt prezente pe piata romaneasca prin Banca Comerciala Romana, controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania (grupul Raiffeisen), UniCredit Tiriac Bank (Bank Austria, care gestioneaza afacerile UniCredit din regiune) si Volksbank Romania. 

 

#austria, #banci, #capital, #injectii , #stiri Unicredit Tiriac