Ce pasi fac bancile spre relansarea creditarii?

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 09:49
1553 citiri
Ce pasi fac bancile spre relansarea creditarii?

"Vedeti? Nici n-am semnat acordul cu FMI si leul s-a stabilizat!" Astfel prezenta Emil Boc, in urma cu cateva zile, efectele benefice ale celor 20 de miliarde de euro pe care Romania le va imprumuta de la Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si BERD.

Ducand logica premierului mai departe, am cautat sa aflam daca nu cumva si creditarea s-a relansat inainte de termen. Judecand dupa miscarile facute de bancile comerciale in ultima saptamana, am putea crede ca lucrurile stau chiar asa.

Spre exemplu, Raiffeisen Bank a anuntat cele mai spectaculoase taieri de dobanzi dintre toate institutiile de creditare. Astfel, costurile pentru creditele noi in lei si euro acordate persoanelor fizice au scazut in medie cu 3 - 4 procente.

"Acordul de finantare externa, semnat saptamana trecuta cu importante institutii internationale (FMI, CE, BERD, BM) are deja un efect direct asupra perceptiei de risc fata de Romania. Pasul firesc care urmeaza este reducerea costului de finantare externa, ceea ce poate conduce la costuri de creditare mai mici", a precizat recent Razvan Munteanu, vicepresedintele Diviziei Retail din cadrul Raiffeisen Bank.

Desi spectaculoase, reducerile actuale de dobanzi se produc dupa ce anterior au cunoscut o majorare abrubta. In plus, banca nu a redus costurile cu dobanda si pentru creditele vechi, pe care le-a scumpit inca din toamna anului trecut.

Chiar daca s-ar relansa, ritmul de crestere al creditarii ar fi anul acesta de 10-15%, de pana la patru ori mai mic decat cel raportat in 2007 sau 2008, ani caracterizati printr-o "exuberanta" a activitatii de imprumut.

La Bancpost dobanda a scazut in luna martie de la 9,90% la 7,04% in cazul creditului de locuinta in euro. Tot din martie, dobanzile pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca si pentru cel ipotecar in euro de la ING au scazut cu 0,25%.

Scaderi de dobanda s-au produs si la Garanti Bank sau Banca Transilvania. Ultima lucreaza la noile norme "relaxate" inca din februarie, un prim pas fiind facut in martie cand a redus rata dobanzii cu doua puncte procentuale la creditele in lei garantate.

La randul sau, cea mai mare institutie bancara de pe piata locala, BCR, nu a anuntat inca nicio diminuare a dobanzilor la credite, preferand sa promoveze intens cardurile de credit. Pe undeva, retinerea celor de la BCR este justifiata in conditiile in care 13% din creditele acordate se incadreaza in categoriile substandard si neperformante, potrivit raportului anual al Erste Bank.

Austriecii de la Volksbank au probleme mult mai mari cu creditele, BNR blocand acordarea de imprumuturi din cauza expunerii foarte mari. Volksbank are in momentul de fata cea mai mare expunere pe credite din piata, raportul credite-depozite fiind de 528%, aproape de doua ori mai mare decat cel al grecilor de la Alpha Bank (284%) si de peste 7 ori mai mare decat expunerea CEC Bank (72%).

In timp ce unele banci fac pasi marunti spre a reveni la conditii mai avantajoase, alte banci continua sa majoreze dobanzile la credite. In aceasta categorie se incadreaza si BRD, institutie care a anuntat la sfarsitul lunii martie ca isi mentine strategia de scumpire a creditelor inceputa anul trecut. In medie, anul acesta dobanzile la creditele acordate de BRD vor creste cu 1%, pana la media de 11,8%, de la 10,8% la cat se situeaza in prezent.

La acest nivel s-a ajuns dupa ce, la inceputul anului, BRD a scumpit mai multe produse de finantare din portofoliu. Dobanzile creditelor ipotecare au urcat cu pana la 3,5 puncte procentuale. Si UniCredit Tiriac Bank a recurs in acest an la o scumpire a creditelor, in special a celor de nevoi personale in lei care au cunoscut o majorare a dobanzilor de 3%.

Ambele banci si-au concentrat atentia in ultima perioada asupra produselor de economisire, in timp ce pe partea de creditare au dat atentie mai mult cardurilor. Astfel, in vreme ce BRD desfasoara o campanie promotionala impreuna cu cei de la VISA cu premii zilnice de sute de lei, cei de la UniCredit au lansat primul card de credit cobranded dedicat clientilor persoane juridice.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#banci, #creditare, #credite, #dobanzi, #relansare , #stiri Unicredit Tiriac