Costurile si riscurile cardului de credit

Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 10:54
908 citiri
Costurile si riscurile cardului de credit

O medie a celor mai avantajoase cinci dobinzi nu scade sub 29%, in timp ce comisioanele si mai ales penalitatile pot depasi 50% din suma extrasa.

Ginditi-va bine inainte de a va face un card de credit. Acest pas presupune asumarea unor costuri foarte mari. In fapt, un card bancar inseamna sa cumperi cei mai scumpi bani de pe piata. Nici macar firmele specializate pe microcredite si nici macar creditul doar cu buletinul nu sint mai scumpe.

Asadar, o medie a celor mai avantajoase cinci dobinzi practicate la cardurile bancare se situeaza undeva in jurul valorii de 25-26% pe an. Aceasta este numai dobinda si tot are o valoare dubla in comparatie cu un credit de nevoi personale. Daca vorbim de o medie a pietei in general, gasim dobinzi de aproximativ 30%, iar daca vorbim despre maximele pietei, ajungem la valori aproape de necrezut (35-40% pe an). Bancile ne momesc cu perioada de gratie si cu faptul ca putem plati lunar doar 5% din ceea ce am extras, insa uita sa evidentieze ca rata lunara este formata mai ales din dobinda.

Chiar daca o explicatie a dobinzilor mari tine de legatura directa dintre risc si costuri, ea nu este valabila pentru carduri in conditiile in care dobinzile sint mai ridicate decit la creditul cu buletinul, de exemplu, unde riscurile sint mai mari. Mai mult, limita de credit nu poate depasi trei salarii, ceea ce confera o siguranta sporita produsului. Oricum, masurile prudentiale ale bancilor sint mult prea mari in comparatie cu riscul de neplata - dovada faptul ca media celor care au restante la carduri nu trece de 1%. Nici rapiditatea nu este un argument in conditiile in care actele necesare sint aproape aceleasi ca pentru un credit obisnuit.

Banca Transilvania pare sa aiba cea mai buna oferta, cu o dobinda pentru cumparaturi de "numai" 22,96% si de 23% pentru extragerea de numerar. Daca ai intirziat cu plata, nu este prea bine, pentru ca dai 5% si 10 lei in plus. Daca ai extras mai mult decit limita stabilita, si acest lucru este valabil pentru toate bancile, iar nu este prea bine, pentru ca platesti penalizari de pina la 50% din suma depasita. La UniCredit Tiriac, pe cardul MasterCard, dobinda pentru extrageri de numerar este de 28,3%, iar perioada de gratie merge pina la 50 de zile. Suma penalizatoare pentru intirzieri este de 20 de lei, taxa anuala - 12 euro, iar taxa de emitere - 3 euro.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=14670&art=36942&cHash=0807b4ce5d>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.