Dan Pascariu: relatiile de munca in Romania sunt "anchilozate"

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 00:08
1748 citiri
Dan Pascariu: relatiile de munca in Romania sunt "anchilozate"

Presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac recomanda angajatorilor sa-si asume riscuri in momentul in care economia "o ia din loc", si sa devina mai flexibili, respectiv sa renunte la o parte din personal in momentul in care economia este anchilozata. 

"2009 a fost un an pierdut. In urma cu un an, multi prevedeau ca spre sfarsitul lui 2010 vom iesi din recesiune. Masurile s-au luat tarziu si au fost incomplete", este de parere Pascariu.

In opinia acestuia, masurile anticriza ar fi trebuit luate in 2009, pentru ca 2010 sa ramana un an de stimulare a investitiilor.

"Ar fi trebuit sa se negocieze un deficit bugetar mai mare, dar cu o directionare a diferentei catre investitii. Ne aflam in palierul psihologic negativ al crizei.

Daca oamenii nu fac investitii, nu cumpara bunuri de folosinta indelungata, economia nu are cum sa se miste mai repede", a mai adaugat presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank.

Pascariu considera ca exporturile au inceput sa creasca fiindca in Occident recesiunea a avut un ciclu mai scurt.

"In Romania exporturile au o pondere redusa in PIB. Suntem o tara mare, a doua din Europa Centrala si de Est, cu un consum potential mare. Nu se pune problema sa revenim la tipul de consum dinainte de criza. Acesta era peste posibilitati, sustinut de creditele bancare, care impingeau in sus preturile la active".

Pascariu a mai afirmat ca Romania are un mare deficit de investitii interne.

"Suntem in urma cu investitiile, ca dovada ca investitorii nu vin din cauza lipsei de infrastructura. Relevant este cazul Mercedes.

Acest lucru ar crea locuri de munca si ar stimula cresterea economica".

In ceea ce priveste micsorarea cotelor de contributii, acesta subliniaza ca relatiile de munca in Romania se afla intr-o stare "profunda de anchilozare".

Presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac recomanda angajatorilor sa-si asume riscuri in momentul in care economia "o ia din loc" si sa devina mai flexibili, respectiv sa renunte la o parte din personal in momentul in care economia este anchilozata.

Daca nu se stimuleaza munca, nu avem cum sa iesim cu adevarat din probleme.

"Ar trebui sa terminam masurile incepute anul trecut, sa scapam de aceste incertitudini economice.

Trebuie sa demonstram ca intr-adevar am facut curatenie, am redus cheltuielile bugetare. Din acel moment, trebuie sa marim investitiile", a mai adaugat Pascariu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#dan pascariu, #unicredit tiriac, #banci, #economie, #credite, #investitii , #stiri Unicredit Tiriac