Economia romaneasca a iesit din recesiune in T4

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 17:31
1449 citiri
Economia romaneasca a iesit din recesiune in T4

Economia Romaniei a iesit din recesiune in al patrulea trimestru din 2009, cu o crestere de 0,1-0,6% fata de trimestrul precedent, sustinuta de revenirea industriei, in timp ce constructiile continua sa aiba o contributie negativa, considera analistii consultati de NewsIn.

Pentru intregul an 2009, economistii estimeaza o contractie economica de circa 7%.

"Ne asteptam ca datele despre evolutia PIB in trimestrul patru sa indice reintrarea industriei pe o tendinta pozitiva. De altfel, evolutia pozitiva a industriei va constitui motorul cresterii economice in 2010. Este posibil ca si agricultura sa aiba o contributie pozitiva in ultimul trimestru din 2009", a declarat Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Pal este de parere ca sectoarele care limiteaza in continuare cresterea economica sunt constructiile, cu un declin de 25% in trimestrul al patrulea din 2009, si comertul.

"Pentru anul acesta, segmentele cu un rol in relansarea economica vor fi, pe langa industrie, exporturile si reformarea stocurilor de inventar", a mai explicat Pal.

Fata de ultimul trimestru din 2008, economistii estimeaza o contractie a economiei romanesti cuprinsa intre 4,8% si 6,6%.

Estimarea economistului-sef al UniCredit este in limita superioara a marjei (-6,6%), la polul opus situandu-se prognoza economistului-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

"Industria a avansat, probabil si agricultura, insa celelalte sectoare economice raman pe minus, desi contributia negativa s-a diminuat fata de trimestrele anterioare", a spus Chidesciuc, ce prevede un avans al PIB de 0,6% fata de trimestrul III, la date ajustate la variatiile sezoniere.

Analistii estimeaza in unanimitate ca industria a avut o contributie pozitiva la PIB in al patrulea trimestru, in timp ce constructiile au avut in continuare cea mai slaba performanta.

"Economia a fost sustinuta de industrie si agricultura, care au avut o contributie pozitiva, precum si de performantele bune ale exporturilor", a apreciat seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

"Constructiile reprezinta sectorul care va reveni cel mai greu. Acestea nu incep sa revina, mai ales in contextul in care statul nu a investit in 2009 in infrastructura, iar aceste investitii nu vor fi consistente nici in 2010", a completat ea.

Hancila prevede pentru ultimul trimestru din 2009 o contractie economica de 5,4% fata de aceeasi perioada din 2008 si o crestere de 0,2% comparativ cu trimestrul precedent.

Romania a inregistrat deja cinci trimestre consecutive de scadere a PIB fata de trimestrul precedent, incepand cu al treilea trimestru din 2008.

In primele noua luni din 2009, economia romaneasca a scazut cu 7,4% in termeni reali.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie, # contractie, # iesire recesiune, # sectoare, # cresteri , #stiri Unicredit Tiriac