Lupta pentru cota de piata: bancile vor deveni mult mai agresive

Joi, 03 Februarie 2011, ora 15:19
1873 citiri
Lupta pentru cota de piata: bancile vor deveni mult mai agresive

Bancile mari vor concura agresiv in acest an pentru castigarea de cota pe toate segmentele pietei, indiferent de ritmul de crestere al fiecarui domeniu, inclusiv pentru clientii persoane fizice, unde reluarea creditarii va fi lenta, apreciaza directorul general al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, citat de Mediafax.

"In general vedem o agresivitate mai mare din punct de vedere al concurentei din partea bancilor mari.

Inainte de criza, in 2008, bancile mici erau cele mai agresive, dar acum situatia s-a schimbat si toate bancile mari ne vom lupta pe toate segmentele, in acelasi timp.

Chiar daca cresterea va fi mult mai mica pe segmentul persoanelor fizice, cu totii vom lupta sa castigam cota de piata cat mai mare, in conditii de profitabilitate", a declarat Radu pentru agentia de presa MEDIAFAX.

El a mentionat ca nivelul concurentei pentru atragerea resurselor in lei ramane destul de ridicat, dar anticipeaza ca, fara noi tulburente in economie, dobanzile la plasamentele in moneda locala vor scadea treptat si vor fi din ce in ce mai putin diferite de la o banca la alta.

"Majoritatea economisirilor din Romania sunt in lei pentru ca dobanda este mai mare si cursul este stabil. Totusi, cererea de credite in lei este relativ redusa.

Exista un diferential mare intre dobanzile in lei si cele la valuta, iar creditele in moneda nationala sunt mai putin atractive", a explicat seful UniCredit Tiriac Bank.

Radu crede ca imprumuturile in lei vor deveni atractive cand vor exista referinte de dobanda pe termen lung pentru imprumuturile in moneda locala, ceea ce nu exista acum, si va scadea diferentialul de dobanda intre lei si euro, in conditiile in care lumea este obisnuita cu un curs leu/euro stabilit si atunci prefera sa isi ia risc valutar decat sa plateasca mai mult pentru a se imprumuta in lei.

Pe de alta parte, seful UniCredit Tiriac nu vede mult spatiu pentru reducerea marjelor la creditele in valuta, aratand ca pentru clienti costurile vor scadea numai atunci cand se va reduce costul riscului de tara, respectiv in cazul in care economia revine pe un trend pozitiv si exista stabilitate politica. Radu se asteapta la reluarea cresterii creditarii in acest an, care va fi mai accelerata in cazul in care si autoritatile vor porni investitiile.

"Deja vedem, inca din luna ianuarie, atentia companiilor mari si foarte mari pentru a investi.

Acestea vor sa se dezvolte, se uita sa deschida capacitati suplimentare, sa faca investitii pentru reducerea costurilor si eficientizare.

In general, firmele, au fugit de investitii in ultimii doi ani si au asteptat sa vada ca economia are sanse sa se redreseze, concentrandu-se pe reducerea costurilor.

Acum companiile mari si foarte mari sunt atente si iau in calcul posibilitatea de a investi", a continuat directorul general al UniCredit Tiriac Bank.

Astfel, Radu considera ca segmentul de corporatii va inregistra in 2011 o crestere mai mare pe segmentul de creditare, dar si din punct de vedere al gradului de utilizare a serviciilor bancare, comparativ cu dezvoltarea pietei pentru persoanele fizice.

El anticipeaza ca avansul creditarii nu se va mai putea face in aceeasi masura ca in trecut pe baza atragerii de resurse externe, iar romanii trebuie sa economiseasca mai mult.

"Cresterea economica s-a facut in trecut in mare parte cu ajutorul economisirii externe. Creditele au fost date pe baza liniilor de finantare ieftine, contractate din exterior.

Acum, din pacate, liniile de finantare externe sunt intr-un volum mult mai limitat si costurile sunt mai mari, deci pentru a ne asigura cresterea, este nevoie si de economisiri interne si de investitii straine directe", a mai spus Radu.

Seful UniCredit Tiriac Bank crede ca in acest an exista destul de multe riscuri pentru banci si foarte multa incertitudine, dar si loc de optimist pentru a doua parte a anului, cand economia se va stabiliza si va incepe sa creasca. 

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#banci, #credite persoane fizice, #dobanzi, #rasvan radu director general unicredit tiriac bank, #reluarea creditarii, #retail, #unicredit tiriac bank , #stiri Unicredit Tiriac