Marius Radu: O rata de absorbtie de 80% a fondurilor UE ar fi o performanta INTERVIU

Vineri, 22 August 2014, ora 14:14
1925 citiri
Marius Radu: O rata de absorbtie de 80% a fondurilor UE ar fi o performanta INTERVIU

O rata de absorbtie de 80% a fondurilor UE ar fi o performanta pentru Romania si ar insemna mult pentru economia nationala, a declarat, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres, Marius Radu - coordonator fonduri europene UniCredit Tiriac Bank.

Radu sustine ca absorbtia de fonduri europene, la nivelul lunii aprilie, a fost de 33,85%, iar cea cu prefinantare inclusa de 45,20% si ca, de atunci, absorbtia nu a mai evoluat decat la nivelul a unu sau doua procente lunar. O posibila explicatie ar fi ca se asteapta strangerea mai multor plati interne catre beneficiari, pentru a trimite catre Comisia Europeana o cerere de rambursare de o valoare foarte mare.

In ceea ce priveste programele operationale pentru perioada 2014-2020, Marius Radu a declarat ca Romania a trimis trei din sapte programe aferente Politicii de Coeziune si ca ar fi rezonabil ca in septembrie sa se trimita si restul catre Comisia Europeana.

Care este in acest moment rata de absorbtie a fondurilor UE in Romania si cum ati comenta evolutia acesteia in 2014?

Absorbtia de fonduri europene, la nivelul lunii iulie, este de 36,47%, iar cea cu tot cu prefinantare este de 46,54%. Romania a inceput anul cu aproximativ 27% rata a absorbtiei. Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste un miliard de euro la inceputul anului 2014 pentru cereri depuse in 2013 si atunci a crescut spre 33%, dar ulterior absorbtia nu a mai evoluat decat la nivelul a unu sau doua procente. Nu este niciun program suspendat si nici Comisia Europeana nu stiu sa aiba vreo problema in ceea ce priveste rambursarile catre Romania. Singura explicatie este ca Romania nu a mai cerut atat de multi bani intre timp.

Cred ca poate fi o strategie de a efectua mai multe plati interne catre beneficiari in baza cererilor de rambursare depuse de acestia si de a merge cu un calup de o valoare mai mare. Am observat acest lucru anul trecut, cand s-a mers cu peste un miliard de euro cereri de rambursare. Ma astept sa fie trimisa o cerere mare undeva prin septembrie si rambursarile sa vina de la Comisie in octombrie-noiembrie 2014.

Care este situatia in regiune?

Romania se afla pe ultimul loc din punct de vedere al absorbtiei de fonduri. Croatia, cu o rata a absorbtiei inferioara, de 21,7%, nu poate fi luata in calcul pentru ca a intrat anul trecut in UE si are o alta structura a programelor operationale. Conform datelor publicate de Comisie in aprilie 2014, pe primul loc se afla Estonia cu 84,5%, iar pe locul doi Portugalia, cu 83,5%, ceea ce pentru mine a fost o surpriza. Polonia ramane un exemplu pentru ce inseamna Europa Centrala si de Est.

Ce este remarcabil la nivelul Poloniei este ca are alocate cele multe fonduri din regiune, dar si o absorbtie consistenta de peste 70%. Estonia, Lituania sau Letonia au absorbtii bune, dar si mai putine fonduri alocate. Bulgaria a depasit in prima jumatate a acestui an 50% rata de absorbtie.

Care este estimarea dumneavoastra cu privire la fondurile pe care Romania risca sa le piarda? In ce domenii sunt si care ar fi cauzele?

Scenarii pot fi mai multe, dar daca ne uitam pe stadiul absorbtiei pe fiecare program in parte, putem observa ca programele cu ratele de absorbtie cele mai reduse sunt POS DRU - 28,75%, POS Mediu - 32, 25% si POS Transport - 32,5%. Programul Operational Regional merge cel mai bine dintre cele implementate sub Politica de Coeziune, se apropie de o rata de absorbtie de 50%. De asemenea, PNDR-ul are o absorbtie foarte buna, aproximativ 80%. Legat de posibilitatea ca Romania sa piarda anumite fonduri, cred ca exista acest risc in special pe proiectele mari, pe POS Transport si POS Mediu.

Nimeni nu se asteapta ca absorbtia pentru Romania sa fie de 100%, dar un nivel de 80% inca este realist. Chiar si cu o pierdere de 20%, care este semnificativa daca ne raportam la intreaga valoare alocata Romaniei, o absorbtie de 80% ar fi o performanta, ar insemna destul de mult pentru economia romaneasca, mai ales ca banii acestia ar fi injectati in 2014 - 2016. Ma astept ca anul acesta sa fie foarte multe cereri de rambursare pe POS DRU si Romania sa ceara bani multi si pe acest program, dar pe celelalte programe - unde sunt proiecte de infrastructura mari - este vorba de o strategie nationala, de cat de mult vrei sa investesti ca stat in aceste proiecte si ce capacitate de finantare ai, plus constrangerea de timp, toate proiectele trebuie implementate pana cel tarziu la 31 decembrie 2015.

Cum ati aprecia implicarea sectorului bancar din Romania in cofinantarea proiectelor derulate din fonduri UE?

Proiectele care au fost viabile au beneficiat tot timpul de interes si au facut obiectul competitiei bancare. In momentul de fata, ceea ce inseamna fonduri europene este de interes pentru sistemul bancar. Cele mai importante banci din Romania se uita cu mare interes pe acest sector pentru ca este o zona in care investitiile au crescut. Activ sunt implicate in finantarea acestui sector probabil 15 banci, dar gradul de implicare este diferit. Evolutia a fost diferita si in timp.

Ce ne puteti spune despre programele operationale pentru perioada 2014-2020? Ministerul Fondurilor Europene a trimis la Bruxelles pana acum 3 din cele 4 programe pe care le va coordona. Exista intarzieri din acest punct de vedere?

Romania este, din fericire, in esalonul de 13 State Membre care au depus deja Acordul de Parteneriat si este deja aprobat de Comisia Europeana. Acordul nostru de Parteneriat a fost depus in martie, a fost aprobat in 6 august si mai sunt inca 15 state care asteapta aprobarea pentru Acordurile de Parteneriat. In ceea ce priveste numarul de programe operationale trimise, vorbind doar de Politica de Coeziune, nu de Agricultura si Pescuit, Romania a trimis trei din sapte programe.

Din punctul meu de vedere, nu as spune ca suntem in intarziere. Mi se pare o proportie buna tinand cont ca cele mai multe vin de la Ministrul Fondurilor Europene, iar urmatorul calup cred ca va fi de la Ministerul Dezvoltarii. Daca celelalte programe vor fi trimise peste sase luni atunci se naste o problema, dar peste doua luni ar fi un start bun in implementare. Ar fi rezonabil ca in septembrie Romania sa trimita aceste programe catre Comisia Europeana.

Un alt aspect este ca sunt prea putini bani alocati pentru mediul privat, doar 3 miliarde de euro pentru companiile private care vor fi beneficiari directi de fonduri, respectiv 10% din totalul fondurilor alocate Romaniei (fara a lua in calcul platile directe pe ha). In comparatie cu celelalte state din Europa Centrala si de Est este foarte putin. Sunt state care au alocat peste 15%-20%.

Care este volumul cofinantarii proiectelor din fonduri europene realizat de UniCredit Tiriac Bank?

In 2009, aprobarile la nivel de UniCredit Tiriac pentru fonduri europene erau de 27 milioane de euro, iar in 2013 am ajuns sa depasim, cumulat, 600 milioane de euro valoare facilitati aprobate, inclusiv facilitati aprobate pentru emitere scrisori de confort. Aditional, in ceea ce priveste garantia JEREMIE, initiativa finantata in Romania prin POS CCE, Axa Prioritara 1, Domeniul Major de Interventie 1.2 'Accesul IMM la finantare', din resurse financiare provenind de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, avem alocate 87,5 milioane de euro. Pe JEREMIE am evoluat foarte bine anul acesta, am crescut de la 40% la finalul anului 2013, la aproximativ 80% rata de alocare estimata in prezent. Speram ca pana la finalul anului sa ajungem la 100%.

Cum estimati ca va evolua cofinantarea proiectelor din fonduri UE la nivelul bancii?

Marius Radu: In ceea ce priveste evolutia in 2014, acesta a fost foarte buna. Avem foarte multe finantari, iar dinamica este mai buna decat ne asteptam. Exista o explicatie logica. Proiectele in implementare ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului viitor, iar unele dintre ele chiar mai devreme si atunci foarte multi beneficiari a trebuit sa ia decizia daca merg mai departe cu proiectele sau nu. In anii anterior, multe companii nu au fost hotarate daca sa implementeze proiectele. Am observat, din punctul acesta de vedere, o efervescenta care s-a tradus prin numeroase solicitari in ceea ce priveste creditele pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene.

Anul acesta am avut foarte multe proiecte care au fost aprobate spre finantare si care au inceput implementarea intr-un timp foarte scurt. Daca in 2010 - 2011, de cand aprobai finantarea si pana incepea sa se utilizeze semnificativ din credit, putea sa dureze trei luni sau chiar sase, in momentul de fata timpul este foarte scurt, este de 2 saptamani, chiar si o saptamana in unele cazuri. Datele la 6 luni arata ca am ajuns la o valoare totala cumulata a aprobarilor de aproximativ 800 milioane euro, ceea ce pentru mine este o crestere semnificativa. Pentru finalul acestui an, estimarea noastra este de 50 de milioane euro noi aprobari pentru implementarea proiectelor cu fonduri nerambursabile sau facilitati JEREMIE, deoarece solicitarile s-au concentrat in prima jumatate a anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#fonduri europene, #absorbtie fonduri europene, #fonduri Unicredit , #stiri Unicredit Tiriac