Merita sa iti depui banii intr-un depozit in lei?

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 09:26
3524 citiri
Merita sa iti depui banii intr-un depozit in lei?

Dobanzile la depozitele in termen, in lei, variaza intre 4% si 7,5% si iti promit un profit ireal, pentru ca, de multe ori, suma retrasa la scadenta este mai mica decat depusa, din cauza comisioanelor si taxelor percepute. 

Bancile care ofera dobanzi mai mari sau apropiate de valoarea dobanzii de referinta a BNR, care a fost mentinuta de 16 luni la 6,25%, practica, pe langa comisionul de retragere al numerarului, o serie de taxe de administrare ale contului curent aferent depozitului, scrie Gandul.

Cu alte cuvinte, valoarea reala a sumei pe care o retragi, la scadenta depozitului este de cel mult 3,25%, chiar si in cazul bancilor care promit dobanzi de 7,5%.

Spre exemplu, la depozitul cu dobanda fixa al UniCredit Tiriac Bank, clientul va primi la un an de la depunerea celor 1.000 de lei, cu 50 de lei mai putin, dobanda de 4,85% fiind prea mica pentru a acoperi costurile de administrare ale contului bancar aferent depozitului (7,5 lei pe luna).

Pe de alta parte, un depozit la banci precum Banca Carpatica, ATE Bank sau Banca Transilvania prezinta avantajul absentei taxelor de administrare ale contului aferent, precum si dobanzi mai mari decat cea de referinta a bancii centrale.

#dobanzi, #dobanzi credite, #dobanzi valuta, #dobanzi credit lei, #dobanzi credit valuta, #dobanzi lei, #dobanzi depozite lei , #stiri Unicredit Tiriac