Paradox ipotecar: executarea clientilor bun-platnici

Joi, 28 Mai 2009, ora 08:24
1568 citiri
Paradox ipotecar: executarea clientilor bun-platnici

Chiar daca va aflati printre cei care isi platesc la timp ratele la banca, nu inseamna ca sunteti in afara oricarui pericol. Pentru ca o anumita clauza din contract le permite acest lucru, bancile pot executa silit si un client care plateste, in cazul in care valoarea de piata a ipotecii scade prea mult.

Acest lucru se intampla prin intermediul unei clauze care defineste "garantia neacoperitoare", clauza care, in final, il poate lasa pe creditat chiar fara casa pusa drept ipoteca. "O astfel de clauza exista in aproape toate contractele de credit ipotecar concepute de banci", spun reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Intr-o prima faza, banca incearca sa rezolve problema pe cale amiabila, adica prin metode specifice cum ar fi reesalonarea, rescadentarea sau refinantarea creditului. De asemenea, clientului i se ofera posibilitatea de a rambursa anticipat imprumutul fara a plati comision. Daca nici una dintre metodele expuse mai sus nu functioneaza, banca poate trece la rezilierea contractului de credit si, ulterior, la executarea silita a garantiei. Sunt insa cazuri in care banca ia alte masuri, cum ar fi majorarea dobanzii.

Reprezentantii Bancpost spun ca exista o astfel de clauza, insa ca nu a fost activata pana in momentul de fata. Cei de la UniCredit Tiriac si Piraeus Bank o considera de "bun-simt", in timp ce Raiffeisen Bank o va folosi doar in situatii extreme.

 

 

#banci, #clauze, #comision, #dobanzi, #rate, #reesalonare , #stiri Unicredit Tiriac