Unicredit: Bancile cer statului dobanzi mai mari din cauza riscului politic

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 13:31
1476 citiri
Unicredit: Bancile cer statului dobanzi mai mari din cauza riscului politic

Riscul politic din Romania face bancile sa ceara dobanzi mai mari la titlurile de stat, pentru ca riscul asumat presupune un cost, a declarat luni, presedintele executiv al Unicredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, potrivit NewsIn.

Riscul politic "ne face sa solicitam mai mult, o dobanda mai mare pentru titlurile de stat. (...) Credem ca, in acest moment, trebuie platit un cost pe masura riscului asumat", a afirmat Radu.

El a negat, insa, ca in piata ar fi tensiuni, desi in ultimul timp Finantele au anulat cateva emisiuni de titluri de stat pe termen scurt din cauza ca nu au acceptat dobanzile solicitate de banci.

"Este o negociere in piata, este o negociere pe care o purtam cu toate tipurile de clienti, nu numai cu statul, si cateodata ajungem la un acord comun si atunci incheiem tranzactia, alteori nu ajungem la un acord comun si nu se intampla nimic. Cred ca acest lucru este firesc", a spus presedintele executiv al Unicredit Tiriac.

El a mentionat ca bancile au limite in ceea ce priveste investitiile in titluri de stat, "limite care incep sa fie atinse", astfel incat apetitul bancilor pentru titluri de stat va scadea.

"De aceea am avea nevoie de proiecte importante ale sectorului de stat, pentru a le credita in mod direct", a mai spus Radu.

Intr-un raport publicat luni dimineata de ING Bank Romania se arata ca "ratele de dobanda pe termen scurt ar putea urca usor din cauza incertitudinilor din politica romaneasca".

Analistii de la ING MFP apreciaza ca vanzarea de titluri de stat in contextul actual din piata ar necesita ca Ministerul Finantelor "sa accepte plata unui randament de 10%".

"Credem ca BNR va organiza o operatiune repo fiindca altfel MFP ar putea fi din nou in situatia de a respinge licitatia (de luni n.r.), desi executia bugetara nu arata deloc bine", se mai arata in raportul ING.

Ultimele titluri de stat plasate in piata de Finante au avut randamente anuale cuprinse intre 9,9% si 10%.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la finalul lui septembrie la 5% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor preliminare, in conditiile in care FMI a fixat guvernului o tinta de final de an de 7,3% din PIB.

 

#titluri stat, # dobanzi, # banci, # unicredit , #stiri Unicredit Tiriac