UniCredit: costurile bancilor se vor majora

Joi, 17 Iunie 2010, ora 12:12
1421 citiri
UniCredit: costurile bancilor se vor majora

Costurile bancilor din Romania se vor majora in urma noilor reglementari, dar, pe termen lung sistemul bancar isi va relua cresterea, a declarat, joi, Zoltan Major, vice presedinte executiv, Retail, UniCredit Tiriac Bank.

Noile norme privind creditarea vor genera costuri mai mari pentru banci.

In acelsi timp, masurile de austeritate luate de guvern, care includ diminuarea veniturilor angajatilor din sectorul de stat cu 25%, vor creste supraindatorarea si va duce la o scadere a consumului, iar creditarea va avea de suferit, spune Major.

"Vom avea o descrestere a consumului de cateva procente, conform ultimelor estimari", sustine Major.

"Focusul bancilor romanesti pe termen scurt va fi pe eficientizarea retelei si a costurilor. (O problema este) supraindatorarea, in contextul actual, cand avem minus 25% in sectorul bugetar, si este foarte clar ca gestionarea costurilor si a relatiei cu clientii sunt foarte importante", spune Zoltan Major.

El a mentionat ca profitul va continua sa scada: daca in 2008, profitul bancilor a fost de aproximativ 4 miliarde de lei, in 2009 a scazut la aproximativ 900 de milioane de lei. Statul a beneficiat de impozite din acest profit, iar diminuarea lui va insemna si scaderea incasarilor statului, sustine Major.

In plus, o mare parte a profitului a mers catre majorari de capital, pentru a sustine solvabilitatea in sistemul bancar.

Insa, in pofida dificultatilor, cresterea creditarii va fi reluata, pe termen lung, sustine Major.

"Romania este inca sub-bancarizata, ponderea creditelor ipotecare in PIB este de doar 5%, in restul Europei e dublu, iar in unele tari occidentale, de pana la 40% din PIB," sustine Major.

"Nu vom mai avea cresteri de 50-70%. Va fi o crestere mult mai sustenabila, fara oscilatii majore", a mai spus directorul UniCredit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#unicredit, #banci, #sistem, #bancar , #stiri Unicredit Tiriac