Unicredit: Nu avem nevoie de majorari de capital

Luni, 25 Mai 2009, ora 13:25
1017 citiri
Unicredit: Nu avem nevoie de majorari de capital

UniCredit Tiriac Bank nu are nevoie de majorari suplimentare de capital, dupa ce si-a capitalizat in intregime profitul obtinut anul trecut, a declarat pentru NewsIn presedintele Consiliului de Supraveghere al bancii, Dan Pascariu. Acesta a precizat ca institutia de finantare se afla intr-o perioada de exces de lichiditate.

"La sfarsitul primului trimestru, rata de solvabilitate a bancii era de 10,9%.

Dupa capitalizarea profitului obtinut anul trecut, nu avem nevoie de alte majorari de capital", a spus Pascariu, intr-un interviu acordat NewsIn.

UniCredit Tiriac Bank a afisat pentru 2008 un profit net de 358,3 milioane lei (97,29 milioane euro), in crestere cu 37% fata de cel din anul precedent, potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS). Profitul net auditat in standardele romanesti de contabilitate (RAS) a fost de 213,6 milioane lei anul trecut.

Pentru 2009, Pascariu estimeaza ca portofoliul de imprumuturi al bancii ar putea creste cu "10%, cel mult 15%" comparativ cu sfarsitul lui 2008, avansul fiind concentrat mai ales pe segmentul creditelor catre companii.

"Creditele neperformante se plaseaza sub 2% in portofoliu, potrivit IFRS. Pentru creditele externalizate, gradul de neperformanta este chiar mai scazut", a adaugat Pascariu.

Pe depozite, cresterea ar putea fi de 33-35% fata de volumul inregistrat la finalul anului trecut, in conditiile in care UniCredit Tiriac Bank vrea sa isi mentina raportul intre credite si depozite sub 120%.

"Ne-am imbunatatit raportul intre credite si depozite, de la 185% in octombrie 2008 la 112% la finalul lunii aprilie, iar obiectivul nostru este sa ramanem sub 120%", a spus Pascariu.
   
Dupa primul trimestru, portofoliul de credite al bancii, excluzand creditele externalizate, se plasa la 12,6 miliarde lei (2,9 miliarde euro), in crestere cu 39% comparativ cu valoarea dupa primele trei luni ale anului trecut.

Incluzand creditele externalizate, soldul imprumuturilor acordate de banca pana la finalul lunii martie a acestui an a fost de 17,4 miliarde lei (4,1 miliarde euro).

 "Suntem intr-o perioada de exces de lichiditate"

Majoritatea bancilor sunt supralichide in prezent, desi piata nu a mai revenit la nivelul de lichiditate din septembrie 2008, inainte de atacul speculativ, a mai declarat  Dan Pascariu, care spune ca si-ar "dori o dobanda de politica monetara de 8,5% pana la finalul anului".

"Suntem intr-o perioada de exces de lichiditate. Nu am revenit la nivelul din septembrie 2008, dar piata interbancara a reinceput sa functioneze", a spus presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank.
 
El a afirmat ca bancile se afla intr-o perioada de "conservare", iar majoritatea institutiilor de credit sunt, in prezent, supralichide.

"Luna octombrie a prins bancile romanesti cu dezechilibre majore. Acum asistam la schimbarea paradigmei legate de lichiditate. Bancile erau foarte agresive, insa acea verva a trecut. Marea majoritate a bancilor sunt supralichide in prezent", a spus Pascariu.

El a mai declarat ca se asteapta ca economia sa scada in continuare, o revenire pe partea de cerere urmand sa apara abia din toamna.

"Sunt sceptic cu privire la entuziasmul diferitilor oficiali care vad lucrurile destul de roz. Cred ca va continua comprimarea economiei si mai este pana la reluarea consumului. Suntem in palierul superior al crizei. Daca dobanzile scad si cursul este stabil, o parte din cerere ar putea reveni spre toamna", a spus Pascariu.

Presedintele de la UniCredit Tiriac Bank estimeaza ca ritmul de crestere a creditului poate fi de 10-15% la finalul acestui an, alimentat preponderent de avansul pe segmentul creditarii companiilor.
 
In primul trimestru al acestui an, economia Romaniei s-a comprimat cu 6,4%, potrivit datelor preliminare prezentate de Institutul National de Statistica (INS).
 
Pascariu a afirmat ca "si-ar dori ca dobanda de politica monetara sa scada la 8,5% pana la finalul anului".

La sedinta din 6 mai, BNR a decis sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% la 9,5% pe an.

Referitor la rezervele minime obligatorii (RMO), el anticipeaza eventuale scaderi in a doua parte a anului, de amploare redusa, cu cate 2-3 puncte procentuale.

Nivelul RMO pe care bancile trebuie sa le constituie lunar este, in prezent, de 40% pentru pasivele in valuta si de 18% pentru cele in lei.

BNR a decis, pe 31 martie 2009, ca incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie zero.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#capital, #credite, #finantare, #lichiditate, #unicredit , #stiri Unicredit Tiriac