UniCredit: Riscul destramarii zonei euro a crescut

Luni, 24 Mai 2010, ora 15:50
1194 citiri
UniCredit: Riscul destramarii zonei euro a crescut

Riscul destramarii zonei euro a crescut in cateva luni de la 0% la 2% insa ramane minim, chiar daca moneda este subminata de lipsa de vointa politica necesara rezolvarii crizei datoriilor, a declarat directorul general al UniCredit, Alessandro Profumo, pentru Bloomberg, citat de Mediafax.

"Pana in urma cu cateva luni vedeam sanse de 0%, acum estimam un risc de 2%. Euro va continua sa ramana in viata. Problema principala este ritmul schimbarilor si nu un euro mai slab sau mai puternic", a spus Profumo, care conduce cea mai mare banca din Italia, cu activitati si in Romania.

Euro ar trebui sa se stabilizeze dupa ce a coborat saptamana trecuta la minimul ultimilor patru ani in raport cu dolarul, a afirmat el.

Oficialii europeni trebuie sa limiteze temerile privind extinderea crizei din Grecia si sa reduca deficitele bugetare, a adaugat seful UniCredit.

" In ziua de azi nu mai sunt lideri politici cu un anagajament european puternic. Ne lipsesc Mitterand sau Khol ", a spus Profumo, referindu-se la fostul presedinte francez si fostul cancelar al Germaniei.

Urmarile crizei datoriilor ameninta cresterea economica din zona euro, care genereaza cea mai mare parte a profitului UniCredit, si sa afecteze economiile vecine din Europa Centrala si de Est, care reprezinta 17% din veniturile bancii.

Profitul UniCredit a crescut cu 16% in prinmul trimestru, la 520 de milioane de euro, sustinut de divzia de investitii si comisioane. Seful UniCredit a folosit deschiderea pietelor europene, facilitata de introducerea euro, pentru a extinde operatiunile bancii in afara Italiei.

UniCredit a cheltuit 61 de miliarde de euro pentru preluari intre 2005 si 2008, devenind a opta banca din Uniunea Europeana, cu active de 949,9 miliarde de euro. "Ne-am dezvoltat pe proiectul euro", a afirmat directorul. Profumo nu a exclus noi achizitii in Europa Centrala si de Est.

"In Europa Centrala si de Est exista tari in care, daca apare o oportunitate, trebuie sa o analizam", a spus el, adaugand ca principala preocupare a bancii este pentru o "dezvoltare organica".

Euro ar putea ramane aproape de nivelul actual pana la dovezi ca statele din uniunea monetara isi reduc deficitele bugetare. Grecia a raportat pentrru 2009 un deficit bugetar de 13,6%, iar Irlanda de 14,3%.

Declinul monedei europene prezinta si beneficii, intrucat sustine exporturile statelor din zona euro si limiteaza inflatia, a adaugat oficialul.

Dobanzile petermen lung ar putea stfel sa scada din cauza reducerii estimarilor pentru inflatie. Grupul italian controleaza in Romania banca UniCredit Tiriac Bank si mai multe firme de servicii financiare.

Institutia de credit din Romania avea la finele lunii martie o retea de 250 de sucursale. 

#destramare, #zona euro, #unicredit , #stiri Unicredit Tiriac