UniCredit sustine proiectele cu fonduri europene nerambursabile

Marti, 16 Iunie 2009, ora 13:22
3204 citiri
UniCredit sustine proiectele cu fonduri europene nerambursabile

UniCredit Tiriac Bank a lansat trei tipuri de credite si o scrisoare de garantie bancara ca solutii de finantare pentru proiectele care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile, iar in prima faza clientii bancii vor putea accesa fonduri europene din PNDR, a anuntat marti banca, precizeaza NewsIn.

Astfel UniCredit Tiriac Bank a lansat patru tipuri de produse, respectiv o scrisoare de garantie bancara pentru avansul de la autoritati, un credit punte, un credit de investitii si o facilitate de finantare pe termen scurt.

Scrisoarea de garantie bancara este necesara incasarii avansului de la autoritati, iar valoarea scrisorii poate acoperi 100% sau 110% din avans, in functie de programul operational in care se incadreaza proiectul.

Durata maxima de implementare a unui proiect variaza intre 24 si 36 de luni, in functie de program, masura, domeniu major de interventie, operatiune si specificul proiectului.

Astfel creditul punte asigura necesarul de finantare pana la momentul incasarii sumelor nerambursabile si acopera pana la 100% din finantarea nerambursabila.

UniCredit Tiriac Bank poate acorda, in functie de proiect, o perioada de gratie de pana la 120 de zile dupa finalizarea acestuia, pentru rambursarea creditului punte. Din costul total al unui proiect, clientul beneficiar trebuie sa acopere in totalitate cofinantarea cheltuielilor eligibile, precum si cheltuielile neeligibile.

Creditul pentru investitii se poate acorda desinestatator sau concomitent cu creditul punte si poate asigura cofinantarea a pana la 75% din cheltuielile eligibile.

Facilitatea pe termen scurt asigura sursele de finantare necesare pentru achizitiile din proiect, mai ales pentru plata TVA, taxa considerata cheltuiala neeligibila.

In prima etapa, clientii bancii vor putea accesa fonduri europene prin masurile 121, 123, 312, 313 din Programul National pentru Investitiile in Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru intervalul 2007-2013.

"Pana la sfarsitul anului vom introduce produse dedicate proiectelor care se incadreaza in Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", ce sprijina si imbunatatirea eficientei energetice, inclusiv producerea de energie regenerabila", a spus presedintele executiv al bancii, Rasvan Radu.

Printre proiectele ce pot beneficia momentan de finantare nerambursabila se numara modernizarea fermelor agricole (vegetale si zootehnice), cele incadrate in industria de procesare agroalimentara si in industria usoara, activitatile mestesugaresti, serviciile pentru populatia rurala, sprijinirea turismului rural, dar si alte tipuri de proiecte.

Programul este finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din fonduri de la bugetul de stat. Clientii UniCredit Tiriac Bank pot apela si la produsele de trezorerie destinate acoperirii riscului valutar rezultat din diferentele de curs de schimb ce apar in diferite momente de aplicare a proiectului.

Banca poate prelua solicitari de cofinantare a proiectelor ce beneficiaza de fonduri nerambursabile, atat inainte de depunerea proiectului - pentru a identifica produsele bancare optime si pentru a elabora o structura individuala de finantare ce poate fi folosita in exprimarea fluxului de numerar din documentatia proiectului -, cat si dupa aprobarea proiectului si semnarea contractului cu autoritatile pentru stabilirea structurii de finantare pe perioada implementarii.

La nivelul Uniunii Europene, rata de programare 2007-2013 prevede prin intermediul instrumentelor structurale un sprijin total pentru Romania, de aproximativ 27,5 miliarde euro.

Instrumentele structurale sunt reprezentate de cinci fonduri europene - Fondul European de Dezvoltare Regionala (PEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Perscuit (FEP). La acest instrument se vor adauga aproximativ 6 miliarde euro din bugetul national.

UniCredit Tiriac Bank face parte din UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est, si are in prezent circa 600.000 clienti. Banca avea la finalul anului trecut o retea de 242 de unitati si 3.236 de angajati.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#UniCredit, #finantare, #proiecte, #fonduri, #europene, #nerambursabile , #stiri Unicredit Tiriac