UniCredit Tiriac: Decizia BNR a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie

Luni, 05 August 2013, ora 15:42
1313 citiri
UniCredit Tiriac: Decizia BNR a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie

Decizia BNR de reducere a dobanzii cheie la 4,5% pe an a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie din ultima luna, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank.

"Decizia BNR a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie de la sedinta din luna iulie pana in prezent. Balanta contului curent a consemnat un surplus de 314 milioane euro, in timp ce apetitul pentru risc in pietele internationale a crescut. De asemenea, perspectivele inflatiei sunt ajutate de anul agricol bun precum si de introducerea legislatiei pentru reducerea TVA la produsele de panificatie. Consideram ca impactul direct al deciziei BNR va fi insa limitat", a spus Mihai Patrulescu pentru Agerpres.

Senior economistul UniCredit Tiriac Bank sustine ca, pana in prezent, observam un ecart intre ratele de dobanda din piata interbancara (ROBOR) si rata de politica monetara, iar cel mai probabil decizia de astazi va ajuta realinierea acestor rate si va imbunatati transmisia politicii monetare.

"Pe termen scurt, este posibil sa observam o usoara volatilitate a cursului de schimb avand in vedere faptul ca decizia a fost neasteptata (piata anticipa o scadere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii de referinta)", a mai spus Mihai Patrulescu.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de luni, reducerea dobanzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, incepand cu data de 6 august 2013.

De asemenea, CA a mai decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Aceasta este a doua decizie consecutiva de reducere a dobanzii cheie adoptata de CA al Bancii Nationale a Romaniei, dupa cea din luna iulie, cand rata dobanzii de politica monetara a scazut la nivelul de 5 la suta pe an de la 5,25 la suta.

#unicredit reducere dobanda monetara, #reducere dobanda politica monetara, #scadere dobanda BNR , #stiri Unicredit Tiriac