Instanta obliga UPC sa bage in grila o televiziune care nu mai emite: Zeus TV

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 13:50
1827 citiri
Instanta obliga UPC sa bage in grila o televiziune care nu mai emite: Zeus TV
Sursa foto: Lideruldeopinie.ro

Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a dispus mentinerea in vigoare a contractului dintre UPC Romania SRL si Lazarus Media SRL pentru difuzarea in retelele de cablu ale companiei de telecomunicatii a Zeus TV, insa licenta televiziunii a fost retrasa de Consiliul National al Audiovizualului pe 2 iulie.

Societatea Lazarus Media SRL a dat in judecata societatea UPC Romania SRL pe 6 iulie 2012. Obiectul dosarului depus la Judecatoria sectorului 1 este "anulare act anulare notificare".

Pe 10 octombrie 2013, instanta s-a pronuntat si a dat castig de cauza societatii Lazarus Media SRL, al carei actionar principal este Luis Lazarus.

"Respinge exceptia lipsei de interes, invocata de parata (UPC, n.r.), ca neintemeiata. Admite cererea. Dispune anularea notificarii din data de 11.06.2012 privind incetarea contractului nr.2/10.05.2011 cu consecinta mentinerii in vigoare intre partile contractante a acestui contract pe timp de un an. Obliga parata la plata sumei de 18,45 lei cu titlu de cheltuieli de judecata constand in taxa judiciara de timbru si timbru judiciar. Respinge cererea paratei de acordare a cheltuielilor de judecata, ca neintemeiata", se spune in solutia instantei.

UPC Romania poate face apel la decizia Judecatoriei sectorului 1, in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei.

Potrivit lui Luis Lazarus, prin aceasta decizie, societatea UPC Romania este obligata sa mentina in vigoare, pentru inca un an, contractul din mai 2011 dintre UPC si Lazarus Media, pentru difuzarea in retelele UPC a televiziunii Zeus TV.

"In 2011, UPC m-a obligat sa semnez o clauza de denuntare unilaterala fara motiv a contractului. Eu le-am spus ca nu semnez o asemenea clauza, dar mi-au spus (cei de la UPC, n.r.) ca, daca nu semnez clauza asta, nu mai semnez deloc contractul (...) Eu am zis ca, daca nu mai avem de-a face cu o negociere, ci cu un santaj, o sa semnez asa (...) Contractul se prelungea automat cu cate un an daca nu ne notificam reciproc. Am semnat si a trecut primul an. Dupa un an nu mi-a facut nimeni nicio notificare. Nefacand notificare, conform clauzelor, contractul s-a prelungit pentru inca un an. Peste o luna insa m-am trezit cu o notificare de la UPC, totalmente aiurea, fara motiv, si mi-au spus ca in 30 de zile ma vor scoate de pe UPC (...) Le-am amintit ca eu nu am semnat voluntar acel contract si ca acea clauza de denuntare unilaterala este o clauza abuziva, care actioneaza doar din partea lor si ca o sa-i dau in judecata", a explicat pentru Mediafax Luis Lazarus.

El a precizat ca, ulterior, UPC i-a propus sa difuzeze Zeus TV doar in grila digitala, daca le platea 10.000 de euro pe luna. "Ma aruncasera in coada grilei, iar ca sa ma tina doar in grila digitala voiau sa le dau 10.000 de euro pe luna", a spus Lazarus.

Lazarus vrea sa reporneasca emisia Zeus TV, pe baza deciziei instantei

Principalul actionar al televiziunii a mai spus ca, prin actiunea in instanta, el nu a cerut despagubiri de la UPC. "Am cerut sa ramana in vigoare contractul pentru inca un an de zile, asa cum a fost la inceput", a mai declarat Lazarus pentru Mediafax.

Insa, in data de 2 iulie 2010, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis sa retraga licenta audiovizuala a Zeus TV, din cauza ca televiziunea si-a intrerupt emisia mai mult de 90 de zile.

"Cand am actionat in instanta UPC, aveam licenta. UPC trebuia doar sa apese pe un buton si Zeus TV era din nou in grilele UPC. Eu am crezut ca problema se va rezolva repede in instanta, insa, intre timp, s-a trezit CNA-ul ca eu nu mai emit si mi-a retras licenta. Dar eu unde puteam sa mai emit, in garsoniera? Eu nu mai emit din cauza cablistilor, nu din cauza mea", a spus Luis Lazarus.

El a precizat ca a depus un memoriu la CNA, in care a explicat ca televiziunea Zeus TV nu este primita in grilele RCS&RDS si Dolce-Romtelecom. "UPC m-a primit initial si apoi m-a scos. Eu am explicat care este situatia in memoriul depus la CNA, le-am spus ca aceste companii de cablu nu ma lasa sa imi desfasor activitatea. Dar CNA nu a facut niciun demers ca operatorii de cablu sa ne introduca in grilele lor, nu i-a amendat, nu le-a transmis niciun avertisment. In schimb, a tinut cont ca Zeus TV nu mai emite, nu ca operatorii de cablu nu ma primesc", a spus Luis Lazarus.

El a mai spus ca, in urmatoarele zile, urmeaza sa informeze oficial CNA in legatura cu decizia Judecatoriei sectorului 1 privind procesul cu UPC. "Eu am notificat si instanta in legatura cu aceasta situatie (retragerea licentei Zeus TV de catre CNA, n.r.)", a spus Luis Lazarus. El a precizat ca se asteapta ca la CNA sa urmeze o dezbatere cu privire la acest subiect, in urma careia Zeus TV sa poata emite din nou.

Pe de alta parte, pana la difuzarea acestei stiri, reprezentantii UPC Romania nu au putut fi contactati.

Televiziunea Zeus TV a inceput sa emita in mai 2011, fiind disponibila atunci pe UPC Digital si in grilele unor operatori de cablu mai mici din tara. In grila Zeus TV se regaseau la momentul respectiv 44 de programe, emisiunea centrala fiind "Luis Lazarus Live". In iulie 2012, Zeus TV a fost scos din grila UPC Digital.

Istoria Zeus TV

Consiliul National al Audiovizualului a aprobat, pe 1 februarie 2011, solicitarea lui Luis Lazarus de a lansa televiziunea generalista Zeus TV.

Luis Lazarus si-a prezentat pentru prima data intentiile de a lansa televiziunea generalista Zeus TV in data de 4 noiembrie 2010, in sedinta CNA. Atunci, Lazarus a spus ca este pe punctul de a finaliza procesul de achizitie a postului Canal Teleshop (care la momentul respectiv era in lista "must carry" a televiziunilor ce trebuie retransmise obligatoriu de catre cablisti), care urma sa fie operat sub denumirea Zeus TV, prin societatea Lazarus Media, la care este actionar majoritar (90%). La societatea Lazarus Media este actionar si Marinca Rolea (10%), bunica lui Luis Lazarus.

El a precizat atunci ca preia Canal Teleshop de la societatea Info Eureshop SRL, care ii avea ca actionari pe: Toma Constantin (60%) - asociat principal, Gelu Alin Ion - 15%, Choi Seong Koog (Coreea de Sud) - 15% si Schollenbarger Kenneth Todd (SUA) - 10%.

Luis Lazarus nu a precizat atunci cu ce suma a preluat Canal Teleshop de la societatea Info Eureshop SRL, insa a spus ca vrea sa investeasca "nelimitat" in transformarea acestei televiziuni in Zeus TV.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#grila programe UPC, #Zeus TV UPC, #Lazarus Zeus TV, #Lazarus program UPC , #stiri UPC