Radu Enache: Am investit toti banii in hotelurile Continental

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 08:51
1858 citiri
Radu Enache: Am investit toti banii in hotelurile Continental

Radu Enache, cel mai bun absolvent de facultate din Romania in 1973, si-a ghidat intregul parcurs din business pe modelul privatizarii. A esuat intr-o prima incercare - privatizarea unui institut de modernizari energetice -, dar a bifat apoi in calitate de consultant - vanzarea Ursus, intrarea pe piata a gigantului Vileroy&Boch, iar in final preluarea lantului hotelier Continental, in jurul caruia si-a cladit afacerea.

Omul de afaceri a intrat in actionariatul Continental in momentul in care s-a facut privatizarea lantului hotelier, in perioada 1994-1995. "Eu credeam in privatizare". "Mi-am dorit sa fie privatizat Continentalul prin investitori germani. Totusi eu credeam in aceasta societate si am construit o alta modalitate de privatizare. Am schimbat structura societatii din una cu capital majoritar de stat in una cu capital majoritar privat. Am cumparat actiuni si am participat la majorari de capital. Procesul a durat aproape zece ani de zile si a presupus cresteri de capital continuu. Au fost infuzii foarte mari de capital", a declarat el.

Intre timp a intrat in actionariat si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). "Am atras BERD in actionariat in 1999, pentru investitii. Cand BERD a ajuns la perioada de exit, i-am rascumparat eu actiunile la pretul care sa le asigure randamentul".

Una dintre cele mai importante realizari a fost colaborarea cu lantul Accor in 1998-2000, dupa cum precizeaza Enache. "Cu Accor am semnat in 1999-2000 un contract pe 20 de ani din punct de vedere operativ. Contractul de exclusivitate mai are doi ani. Hotelurile pe care ne-am angajat sa le facem Ibis le vom face. Noi suntem promotorii Ibis pe piata locala si nu pot fi alti promotori pana cand expira contractul nostru", a spus el.

Al doilea moment important a fost fuziunea tuturor filialelor Continental si realizarea societatii Continental Hotels, care si-a schimbat structura de management in sensul concentrarii, uniformizarii bazelor date, a realizarii unui singur sistem de date, dar si din punctul de vedere al concentrarii economico- financiare si a raportarilor zilnice si directe la centru. "Am schimbat o structura faramitata cu una corporatista. Scopul fuzionarii era sa micsoram costurile, sa crestem productivitatea. Am dorit sa transmitem imaginea unui lant unitar operativ, cu branduri proprii", a mentionat el.

Radu Enache mai detine un pachet de 10% de actiuni in zona de cargo a aeroportului prin firma Bucharest International Cargo Center (BICC).

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#capital, #continental, #contract, #enache, #privatizare , #stiri Ursus