Care au fost destinatiile urbane de top pentru 2015 si ce vacante ne rezerva 2016?

Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 14:19
1917 citiri
Care au fost destinatiile urbane de top pentru 2015 si ce vacante ne rezerva 2016?
Foto: Shutterstock.com

Ce cauta turistii romani atunci cand calatoresc? Prefera city break-urile sau circuitele turistice?

Care au fost cele mai populare destinatii urbane de vacanta in 2015? Ce destinatii de vacanta ne rezerva 2016?

Ce rute alternative de vacanta ai la dispozitie in afara city break-urilor clasice odata ajuns la destinatie?

Prima pozitie din top disputata de Istanbul si Amsterdam

Potrivit datelor furnizate de o agentie de turism, o pozitie deloc suprinzatoare in topul vanzarilor de bilete de avion o ocupa Istanbul, urmat indeaproape de vacantele in Amsterdam.

Daca prima destinatie e potrivita pentru orice categorie de varsta, de la tineri la seniori, cea de-a doua e una dintre destinatiile preferate ale tinerilor si cuplurilor, un fel de oras al tuturor posibilitatilor din Europa.

Vacantele in Amsterdam sunt apreciate in primul rand pentru viata de noapte, cafenele si magazine, dar si pentru atmosfera relaxata.

Dar ca majoritatea destinatiilor europene de vacanta, Olanda nu inseamna doar viata de noapte din capitala, ci poate fi o destinatie perfecta pentru un tur pe bicicleta sau cateva zile pe malul marii in Haga.

Pentru cunoscatori, Rotterdam e un oras mult mai pitoresc, potrivit pentru seniori sau pentru cei care isi doresc o vacanta linistita pe malul Rinului, dar si un oras perfect pentru cumparaturi.

Iar daca tinerii nu renunta nicicum la un city break in Amsterdam, acestia pot combina un sejur de cateva zile in Amsterdam cu un festival de muzica la Utrecht.

Partea cea mai buna cand vine vorba de o vacanta in Olanda e ca legaturile cu trenul intre orasele principale nu depasesc 1-2 ore, uneori chiar si mai putin.

Istanbul e cu siguranta o destinatie aproape exotica pentru turistii romani, cu un potential imens cand vine vorba de calatorii.

Foto: Shutterstock.com / Cappadocia

Dar Turcia poate fi descoperita si altfel, printr-o vacanta spa la Pamukkale, un circuit turistic de neuitat in teritoriul lunar din Cappadocia, ori o vizita intr-unul dintre orasele bijuterie ale Antichitatii, Efes.

In acelasi timp, Antalya ramane in topul preferintelor romanilor cand vine vorba de vacante estivale All Inclusive.

Rute alternative la unele dintre cele mai iubite capitale europene

Potrivit datelor furnizate de aceeasi sursa, la o diferenta mica de Istanbul si Amsterdam, se regasesc alte orase europene de top precum Paris, Viena sau Munchen.

Daca Paris e un loc al culturii si rafinamentului, Franta e o destinatie de vacanta unde ai putea incerca turismul eco in Provence, cateva trasee de trekking pe urmele ciclistilor de la Tour de France, ori chiar un sejur pe Riviera franceza, cu aterizare la Nisa. Cannes e la o ora distanta cu autobuzul, iar biletul costa doar 1 euro.

Foto: Shutterstock.com / Provence

Viena e unul dintre orasele regale ale Europei, un loc al sunetului si muzicii, dar Austria poate insemna mai mult decat un city break in Viena, chiar si in timpul sezonului estival, nu doar iarna cand milioane de turisti ajung in statiunile de schi.

Turistii romani pot calatori in statiunile montane sau in statiunile spa din Alpii austrieci, dar pot practica si hiking in unele dintre cele mai frumoase zone montane din centrul Europei.

Cand vine vorba de vacante in Germania, pe langa potentialul cultural din Munchen, Berlin ori Frankfurt, granitele Germaniei ascund o lume medievala fascinanta in orasele din Bavaria, dar si unele dintre cele mai frumoase castele din Europa. Peisajele sunt la fel de ametitoare, pe cat sunt imaginile fortaretelor care se ridica din mijlocul muntilor ori in vai abrupte.

Nu trebuie ratata nici zona Baden-Baden renumita pentru centrele spa si statiunile de relaxare de la mare inaltime.

Foto: Shutterstock.com / Castelul Neuschwanstein

La fel de populare in randul preferintelor turistilor romani sunt si city break-urile in Praga, Atena ori Roma, care nu au mai ramas chiar in primele pozitii din top, asta si din cauza faptului ca au fost deja descoperite, de obicei in sejururi de-a lungul anilor.

Dar in Italia, ca turist ai putea descoperi Sicilia, gradina botanica paradisiaca a Italiei. Iar intr-o vacanta in Grecia, ai de ales intre mii de insule cu ape turcoaz una mai ademenitoare ca cealalta.

Daca dimpotriva esti genul care prefera road trip-urile, in Cehia ai putea face o oprire in Plzen pentru o halba de Pilsen sau in Ceske Budejovice, daca preferi Budweis.

Dintre tarile scandinave, city break-ul in Copenhaga se regaseste in topul preferintelor turistilor romani pe un loc destul de bine pozitionat.

Dar odata ajuns in arhipelangul danez, poti pleca intr-o excursie optionala in insula Zealand, unde insusi Hamlet ar fi ratacit.

Destinatia e potrivita si daca vrei sa afli mai multe detalii despre istoria vikingilor. Sau de ce nu, ai putea ajunge chiar pe fiordurile Norvegiei.

Iar dintre tarile din Peninsula Iberica, doua destinatii fierbinti se remarca, Lisabona si Barcelona.

Prima dintre ele a devenit o destinatie de vacanta mult mai accesata de turistii romani in ultimii ani, iar companiile low-cost au anuntat, mai mult sau mai putin oficial, ca vor introduce zboruri de linie spre aceasta destinatie.

Cu toate acestea, un city break in Lisabona ar putea fi doar un punct de plecare intr-o expeditie in Madeira, insula pierduta in apele Oceanului Atlantic, ori in sudul Portugaliei, in Algarve, unde sunt unele unele dintre cele mai premiate plaje din Europa, chiar pe coasta Oceanului Atlantic.

Barcelona e orasul-muzeu al Spaniei si se pare ca e o destinatie de vacanta din ce in ce mai apreciata de turistii romani.

Dar in Spania trebuie numaidecat sa incerci si zona de coasta din Palma de Mallorca, ori orasele mai mici, cum sunt Cordoba, Granada cu mostenirea maura inca foarte vizibila sau Sevilla, orasul dansului flamenco.

Iar daca vrei sa ajungi intr-o zona in afara circuitelor turistice, poti vizita Burgos, un oras aproape la fel de fascinant ca Barcelona.

Foto: Shutterstock.com / Mallorca

Care a fost topul destinatiilor pe 2015 luand in considerare voturile turistilor din intreaga lume?

Unul dintre cele mai importante site-uri cu recenzii ale utilizatorilor a publicat topul celor mai importante destinatii alese de turisti din intreaga lume.

In mod surprinzator sau nu, in Top 3 se regasesc Turcia precedata de doua destinatii oriental-exotice, Cambodgia si Maroc, unde orice experienta de vacanta incepe cu un soc cultural si uman dintre cele placute.

La fel ca in cazul preferintelor turistilor romani, urmatoarele locuri sunt ocupate de city break-uri in Praga, Londra, Roma ori Paris, dar si de destinatii din America de Nord si de Sud precum Buenos Aires sau New York. Iar in topul celor mai vizitate tari sunt incluse Grecia, Zambia ori Egiptul.

Am putea spune ca preferintele turistilor romani se potrivesc din ce in ce mai mult cu cele ale turistilor din Europa sau chiar din intreaga lume.

Anumite destinatii raman in continuare mai putin vizitate din cauza distantelor de zbor sau a legaturilor ceva mai complicate cu avionul, cu plecare din Bucuresti.

Cum isi aleg vacanta si unde calatoresc romanii in 2016?

E din ce in ce mai evident ca preferintele romanilor pentru vacante s-au schimbat si ca asteapta tot mai mult din fiecare experienta pe care o au in afara tarii.

Fie ca vor sa faca un tur al muzeelor din Paris sau vor sa exploreze Egiptul ori Iordania intr-un circuit de 10 zile, vacanta pe care si-o doresc e una care trebuie sa le implineasca o anumita dorinta dinainte stabilita.

Astfel, uneori aleg sa combine un city break cu un concert intr-un oras european, un concendiu in Franta cu un tur al podgoriilor din Provence, notandu-si fiecare activitate si loc unde ar trebui sa ajunga odata coborati din avion. Iar acest lucru se intampla cu majoritatea vacantelor in afara tarii, mai putin cu vacantele de vara care raman, in principal, concedii de relaxare.

Tot mai multi turisti romani se documenteaza temeinic inainte sa aleaga o destinatie de vacanta, fie ca e vorba despre un city break, o vacanta estivala ori un circuit turistic.

Daca atunci cand vine vorba de hotelurile unde se cazeaza, romanii sunt multumiti cu servicii medii, cand vine vorba de experientele si obiectivele sau excursiile alternative pe care le pot face odata ajunsi la destinatie, cerintele lor se complica si sunt din ce in ce mai mari. Iar acest lucru e valabil si pentru 2016.

Si pentru ca orice calatorie incepe cu un vis si entuziasm, urmareste clipul facut de cei de la Lonely Planet, cu destinatiile de top pentru 2016.

Poate ca te inspira sa pleci intr-o vacanta prin savana din Botswana sau in Kotor, Muntenegru, un oras cu drumuri sapate in stanca si privelisti ametitoare, ori poate chiar sa redescoperi Transilvania pitoreasca pe care cei de la Lonely Planet au inclus-o in topul celor mai frumoase regiuni din lume care merita vizitate in 2016.

Trebuie doar sa ajungi la destinatia ta de poveste in 2016 si cine stie, poate chiar sa iti faci un filmulet, pentru ca orice calatorie incepe cu o frantura de vis.

Tu ce destinatie de top ai in tolba ta cu aventuri pentru 2016?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#destinatii vacanta 2016, #idei vacanta vara , #Destinatii turistice