Salvare pentru castelele de pe Valea Muresului, prin intermediul programului european INNOCASTLE

Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 13:25
7989 citiri
Salvare pentru castelele de pe Valea Muresului, prin intermediul programului european INNOCASTLE
Foto: INNOCASTLE

In Romania exista aproape 600 de castele si conace incluse in patrimoniul national, plus multe alte cladiri seculare care nu au fost clasate. Unele dintre acestea s-au degradat de-a lungul anilor, unele stau sa cada, dar multe pot cunoaste din nou gloria de odinioara, cu ajutorul fondurilor europene.

Experti romani si europeni implementeaza chiar in aceasta perioada proiectul pilot INNOCASTLE, prin care se urmareste imbunatatirea politicilor publice si a instrumentelor legislative si financiare care vizeaza castele si conace.

Proiectul este coordonat de Institutul National al Patrimoniului din Romania, iar zona geografica aleasa pentru inceput a fost Valea Muresului, unde se gasesc zeci de castele si conace, majoritatea aflate in proprietate privata.

Au fost evaluate 47 de castele, conace si domenii istorice din judetul Mures

Institutul National al Patrimoniului si Consiliul Judetean Mures au organizat, in perioada 22-23 octombrie, un eveniment dedicat castelelor si conacelor din judetul Mures, ce a avut ca scop dezbaterea politicilor publice ce vizeaza resedintele elitelor istorice, precum si administrarea, protejarea si promovarea acestora.

Evenimentul a reunit 45 de participanti - autoritati si institutii regionale, judetene si locale precum Consiliile Judetene Mures, Alba si Harghita, Prefectura Mures, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, reprezentantii ai primariilor din judetul Mures si ai Apelor Romane, specialisti in protectia patrimoniului, reprezentanti ai ONG-urilor, precum si proprietari si administratori de domenii istorice.

La eveniment a participat de asemenea o delegatie a Provinciei Gelderland, Olanda, parteneri in cadrul proiectului Innocastle.

In pregatirea dezbaterii, o echipa interdisciplinara de specialisti din cadrul INP a analizat in teren 47 de castele, conace si domenii istorice din judetul Mures, atat cladiri incluse in Lista Monumentelor Istorice, cat si cladiri neclasate.

(Foto: INNOCASTLE)

Rezultatele cercetarii:

  • Peste jumatate din castelele, conacele si domeniile istorice se afla in proprietate privata (61%)
  • Domeniile istorice, entitati complexe formate din constructii, parcuri si terenuri pentru agricultura sunt in marea majoritate iremediabil fragmentate (34% din cele cercetate au mai multi proprietari) si doar parti din acestea au statut de monument istoric (72% clasate, in timp ce doar 13% dintre parcuri au acest statut de protectie)
  • Parcurile sunt cel mai periclitate (21% sunt in stare buna si medie de conservare)
  • Resedintele si anexele sunt intr-o mare proportie in stare medie de conservare sau precolaps (59%)
  • Fondurile investite in domeniile istorice vin din bugete locale sau private si sunt insuficiente pentru restaurarea si revitalizarea acestor ansambluri (doar 21% au beneficiat de investitii)

Dintre acestea, pentru o parte semnificativa se cauta in prezent solutii de revitalizare. Castelele, conacele si domeniile istorice au un potential enorm de a deveni catalizatori pentru inovare si turism pe valea Muresului, insa acest lucru nu se va intampla de la sine.

O viziune comuna, cooperarea regionala, implicarea comunitatilor si sprijinul politic sunt esentiale, asa cum a reiesit din dezbatere.

(Foto: INNOCASTLE)

Paul Thissen, reprezentantul Provinciei Gelderland (NL) a declarat in calitate de invitat special al intalnirii:

"Am observat ca pentru fiecare euro investit in patrimoniu, se genereaza trei euro in regiunea noastra. De cele mai multe ori, investitiile sunt suportate de proprietari, insa beneficiile sunt pentru toata zona."

Tibor Teleki, reprezentant al Asociatiei Castel Teleki: "Conferinta a fost o oportunitate buna de a intalni si discuta cu diferiti actori interesati si implicati in revitalizarea patrimoniului cultural. Asteptam cu interes pasii urmatori ai proiectului."

Intalnirea cu decidentii locali

In ziua ce a urmat dezbaterii, a fost organizata o intalnire cu actorii regionali pentru a discuta posibilitatile de dezvoltare a unei strategii dedicate valorizarii si promovarii castelelor de pe valea Muresului, in contextul unei strategii mai largi dedicate acestei regiuni.

"Consiliul Judetean Mures are in proprietate mai multe cladiri monumente istorice, printre care sunt si doua castele, Castelul Ugron din Zau de Campie si Castelul Bornemissza din Gurghiu. Astfel, suntem interesati de proiectul INNOCASTLE si ne bucuram ca in cadrul acestui proiect Institutul National al Patrimoniului a decis sa studieze mai in detaliu situatia si posibilitatile de valorificare a castelelor si domeniilor istorice din Valea Muresului", a declarat presedintele Consiliului Judetean Mures, Peter Ferenc.

"Suntem regiunea cu cea mai mare crestere a numarului de turisti din ultimii ani - peste 2,5 milioane ne-au vizitat regiunea anual, dupa 2015. Turismul de calitate implica si restaurarea si valorificarea obiectivelor de patrimoniu. Vrem sa pastram intacta bogatia patrimoniului nostru, pentru a-l reda nealterat, cetatenilor", a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

"Mult prea putin am reusit sa integram patrimoniul cultural in politicile altor sectoare: turism, transporturi, economie, industrie si asa mai departe. Politicile europene in domeniul patrimoniului cultural, in ultima perioada, au pus mare accent pe aceasta integrare si pe o abordare transversala a patrimoniului.

Nu putem vorbi astazi despre patrimoniul cultural fara sa ne referim si la o abordare sustenabila, care nu inseamna doar de durata, ci inseamna si responsabila in raport cu mediul economic, social si natural. Speram ca aceasta intalnire a actorilor patrimoniului sa fie un pas inainte", a declarat domnul Stefan Balici, director general al Institutului National al Patrimoniului.

Implicare la nivel european

Evenimentul face parte din actiunile proiectului INNOCASTLE, un proiect european pe care Institutul National al Patrimoniului il coordoneaza alaturi de 4 parteneri internationali.

Prin INNOCASTLE, INP urmareste imbunatatirea instrumentului de finantare Programul Operational Regional, obiectivul 5.1 (Conservarea, protectia, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural) si a altor politici conexe protejarii patrimoniului construit.

INNOCASTLE - INNOvating policy instruments for preservation, transformation and exploitation of historic CASTLEs, manors and estates - pregateste castelele, conacele si domeniile istorice europene pentru viitor, prin stimularea unor politici reziliente de prezervare, transformare si exploatare.

Obiectivul proiectului este imbunatatirea politicilor publice si a instrumentelor legislative si financiare ce vizeaza castele si conace din regiunile partenere, prin stimularea schimbului de experienta intre cei cinci parteneri ai proiectului.

Proiectul, coordonat de Institutul National al Patrimoniului, se desfasoara pe o perioada de 4 ani si jumatate, si reuneste un consortiu de cinci parteneri: Institutul National al Patrimoniului (Romania), Universitatea din Ghent (Belgia), Regiunea Badajoz (Spania), National Trust (Marea Britanie) si Provincia Gelderland (Olanda). Proiectul are un buget de 1.120.335 euro si este finantat de Interreg Europe prin fonduri FEDR.

www.interregeurope.eu/innocastle

Romania are aproape 600 de castele si conace incluse in patrimoniul national, o mostenire culturala vulnerabila, grav afectata atat in perioada comunista, cat si in deceniile de dupa, arata Institutul National al Patrimoniului. Povestile lor reflecta identitatile noastre locale, intr-un context european, fiind o importanta marturie a apartenentei noastre la cultura continentului. Sa nu le uitam.

#INNOCASTLE reabilitare castele, #castele Valea Muresului , #Destinatii turistice