Citybreak in Bruxelles: O experienta suprarealista

Duminica, 19 August 2012, ora 17:00
2533 citiri
Citybreak in Bruxelles: O experienta suprarealista
Golconde, Rene Magritte

In Bruxelles nu plutesc pe cer domni cu meloane, insa un weekend in capitala Belgiei iti va oferi posibilitatea de a pasi pe urmele suprarealismului. Mai fiecare colt de strada, boutique, galerie de arta si muzeu amintesc de pictori si poeti ca Rene Magritte sau Paul Delvaux.

Un inceput bun pentru o calatorie in inima suprarealismului este sa te cazezi la hotelul Le Dixseptieme, din Gare Centrale, unde vei putea admira picturi celebre. In plus, vei dormi chiar in cartierul latin, acolo unde Magritte si anturajul sau aveau atelierele si galeriile de arta.

Un excelent loc pentru cina este La Roue D'Or, restaurant cu tema suprarealista, situat in apropierea hotelului, pe Rue de la Madeleine. Vei fi intampinat inca de la intrare de barbati cu melon, relateaza Reuters.

Un obiectiv de vizitat este garsoniera in care Magritte a locuit, devenita acum Musee Rene Magritte, de pe Rue Esseghem. Pictorul a locuit la parter, in modesta casa, de la sfarsitul anilor '20, pana in anii '50, cand a devenit celebru. Desi in gradina avea un studio cu tavan de sticla, Magritte prefera sa picteze in camera de zi, pentru a fi mai aproape, in timp ce lucra, de sotia lui, Georgette. In camera exista multe elemente care se regasesc in operele sale, precum scarile care duc catre nicaieri, din "La lecture defendue" sau fereastra din "La clef de champs".

Cateva strazi mai incolo, pe Rue de Chartreux se afla patiseria Greenwich, unde Magritte obisnuia sa se intalneasca saptamanal cu "gasca" sa de suprarealisti, pentru a juca sah.

Mai poti vizita de asemenea galeriile Royales Saint-Hubert, care dateaza din secolul '19 si Muzeul Literelor si a Manuscriselor, care se afla in cadrul acestor galerii. Aici vei putea citi scrisori ale lui Magritte, pentru prietenul sau, poetul belgian Andre Bosmans. Muzeul mai adaposteste scrisori ale francezului Andre Breton, fondatorul suprarealismului sau un manuscris al lui Salvador Dali.

#citybreak Bruxelles, #obiective turistice Bruxelles, #Rene Magritte Bruxelles, #vacanta Bruxelles , #Destinatii turistice