Craciunul in intreaga lume. Ureaza "Craciun fericit" in mai multe limbi!

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 00:00
6138 citiri
Craciunul in intreaga lume. Ureaza "Craciun fericit" in mai multe limbi!

Cea mai frumoasa si asteptata sarbatoare din an ramane Sarbatoarea Nasterii Domnului. Peste tot in lume, pregatirile incep cu mult inainte de 25 decembrie, iar Craciunul se serbeaza in functie de cultura si obiceiurile fiecarui popor. Astfel, fie ca sarbatoresti le Noel in Franta sau il astepti pe Santa Claus in America, Craciunul ramane cea mai importanta sarbatoare a crestinilor.

Nu de putine ne-am intrebat ce fac alte popoare de Craciun. Ce obiceiuri au? Exista si la ei, ca la noi, o masa traditionala? Pentru a raspunde acestor curiozitati, Business24 prezinta cele mai imporante traditii si obiceiuri din lume, mancarea traditionala, modul in care petrec alti cetateni de Craciun, dar si felul in care se spune "Craciun fericit!" pe alte meleaguri.

Ajunul de Craciun, in Romania

In Romania, Craciunul este asociat cu iarna, cu vremea rece si cu zapada. Familiile se reunesc pentru a petrece impreuna cea mai importanta sarbatoare a anului, iar impodobirea bradului, mirosul de cozonac si de portocale sau colindele din Ajun sunt doar cateva dintre elementele care infatiseaza un Craciun traditional romanesc.

Daca pe vremuri, din brad nu lipseau fructele, lumanarile si dulciurile, acum ele au fost inlocuite cu globuri, beculete, beteala si bomboane de pom. Traditia bradului este un obicei preluat pe la jumatatea mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizand prin forma sa triunghiulara Sfanta Treime, iar podoabele cu care bradul este impodobit semnificand cunoasterea si bogatia.

Insa, cel mai asteptat moment din Ajun este fara indoiala venirea lui Mos Craciun. Fie ca el vine seara, fie ca ajunge noaptea si copii gasesc darurile sub bradul impodobit, Mos Craciun are cate o legenda in fiecare tara.

Alte obiceiuri de Craciun

In Austria:, cete de copii strabat strazile colindand pe la ferestre. Piata de Craciun din Viena este atractia principala a sarbatorilor, desi Craciunul este celebrat mai ales acasa, cu o masa festiva si cadouri.

In Spania darurile de Craciun sunt oferite de magi cu ocazia zilei celor Trei Regi (Reyes Magos) care se deplaseaza in cortegii de curteni, cavaleri si lautari, iar in case si biserici exista iesle miniaturale care redau atmosfera nasterii Domnului.

Ajunul Craciunului in Germania , este cea mai importanta zi de sarbatoare. In ziua de ajun, familia se aduna pentru cina si pentru a merge impreuna la biserica la Mesa din noaptea de Craciun.

Pere Noel vine in casele francezilor in noaptea de 24 decembrie si pune cadouri in ghetute. Punctul culminant al mesei de Craciun pentru francezi este traditionala "Buche de Noel", o prajitura de ciocolata prezentata la masa sub forma de buturuga.

Italienii obisnuiesc sa sarbatoreasca ziua de Craciun in familie, sa mearga la biserica si apoi sa ia masa impreuna. Ei isi decoreaza casele cu crengute sau coronite de brad, iar uneori, pun la intrarea in locuinte figurine cu Fecioara Maria si Iosif, in marime naturala. In timp ce parintii decoreaza casa, copiii le scriu acestora scrisori, in care le ureaza "Buon Natale", le promit ca o sa fie cuminti, dar insiruie si cadourile pe care spera sa le primeasca de la Mos Craciun.

In Finlanda , in Ajunul Craciunului nu trebuie sa lipseasca... sauna. Este obligatoriu ca finlandezii dupa amiaza, inainte de slujba religioasa sa mearga la sauna. Sauna este privita ca un ritual purificator.

In Suedia obiceiul cere ca bradul de iarna sa fie impodobit cu 48 de ore inainte de Ajunul Craciunului.

Cum se spune "Craciun Fericit!" in alte limbi

Spania - "Feliz Navidad"

Anglia - "Merry Christmas"

Germania - "Froehliche Weihnachten"

Franta - "Joyeux Noel"

Italia - "Buone Feste Natalizie"

Finlanda -"Hyvaa joulua"

Bulgaria - "Tchestita Koleda"

Danemarca - "Glædelig Jul"

Grecia - "Kala Christouyenna"

#traditii craciun Romania, #traditii Craciun Franta, #sarbatorii iarna traditii , #Destinatii turistice