Hamam-ul, tematica vacantei tale la Istanbul

Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 00:00
5944 citiri
Hamam-ul, tematica vacantei tale la Istanbul
Foto: turkbul.com

Hamam-ul este relaxarea suprema: multa caldura, baie de spuma, masaj exfoliant si, desigur, multa istorie. O idee interesanta de tematica a vacantei tale la istanbul poate fi chiar hamam-ul, pentru ca inca mai poti vizita 100 de astfel de bai turcesti vechi din secolul al XVI-lea, renovate, dar si hamam-urile moderne din hotelurile de cinci stele.

Pentru a-ti forma o imagine asupra trecutului Istanbului trebuie sa vizitezi traditionalele bai turcesti cunoscute sub numele de "Hamam" dar si noile hotleuri care ofera tratamente traditionale combinate cu terapii moderne.

Odata ce ai inteles conceptul de hamam, abia atunci ai inteles si orasul Istanbul. Daca peretii ar putea vorbi, aceste marturii ale erei Otomane ar spune nenumarate povesti intrigante.

Prima destinatie: Galatasaray Hammam

Foto: hotelandteapalace.com

Cea mai incarcata de istorie este Galatasaray Hammam, pe partea europeana a Istanbulului, scrie Destinations of the World News.

Aici peretii de teracota ar spune cum Sultanul Baiazid al II-lea a construit fundatiile acestei bai care se dorea a fi, initial, o scoala pregatitoare pentru copiii care urmau sa mearga la Palatul Topkapi pentru a primi educatia otomana,

In mijlocul secolului al XIX-lea, baile au fost reorganizate drept Galatasaray Lycee, o scoala pentru diplomati. Ulterior, in anii '60, a devenit o destinatie indragita de celebritati.

De fapt, hamam-urile pot fi vazute ca un "microcosmos" al stilului de viata turcesc, de-a lungul istoriei. Cand turcii erau nomazi in stepele Asiei centrale, apa era folosita cu atentie si pretuita, fiind considerata sacra. Mai tarziu, cand triburile au migrat catre Anatolia si s-au convertit la Islam, ele au adoptat si obiceiurile imbaierii specifice islamicilor.

Curatenia este asociata cu divinitatea, tocmai de aceea multe hamam-uri au fost construite langa moschee.

In timpul dinastiei Seljuk si al celei Otomane, baile turcesti au imbinat aspectele estetice ale traditiei bailor orientale cu sistemele lor acvatice, dar si cu tehnicile de incalzire specifice bailor romane.

Diferente intre intre baile romane si hamam

Foto: just4blogs.com

Sunt, insa, diferente majore intre baile romane si hamam. In cazul bailor romane, atat spatiile inchise cat si cele deschise au tendinta de a fi mai mari decat in cazul bailor turcesti. In plus, spre deosebire de baile romane, cele turcesti aveau peretii mult mai simplu decorati.

Aceste spatii i-au atras intotdeauna pe oameni, de la sultani la oameni de rand, iar toata lumea avea un singur scop: sa combine relaxarea cu o curatare in profunzime. De-a lungul timpului, baile turcesti au devenit un loc de intalnire ine gala masura ca si un loc de spalare.

In era Otomana, aceste bai erau unele din putinele spatii in care femeile puteau socializa, separat de barbati, desigur.

Din punct de vedere al arhitecturii, majoritatea hamam-urilor respeca acelasi plan: un podium de marmura de Marmara acoperit de o cupola centrala imensa, adeseori cu mici ferestre pentru a permite luminii naturale sa intre si camere aliniate pe lateral.

Exista o camera fierbinte, unde te poti relaxa de o "baie de spuma" si masaj, apoi o camera calda, unde esti spalat si o camera racoroasa unde te relaxezi dupa tratamente. Aceasta camera poarta numele "camekan", unde majoritatea discuta si savureaza un ceai negru.

In urma cu mai bine de un secol erau aproximativ 2.500 de bai turcesti functionale in Istanbul, insa astazi au mai ramas doar in jur de o suta de hamam-uri. Multe au fost transformate in magazine sau cafenele.

Dintre baile publice turcesti care au mai ramas in ziua de azi, cateva chiar merita vizitate, daca ai ocazia sa ajungi in Istanbul.

Cemberlitas Hamami, Suleymaniye Hamam si Kiliç Ali Pasa Hamami

Foto: Cemberlitas Hamami

Cemberlitas Hamami, spre exemplu, este considerata una dintre cele mai frumoase bai din oras, deschisa intre ora 6 dimineata si 12 noaptea. Nu foarte departe de ea se afla si Suleymaniye Hamam langa Suleymaniye Mosque si langa Grand Bazaar. Printre baile recunoscute se numara si Kiliç Ali Pasa Hamami, din 1580, restaurata in 2012.

Cu toate acestea, si hotelurile recent contruite au un succes urias, asa ca iti recomandam cateva hoteluri de lux unde vei beneficia de tratamente traditionale, dar la temperaturi mai suportabile si cu uleiuri dintre cele mai rafinate.

Unde te relaxezi cu un hamam de lux

Foto: bbc.co.uk

Daca esti in cautarea unui hamam mai sofisticat, iti recomandam spa-ul de la Four Seasons Hotel Istanbul din Bosfor unde trebuie sa incerci Traditional Ultra Luxury hamam, ce include tratamente hidratante din varful degetelor de la picioare pana in varful capului.

Tot aici merita sa incerci Epicurean Hamam, tratamentul care se incheie cu o inghetata pe bat, sa te racoresti.

Iti recomandam si Shangri-La, in Besiktas, pe malurile Bosforului, unde pe langa hamam, poti beneficia si de prinul CHI The Spa din Europa si tratamente My Thai. Spatiul de relaxare exte amplasat chiar langa palatul Dolmabahçe, cu vedere catre stramtoarea Bosfor.

Desigur, de un hamam exclusivist poti avea parte si la hotelul Ritz-Carlton Istanbul, sub denumirea de "Open Air Spa": pe acoperis, langa piscina.

Aceste hoteluri de cinci stele si spa-urile lor sunt cele mai moderne locrui din Istanbul unde te poti relaxa si te poti bucura de traditionalul "Hamam". Aici vei simti cu adevarat contrastul dintre istanbulul modern si cel istoric, doar aruncand o privire pe fereastra, catre trecutul otoman al orasului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vacanta istanbul, #hamamuri Istanbul, #cele mai cunoscute hamamuri Istanbul, #bai turcesti Istanbul , #Destinatii turistice