Planuiesti un city break? De ce este Varsovia o destinatie excelenta

Sambata, 12 Mai 2012, ora 15:28
8235 citiri
Planuiesti un city break? De ce este Varsovia o destinatie excelenta

Te gandesti la un city break? Daca te tenteaza sa petreci un weekend in Varsovia, capitala Poloniei de peste 400 de ani, avem cateva sugestii pentru tine.

Situat in inima Poloniei, orasul Varsovia este usor accesibil atat cu masina sau trenul, cat si cu avionul. Aeroportul este situat convenabil, in limitele orasului - la o distanta de 15 minute de mers cu masina sau de 30 minute de calatorit cu autobuzul, pana in centrul orasului, scrie Reuters.

Legenda spune ca numele orasului se bazeaza pe povestea de dragoste dintre un pescar pe nume Wars si o frumoasa sirena, pe care o intalneste pe malul raului Vistula, numit Sawa. Ei se casatoresc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti, iar locuitorii denumesc localitatea Varsovia (Warsaw), inspirati de povestea lor.

In timpurile moderne, la doar 20 de ani dupa renuntarea la regimul comunist, Polonia este povestea de succes a Uniunii Europene, din punct de vedere economic. Cu cea mai mare economie din Europa Centrala si o populatie de 38 de milioane de locuitori, Polonia este singurul membru UE, care a evitat recesiunea in ultimii ani.

Varsovia, orasul care combina in cel mai fericit mod vechiul cu noul, este in acelasi timp si nucleul economic al tarii - gazda multor multinationale, cu o bursa infloritoare, plina de birouri guvernamentale, de institutii internationale si universitati, dar si de numeroase atractii turistice.

Ce nu trebuie sa ratezi in Varsovia

Inainte de a incepe sa explorezi orasul, ofera-ti o panorama deosebita de pe terasa Palatului Stiintei si Culturii, care se afla chiar in inima capitalei. Cladirea are o inaltime de 230 de metri, fiind cea mai inalta din Varsovia, Are 42 de etaje, care gazduiesc restaurante, teatre, baruri, muzee si... piscine. A fost construita in 1950 la comanda lui Stalin, care a dorit sa ii recompenseze astfel de polonezi pentru loialitatea lor din timpul Razboiului Rece.

Daca niciun local din interiorul palatului nu a reusit sa te imbie, cu siguranta vei gasi ceva pe gustul tau pe strada Foksal, iar daca iti doresti sa te plimbi, indreapta-te catre podul Poniatowski pentru a admira cea mai noua investitie a Varsoviei: stadionul national construit special pentru Camionatul European de Fotbal, din luna iunie. Noaptea, constructia este luminata spectaculos, in alb si rosu, culorile nationale ale Poloniei.

Unul dintre obiectivele istorice pe care nu trebuie sa le ratezi in Varsovia, este Biserica Tuturor Sfintilor, acolo unde este inmormantata inima lui Frederic Chopin.

De asemenea, iti va trezi multe nostalgii si o plimbare pe Royal Avenue, drumul pe care regii Poloniei il foloseau ca sa se indrepte catre resedintele de vara.

Iar constrastele nu se opresc aici. "Vechiul oras" nu este nici macar atat de vechi. A fost reconstruit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, exact asa cum a fost el inainte de bombardamente. A fost ambitia arhitectilor care au supravietuit razboiului si care au cautat fotografii vechi, planurile si documentele orasului.

#city break Varsovia, #vacant Varsovia, #atractii turistice Varsovia , #Destinatii turistice