Ti-ar placea sa te cazezi in Cetatea Rasnov si sa traiesti ca acum 800 de ani? Iata cum o poti face

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 00:00
6506 citiri
Ti-ar placea sa te cazezi in Cetatea Rasnov si sa traiesti ca acum 800 de ani? Iata cum o poti face
Foto: Daniel Secarescu / FFIR 2016

Turistii care doresc sa se bucure de o experienta medievala autentica, intr-o cetate fortificata, au ocazia sa se cazeze in gradina Cetatii Rasnov si sa petreaca 2 nopti in corturi militare, construite dupa modelul celor de acum 800 de ani.

Cu ocazia Festivalului de Film si Istorii Rasnov, desfasurat in perioada 28 iulie - 6 august, cinefilii vor putea rezerva pe platforma internationala Airbnb unul dintre cele patru corturi militare amplasate in curtea Cetatii, de unde vor putea viziona toate filmele difuzate la eveniment.

"La cetate, seara vine mai tarziu, soarele se vede pana departe, dar cand totusi apune, istoria prinde viata. Intr-o atmosfera medievala, turistii pot petrece o noapte intr-un cort saxon din secolul al XIII-lea, savurand din vase de lut mancare gatita dupa retete stravechi. Cinefilii vor putea urmari filmele din programul festivalului direct din cort, intinsi pe saltele sanatoase de paie sau la foc, pe o blana de oaie. Ne dorim ca iubitorii de filme si istorie sa aiba parte de o experienta completa de festival", anunta Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului.

Pentru al doilea an consecutiv, oaspetii festivalului isi pot inchiria, prin intermediul platformei Airbnb, unul dintre corturile puse la dispozitie in perioadele 28 - 30 iulie si 2 - 6 august.

Pe langa cazare, participantii primesc un mic dejun asemenea celor care au trait in aceste corturi, cina la ceaun, acces la toate activitatile festivalului, vizita ghidata in Cetate si recuzita de epoca, asigurata de Asociatia de Reconstituire Istorica Rosenau. Costul unui cort (de mari dimensiuni, cu o capacitate de pana la 4 locuri) este de 70 euro/noapte.

In cele 10 zile de festival, in gradina Cetatii Rasnov, la cinematograful Amza Pellea, in Biserica Evanghelica si in Piata Unirii din oras vor fi proiectate peste 40 de productii cinematografice, vor avea loc expozitii, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste 10 evenimente speciale, dezbateri si concerte si Scoala de Vara Astra. Tema principala a FFIR 2017 este "Globalizarea Populismului".

Printre productiile ce vor mai putea fi vizionate se numara (M) ucenicul, documentarul romanesc Varză, cartofi și alți demoni (r. Serban Georgescu), 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil) sau Neruda, in regia lui Pablo Larraín (No, Jackie), cu actorul Gael Garcia Bernal si avanpremiera filmului documentar Brasov 1987 - doi ani prea devreme, produs de Muzeul de Istorie Brasov si Televiziunea Romana, in regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea si productia executiva.

Sub umbrela denumita Backyard Acoustic, pe scena din gradina Cetatii Rasnov vor urca pe parcursul zilelor de festival The Mono Jacks, Bucium, Travka si Robin and the Backstebbers care vor aduce un performance live inspirat de Reconstituirea, capodopera din 1971 a lui Lucian Pintilie.

Vor fi deschise si 5 expozitii, printre care Dada & Revoluția Bolșevică: Aniversarea a două revoluții culturale, expoziție realizată de Nasui Collection & Gallery, in care artistul contemporan Daniel Brici alcătuiește o compoziție alegorică istorică pornind de la celebra partidă de șah dintre Tristan Tzara și V. I. Lenin, si Trei săptămâni în Anzi, in prezenta autorului volumului omonim, Marius Chivu si Ion Rațiu.

Un destin pentru România, care suprinde din diferite unghiuri celebra scenă cu Ion Rațiu la tribuna Parlamentului României, în timpul mineriadei din 1991, imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu, alături de politicieni ca Ion Iliescu, Petre Roman sau Adrian Năstase.

Despre Festivalul de Film si Istorii Rasnov

10 zile in Cetatea Rasnovului, fara covor rosu, fara fite, fara isterie, fara breaking news. Ca sa intelegi ce ti se intampla!

Subiecte relevante, filme destepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, cladiri venerabile, cantari exuberante, racoarea noptilor carpatine, expozitii, standuri de carti.

Festivalul de Film si Istorii de la Rasnov (FFIR) a aparut in anul 2009 din dorinta valorificarii unui capitol important al cinematografiei locale si mondiale, dar si din nevoia de a produce in spatiul public romanesc discutii despre teme al caror impact temporal depaseste efemeritatea clipei.

S-a nascut astfel un eveniment unic pe piata culturala romaneasca in care Istoria si Filmul Istoric starnesc ganduri si pasiuni, informeaza si emotioneaza, ridica intrebari si dezbate raspunsuri. O intamplare proaspata si relaxata, care intelege sa mixeze in chip firesc rigoarea si umorul.

Cu sapte editii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturala a Rasnovului, marcand spectaculoasa ascensiune a orasului transilvan in topul national al destinatiilor cultural-turistice (peste 300.000 vizitatori pe an).

Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Festival Film Istorii 2017 Rasnov, #cazare cetatea Rasnov cort militar , #Destinatii turistice