Topul muzeelor din lumea intreaga pe care trebuie sa le vezi

Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 00:00
12913 citiri
Topul muzeelor din lumea intreaga pe care trebuie sa le vezi
Foto: Wikimedia

Un muzeu ramane un loc in care iti poti gasi linistea in timpul unei calatorii peste hotare. Sigur, nu o sa ai o astfel de ocazie in cazul in care intentionezi sa vizitezi Luvru, de exemplu, cel mai asaltat obiectiv cultural de acest tip din lume.

Intr-un top al muzeelor din lumea intreaga, intocmit de expertii TripAdvisor, vei gasi insa si unele galerii celebre care sa iti asigure stropul de intimitate cu inefabilul artei, arata portalul Luxuo.

10. Muzeul National de Antropologie, Mexico City

Institutia din capitala Mexicului este una dintre cele mai asaltate atractii culturale din Mexico City, deoarece este o adevarata fereastra in cronologia si cultura popoarelor indigene.

Cladirea de pe Avenida Paseo de la Reforma continea cea mai mare colectie de arata mexicana veche, acesteia fiindu-i adaugate si cateva sali cu exponate etnografice din timpuri mai recente.

Piesele cele mai pretioase sunt un calendar aztec, mormantul lui Pakal, recreat intr-una din salile centrale ale cladirii si o masca de jad a zeului Zapotec Bat.

9. Muzeul Vasa, Stockholm

Daca nu ai timp decat pentru o oprire in capitala Suediei, atunci Muzeul Vasa trebuie sa fie locul spre care iti indrepti pasii.

Intregul muzeu a fost construit in jurul epavei navei de razboi Vasa, scufundata in 1628, chiar dupa lansarea la apa. Ramasitele navei au fost recuperate in urma cu cateva decenii, iar nava a fost restaurata aproape in totalitate.

Inclusiv designul exterior al cladirii aminteste de corabia de razboi suedeza, cea mai mare nava de lupta a acelor vremuri. In exterior, la docuri stau ancorate alte doua vase exponat din ultimul secol care pot fi vizitate de public: spargatorul de gheata SS Sankt Erik si nava Finngrundet.

8. Rijksmuseum, Amsterdam

Tot pe taram nordic, in capitala Olandei, Muzeul National (Rijksmuseum) te asteapta cu o impresionanta colectie de pictura de perioada de inceput a Renasterii.

Acesta este locul in care te poti desfata cu o impresionanta colectie de arta asiatica adusa pe taram european.

Rijksmuseum este un adevarat palat dedicat artei, istoriei si tehnicii, iar biblioteca institutiei (Rijksmuseum Research Library) este una dintre cele mai importante din Olanda.

7. National Gallery, Londra

Se dovedeste unul dintre cele mai primitoare muzee din intreaga lume, institutia fiind un adevarat refugiu in inima metropolei engleze.

Galeria Nationala de Arta a fost de la inceput o institutie culturala care si-a propus sa deschida inima celor multi catre frumos. Nu intamplator, accesul a fost dintotdeauna gratuit.

Desi a avut un inceput modest, cu doar 38 de tablouri achizitionate de guvernul britanic din colectia privata Angerstein, acum detine o serie de capodopere a unor artisti precum Botticelli, da Vinci, Michelangelo,Degas etc.

2300 de tablouri compun colectiile de arta prezentate publicului la National Gallery Londra.

6. Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg

Luvrul Nordului, sau Muzeul Ermitaj, este unul dintre cele mai vechi din lume. Este asezat in imediata apropiere a Sankt Petersburgului in Palatul de Iarna al fostilor tari rusi.

Are de 1000 de sali, 60.000 de piese de inventar in colectii si 2500 de angajati. Reprezinta una dintre experientele vizuale surprinzatoare ale Rusiei si aproape la fiecare colt vei avea parte de cate o surpriza.

5. Muzeul Luvru, Paris

Este cel mai vizitat muzeu din lume, iar faptul ca adaposteste enigmatica opera a lui Leonardo da Vinci, Gioconda, explica intr-un fel acest interes major al publicului vizitator.

Muzeul Luvru a fost fondat in 1793 in fostul palat regal de pe cheiul Senei. Luvrul are si un caracter universal al colectiilor sale, desimulte piese din colectii exotice sau moderne le vei gasi in alte muzee din Paris: Guimet, d'Orsay sau Centrul Pompidou.

Pe langa surasul Giocondei, tot in salile de la Luvru vei putea sa te bucuri de gratia lui Venus din Milo sau vei putea privi la tablitele continand Codul lui Hammurabbi.

4. Muzeul Prado, Madrid

"El Prado" asa cum ii spun spaniolii este pefect amenajat pentru apune in valoare impresionanta colectie de picturi ale pictorilor spanioli Velazquez si Goya.

Un numar la fel de uluitor de panze ale lui Hyeronimus Bosch fac si ele parte din colectia de 8600 de tablori de la "el Prado", pictorul flamand fiind unul dintre preferatii regelui Filip al II-lea al Spaniei.

El Greco, Rubens, Rafael si Titian sunt alte nume grele care au facut ca galeria de arta de la Muzeul Prado si colectiile de tablouri sa fie apreciate la nivel mondial.

3. Institutul de Arta, Chicago

Este atat muzeu, cat si scoala de arta, institutia luand nastere in 1866 dupa ce mai multe personalitati din orasul american si-au donat capodoperele detinute in colectiile private pentru a pune bazele acestui asezamant cultural.

La aceasta ora, adaposteste 300.000 de opera de arta care acopera o perioada de 5 secole.

2. Muzeul d'Orsay, Paris

Este al doilea muzeu parizian care intra in acest top, Muzeul d'Orsay fiind dedicat artei moderne. In colectiile sale se regasesc opera din perioada 1848-1914, dar asezamantul se lauda si cu exponate de opera de arta decorativa, fotografie si arhitectura.

Muzeul d'Orsay a fost amenajat in 1986 in interiorul fostei gari d'Orsay din Paris, caldirea fiind reconfigurata pentru a putea gazdui noul asezamant cultural.

1.Muzeul Metropolitan de Arta, New York

Este unul dintre cele mai eclectice muzee din lume, cu expozitii ce acopera o perioada de timp veche cat istoria umanitatii. Aici poti gasi de la expozitii dedicate obiectelor din epoca de piatra pana la cele ale unor artisti contemporani.

Spre deosebire de alte muzee, Metropolitan a ridicat la nivel de arta inclusiv creatii tehnice cu un design deosebit sau alte obiecte intrate in cultura societatii de consum.

#destinatii turistice, #vizita muzee, #top muzee , #Destinatii turistice