Traditii de Craciun in Romania vs. traditii in alte tari

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 11:30
12845 citiri
Traditii de Craciun in Romania vs. traditii in alte tari

Traditiile de Craciun, devenite un important aspect al turismului din Romania dau savoare sarbatorilor de iarna. Fie ca alegi sa le respecti sau fie preferi sa le admiri, colindele, steaua, turtele de Craciun sau impodobirea bradului completeaza sarbatoarea religioasa.

Te-ai intrebat vreodata, insa, cum este Craciunul in alte tari? Ce au francezii in loc de colinde, ce mananca englezii la masa de Craciun, sau in ce fel petrec nordicii?

Craciunul in Romania

In Romania, sarbatoarea Craciunului este precedata de sarbatoarea Ignatului, carea are loc pe 20 decembrie. Obiceiul sacrificarii porcului de Ignat este unic in lumea crestina si isi are radacinile in ritualurile vechilor daci din ziua Solstitiului de iarna, potrivit traditii.ro.

In ajunul Craciunului, una dintre cele mai iubite traditii de Craciun este impodobitul bradului. Traditia bradului este un obicei preluat pe la jumatatea mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizand prin forma sa triunghiulara Sfanta Treime, iar podoabele cu care bradul este impodobit semnificand cunoasterea si bogatia.

Colindele din Ajunul Craciunului sunt nelipsite in Romania, traditia pastrandu-se cu precadere in mediul rural. Obiceiul de a imparti colindatorilor daruri provine de la sarbatoarea "Calendae Ianuarii", sarbatoare latina, de unde vine cuvantul "colind" sau "colinda".

Tot in Ajunul Craciunului si pana la Boboteaza copii vin cu steaua. Acest obicei are conotatii biblice amintind de cei 3 Magi care au vestit nasterea lui Iisus.

Momentul cel mai asteptat din Ajuns este fara indoiala venirea lui Mos Craciun. Fie ca el vine seara, fie ca ajunge noaptea si copii gasesc darurile sub bradul impodobit, Mos Craciun are cate o legenda in fiecare tara.

In Romania, legenda spune ca Fecioara Maria, cautand un adapost pentru a-l naste pe Domnul Iisus Hristos, a fost gazduita in casa lui Craciun de catre sotia acestuia.

Se crede ca acesta era un om rau, dar sotia lui era miloasa si i-a ascuns in iesle de frica lui Craciun. Craciun a aflat insa si, manios, i-a taiat mainile sotiei sale. Vazand acest lucru, Fecioara Maria a lipit mainile femeii la loc.

Aceasta minune a dus la schimbarea lui Craciun intr-un om bun si milostiv. De atunci el imparte cadouri tuturor oamenilor si incearca sa-i faca pe toti fericiti.

Alte obiceiuri de Craciun

In Franta, in Ajunul Craciunului copii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna daruri in ei. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca pe langa cadouri un brad decorat cu dulciuri, fructe, nuci si mici jucarii.

In trecut, in fiecare familie franceza se pregatea "Prajitura celor Trei Magi", care avea ascunsa in ea un bob de fasole. Cine il gasea devenea Rege sau Regina pentru intreaga zi de Craciun.

Silent Night, bun national al Austriei

In Austria, mai exact la Viena, Craciunul este sarbatorit prin muzica. In toata luna decembrie, muzica lui Mozart si valsurile lui Strauss sunt interpretate de Orchestra Imperiala a Vienei in Sala de la Hofburg.

In decembrie 1818, in satul Oberndorf, credinciosii care se adunasera la biserica pentru slujba din Ajun au inventat unele dintre cele mai cunoscute colinde: Silent Night, Holy Nigh.

Astazi, "Silent Night" este considerat un bun national de catre austrieci. Traditia cere sa nu fie cantat in public inainte de Ajunul Craciunului.

In Islanda sunt 13 Mos Craciun, iar copiii neascultatori primesc in dar...un cartof stricat

Daca in majoritatea tarilor, Mos Craciun vine in noaptea de 24 decembrie, in Islanda, atunci vine doar primul Mos Craciun.

Urmeaza al doilea Mos Craciun, al treilea ....pana la al 13 Mos Craciun. Copii din tara zapezilor permanente primesc cadouri pana pe data de 6 ianuarie. Copii neascultatori risca sa primeasca de la Mos Craciun un cartof stricat.

In Finlanda, in Ajunul Craciunului nu trebuie sa lipseasca... sauna. Este obligatoriu ca finlandezii dupa amiaza, inainte de slujba religioasa sa mearga la sauna. Sauna este privita ca un ritual purificator.

In Suedia obiceiul cere ca bradul de iarna sa fie impodobit cu 48 de ore inainte de Ajunul Craciunului.

Indiferent de varietatea de decoratiuni de pom, inca se mai folosesc si decoratiuni traditionale: mere, lumanari, steagurile nationale in miniatura, etc.

Vascul, decoratiune traditionala de Craciun in Marea Britanie

Danezii nu au Mos Craciun, in schimb traditia spune ca darurile sunt aduse de Tomte sau Piticul Craciunului. Acesta locuieste in mod obisnuit sub podeaua casei sau a hambarului si se deplaseaza cu ajutorul unei capre din paie.

In Elvetia, pe langa Mos Craciun se respecta o alta tradtie: "Parada Ridichilor Luminate". Traditia impune a se decora o ridiche mare alb violet, precum sunt decorati dovlecii de Halloween. In mijloc se aseaza o lumanare, ridichea urmand a se folosi pe post de lampion.

Englezii obisnuiesc sa isi decoreze casele cu vasc. Conform credintelor druide, vascul are puteri magice de a alunga orice spirit rau.

#traditii craciun Romania, #traditii Craciun Franta, #sarbatorii iarna traditii , #Destinatii turistice