Un city-break surprinzator la Bucuresti, cu biletele de avion Cluj - Bucuresti

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 18:59
2302 citiri
Un city-break surprinzator la Bucuresti, cu biletele de avion Cluj - Bucuresti

Pentru orice locuitor al orasului Cluj-Napoca care doreste sa plece intr-o scurta vacanta de weekend, exista o destinatie suprinzatoare la o distanta foate mica. O calatorie spre Bucuresti, capitala tarii dureaza doar o ora, biletele de avion dus-intors Cluj - Bucuresti pot fi achizitionate foarte usor, locatiile de cazare sunt foarte atragatoare, iar oferta turistica a orasului, foarte ofertanta, desi foarte putin cunoscuta pentru turistii romani.

In contradictie cu acestia, numarul turistilor straini care viziteaza orasul este in crestere in primul rand pentru oferta lui de petrecere a timpului liber si pentru distractie.

Orasul a inceput sa-si recastige in ultimul timp reputatia in randul capitalelor europene, desi, inca din anul 1900, era recunoscut in inalta societate ca Micul Paris. Astazi, de perioada aceea ne mai amintesc doar cladirile in stilul Belle Epoque sau bulevardele largi, cu frumoase aliniamente de arbori.

Pentru un turist roman care locuieste in Cluj-Napoca si decide sa-si achizitioneze bilete de avion pentru Bucuresti cele doua zile petrecute in Bucuresti pentru un city-break por fi organizate foarte frumos, iar orasul, desi are putin timp la dispozitie, are toate sansele sa il impresioneze.

O plimbare la originile Bucurestiului

In prima zi a minivacantei, orice turist care si-a achizitionat biletele de avion Bucuresti - Cluj si care se afla pentru prima oara la Bucuresti ar trebui sa faca o incursiune in inima orasului, unde se concentreaza cele mai multe dintre obiectivele sale emblematice.

Vizitand o suprafata relativ mica, acesta poate afla intr-un timp foarte scurt nenumarate lucruri interesante despre istoria orasului, arhitectura din diferitele perioade istorice fiind o marturie vie pentru acestea, aproape la fiecare pas.

Prima oprire in excursia de o zi prin oras ar putea sa se faca nu in centrul vechi, ci in apropierea acestuia, la Biserica Bucur. Izvoarele istorice atesta faptul ca pe malurile raurilor Dambovita si Colentina au existat locuitori inca din epoca paleolitica si cea neolitica (pana in anul 1.800 i.Hr.), pe teritoriul cartierelor Dudesti, Lacul Tei si Bucurestii-Noi, insa traditia populara spune ca orasul a fost infiintata de pastorul Bucur, de unde si denumirea sa actuala.

Nicolae Iorga, in volumul sau "Istoria Bucurestilor", din anul 1939 spune: "Daca legenda ii aseaza locuinta pe dealul de la Radu Voda, numind Biserica lui Bucur paraclisul de cimitir al calugarilor manastirii Alexandru Voda Mircea si al nepotului sau de fiu Radu, aceasta inseamna siguranta populara, pastrata prin viu grai, de la o generatie la alta, ca acolo este leaganul cetatii".

Veti gasi astazi Biserica lui Bucur, pe malul Dambovitei, foarte aproape de Centrul Vechi. Aceasta s-a incapatanat sa reziste asaltului cladirilor comuniste si celor moderne, care au fost construite dupa Revolutia din 1989 in jurul sau.

A ramas demna, suspendata undeva la inaltime pe ce a mai ramas dintr-un deal (mai mult ca sigur alta data impunator), iar arhitectura ei simpla si traditionala, specifica secolului al XVIII-lea, este singurul lucru pe care il stim sigur despe istoria sa.

Pentru ca edificiul a refuzat intotdeauna sa ofere date sigure despre intemeierea sa, singura care ramane valabila este traditia orala care atesta intemeierea orasului aici.

Si daca tot ai ajuns cu avionul de la Cluj la Bucuresti, bucura-te de mai multe obiective turistice. Afla ca la nici cativa pasi mai departe de Biserica lui Bucur, in Centrul Vechi al orasului de aceasta data, se afla prima curte domneasca din Bucuresti - Curtea Veche.

Se pare ca aceasta a fost construita de Mircea cel Batran si era formata dintr-un palat (Palatul Voievodal), o biserica, case cu saloane de receptie, cancelarii domnesti, grajduri si gradini.

Deschisa publicului pentru vizitare, astazi Curtea Domneasca este strajuita de Biserica Domneasca, despre care se stie sigur ca este ctitorie a domnitorului Mircea Ciobanul, fiind cel mai vechi locas de cult pastrat in forma sa initiala din Bucuresti.

Este important de stiut ca, la Bucuresti, si-a stabilit resedinta si Vlad Tepes, in perioada domniei sale asezarea dublandu-si suprafata. De altfel, de atunci, din perioada domnitorului Vlad Tepes, dateaza si prima atestare a Bucurestiului.

Un obiectiv absolut fermecator pe care un turist clujean ajuns aici in vacanta dupa ce si-a cumparat bilete de avion Cluj - Bucuresti este Hanul lui Manuc. Acesta a fost construit in anul 1806 de Manuc bei si este unul dintre cele mai frumoase exemple ale vechii arhitecturi urbane.

Hanul a fost, de-a lungul timpului, martorul multor intalniri istorice de imporanta cruciala pentru istoria Romaniei, iar curtea sa interioara deosebit de frumoasa, este locul perfect pentru masa de pranz pentru plimbarea din oras.

Centrul vechi al orasului are multe obiective minunate de vizitat, dar si o viata sociala activa care atrage, ca un magnet, turisti din toate colturile lumii. Pentru acestea merita sa reveniti seara aici pentru terasele si cluburile renumite daca sunteti atrasi de viata de noapte.

Acum, va propunem sa continuati plimbarea prin oras, putin in afara centrului sau istoric, pe Calea Victoriei, care margineste perimetrul vechiului sit istoric. De altfel, inainte de domnia lui Constantin Brancoveanu, strada nici nu facea parte din Bucuresti, el fiind primul cel care a inaugurat-o, in anul 1692, sub numele de Podul Mogosoaiei, fiind denumita astfel pentru ca era podita, adica pavata, cu trunchiuri de copaci. In acele timpuri, strada facea legatura intre mosia voievodului din Mogosoaia si palatul domnesc aflat in apropierea Curtii Vechi.

Mai tarziu, in epoca in care Bucurestiul era supranumit Micul Paris, aceasta faimoasa artera a Capitalei era adesea comparata cu Champs Elysees. Nu la mare distanta de capatul ei din Piata Victoriei se afla Arcul de Triumf. Monumentul a fost construit pentru a comemora victoria Romaniei in Primul Razboi Mondial si a fost sculptat din marmura de Ruschita de artisti plastici celebri in epoca.

Asa ca daca doriti sa va simtiti ca la Paris, o vizita la impozantul Arc de Trumf, cu o inaltime de peste 27 de metri, este cum nu se poate mai potrivita.

In imediata apropiere a Arcului, la finalul zilei va recomandam sa nu ratati obiectivul cultural cel mai vizitat din Romania - Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" care atrage, anual, un numar de peste 500.000 de vizitatori.

Deschisa in anul 1936, expozitia permanenta se intinde pe o suprafata de 14 ha adapostind 380 de monumente, este recunoscuta in domeniul turistic ca fiind o marca romaneasca si europeana reprezentativa si este modalitatea cea mai potrivita de a incheia, cu o plimbare relaxanta, prima zi din oras.

Cea de-a doua zi a city-break-ului in Bucuresti si o noua intalnire cu centrul orasului

Daca v-ati achizitionat biletele de avion Bucuresti - Cluj, pentru plimbarea din cea de-a doua zi, punctul de plecare cel mai potrivit poate fi tot centrul vechi al orasului, unde ofertele pentru un mic dejun in aer liber sunt foarte atractive.

Pentru o viziune de ansamblu a orasului, va recomandam sa urcati Colina Bucuriei, aflata in imediata vecinatate a centrului vechi. Aici, pe dealul din centrul orasului, se afla cea mai importanta Biserica din Romania - Catedrala Patriarhala.

Aceasta este si din punct de vedere arhitectural, un obiectiv arhitectural semnificativ care dateaza de la mijlocul secolului al XVII-lea, fiind ctitorita de domnitorul Tarii Romanesti - Constantin Serban Basarab.

Un aspect interesant este acela ca biserica a fost construita dupa modelul arhitectural al Manastirii Curtea de Arges, zidita de domnitorul Neagoe Basarab, dar si ca pe acest deal se afla un complex de constructii, printre care si Palatul Patriarhal.

In cadrul acestui ansamblu, la rasarit de altarul catedralei, se afla si o clopotnita, activa si astazi si care a fost ridicata de voievodul Constantin Brancoveanu, in 1698.

Privelistea care vi se infatiseaza ochilor de pe Dealul Patriarhiei va va descoperi nenumarate blocuri comuniste, care in cele mai multe cazuri nu au nicio valoare din punct de vedere arhitectural, si simbolul absolut al perioadei comuniste - Casa Poporului. Poate ati observat-o chiar din avion, in timpul zborului de la Cluj la Bucuresti, cand va apropiati de aterizare.

Puteti ajunge aici in maximum 30 de minute coborand pe aleea de pe partea din spate a dealului, dupa ce traversati o zona istorica de case si lantul de blocuri. De fapt, ca si in alte parti ale orasului, Bucurestiul vechi si fermecator se ascunde in spatele randurilor de blocuri comuniste construite de-o parte si de alta a marilor bulevarde.

Aceasta reconfigurare a orasului este rezultatul unei vizite a dictatorului Nicolae Ceausescu in orasul stat Phenian, din Coreea de Nord, in urma careia a gandit "Proiectul Bucuresti" pe care l-a demarat in anul 1978. In urma acestuia orasul, trebuia reconstruit chiar daca asta insemna sa se distruga o mare parte din mostenirea sa istorica.

De asemenea, intreg proiectul urma sa graviteze in jurul Casei Poporului pentru a carei realizare au fost demolati peste 7 kilometri patrati din vechiul centru al Capitalei, o zona istorica foarte frumoasa a orasului si au fost relocati peste 40.000 de oameni.

Din punct de vedere arhitectural, rezultatul acestor eforturi este destul de scazut, cladirea remarcandu-se exclusiv prin dimensiunile sale pentru care este, de altfel, si vizitata de turisti.

Obiectivul, cu o suprafata desfasurata de 330.000 mp se inscrie in Cartea Recordurilor la capitul Cladiri Administrative pe locul doi in lume, dupa Cladirea Pentagonului si pe locul trei al volumului dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale din Cape Canaveral din Florida si piramida lui Quetyalcoatl din Mexic.

Dar pentru a va incheia calatoria intr-o nota pozitiva, ar trebui sa reveniti pentru finalul calatoriei pe care ati inceput-o prin achizitia biletelor de avion Cluj - Bucuresti, tot in zona istorica a orasului ca doriti sa reveninti in zona cu adevarat valoroasa a orasului, cea istorica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#city break Bucuresti, #city break Bucharest , #Destinatii turistice