Carnavalul "crizei": Sarkozy si Merkel, personaje principale

Luni, 20 Februarie 2012, ora 08:35
2168 citiri
Carnavalul "crizei": Sarkozy si Merkel, personaje principale

Un Nicolas Sarkozy zambitor conducand o furgoneta blindata alaturi de o Angela Merkel, pentru a salva tarile sud-europene, au defilat la acest sfarsit de saptamana pe strazile orasului portughez Loule, in cadrul unui carnaval care ia in deradere criza economica.

"Criza? Mai bine sa izbucnesti in ras, decat invers!", afirma o locuitoare din Loule, in varsta de aproximativ 40 de ani, in timp ce priveste defiland cuplul franco-german, la bordul unei furgonete albastre, culoarea drapelului european, urmat de panouri luminoase cu numele tarilor din sudul Europei.

In spatele lor, intr-un alt car se afla un bonom, cu ochelari pe varful nasului, asezat intr-un fotoliu aurit si incrustat pe spate cu simbolul euro. In fata lui, in genunchi, sta un cetatean obisnuit, cu pantalonii ridicati, oferindu-i o cupa plina cu monede de euro.

Criza europeana, austeritatea si masurile dure cerute portughezilor, a caror tara este in prezent asistata financiar de institutiile internationale, au inspirat in acest an traditionalul carnaval din Loule, care a luat fiinta in urma cu peste un secol.

Festivitatile, care se desfasoara de sambata pana marti, coincid cu vizita creditorilor Portugaliei - UE, Banca Centrala Europeana si FMI -, care si-au inceput miercuri misiunea trimestriala pentru a evalua aplicarea programului de austeritate cerut tarii.

"Troika criza ... la carnaval", proclama afisul oficial care invita, gratie unui joc de cuvinte, la "inlocuirea cuvantului troika cu carnaval".

"Cred ca tema crizei nu putea sa pice mai bine", subliniaza Joao Mota, un locuitor al Lisabonei care a parcurs 250 de kilometri impreuna cu sotia sa si cei doi copii pentru a asista la acest carnaval, cel mai vechi din tara.

"Vom profita pentru a ne amuza la acest sfarsit de saptamana fara sa ne mai gandim la restul. Suntem si asa destul de suparati!", a marturisit un pensionar care incearca sa prinda confetti lansate de cele 15 caruri care defileaza pe bulevardul principal al orasului.

Temele legate de politica nationala sunt, de asemenea, foarte prezente la carnaval.

"Eu imi mai iau o zi libera", se poate citi pe o pancarta purtata de un muncitor, referitor la decizia premierului, Pedro Passos Coelho, ce defileaza in tinuta militara intr-un car de razboi, de a suprima in acest an ziua libera acordata in mod traditional functionarilor de Mardi Gras.

Presedintele portughez Anibal Cavaco Silva, care a generat recent o polemica dupa ce s-a plans de o pensie insuficienta, figureaza si el printre personaje.

"Donatie pentru presedinte", se poate citi pe o pancarta agatata de gatul unui gigant reprezentandu-l pe seful statului, in timp ce spectatorii ii arata buzunarele goale.

Situat in regiunea Algarve, principala destinatie turistica a tarii, carnavalul din Loule a atras numerosi turisti.

"Este foarte reusit! Carnavalul este momentul tuturor exceselor. Este ocazia de a rade de putere", afirma Annick Scalone, o functionara care lucreaza in educatie si care a venit din Franta cu un grup de prieteni.

Din cauza masurilor de austeritate in vigoare, Loule a fost nevoit sa se adapteze in acest an la un buget de 250.000 de euro, redus cu aproximativ 100.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carnaval criza economica Portugalia, #Nicolas Sarkozy carnaval, #carnaval Portugalia, #parodie criza economica , #Excursii