Cum lasi bacsis in Europa?

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 00:00
13325 citiri
Cum lasi bacsis in Europa?

Conceptia asupra bacsisului difera mult de la o tara la alta, chiar in cadrul aceluiasi continent. Desi in Franta si Germania taxa pentru servicii este inclusa, prin lege, in nota de plata, nu ar fi ceva neobisnuit sa lasi un bacsis chiar si de 15% din nota de plata. In Spania, in schimb, majoritatea proprietarilor de baruri interzic aceasta practica.

Asadar, daca te pregatesti pentru o calatorie, ar fi bine sa te interesezi din timp care sunt practicile locale, intrucat te vei lovi de ele de cum ajungi in tara: la taxi, la hotel, la restaurant si chiar la coafor sau manichiura.

Potrivit Contiki Vacations, un lider mondial in vacante pentru turisti intre 18 si 35 de ani, Ungaria si Egipt sunt locuri in care este potrivit sa lasi un bacsis oricui, inclusiv doctorului de familie, in timp ce in Elvetia nu este tocmai comuna aceasta practica, scrie Luxury Lovers News.

In cadrul multor restaurante din Europa, precum in cele din Italia si Finlanda, plata serviciilor este inclusa in nota de plata, asa ca nimeni nu asteapta nimic in plus. Cu toate acestea, in Franta si Germania, un bacsis -oricat de mic- este considerat un gest de politete, desi serviciul a fost deja taxat in nota de plata.

Potrivit Forbes, bacsisul potrivit in majoritatea restaurantelor europene este de 5-10% din nota, in timp ce CN Traveller sustine ca 10% din nota este un bacsis deosebit de generos in aceste restaurante.

Cum lasi bacsis in Anglia?

Daca soliciti un serviciu facut de cineva personal, atunci nu e nevoie sa ii dai mai mult celui care presteaza acel serviciu. Daca angajezi o firma, insa, cel mai potrivit este un bacsis de 10% sau chiar 15% pentru cei care presteaza, ultima varianta fiind considerata deja un bacsis generos, in Anglia.

In restaurantele britanice serviciile sunt incluse in pret, de obicei, iar in caz contrar, bacsisul standard pe care trebuie sa il lasi este de 10-15%. Exista si restaurante in care primesti chiar o taxa "optionala" pe care fie o accespti asa cum este, fie o rotunjesti in functie de calitatea serviciilor pe care le-ai primit.

Tot in Anglia, la coafor sau manichiura, nota finala se rotunjeste pana la cel mai apropiat multiplu de 10. Spre exemplu, daca nota este de 38 de lire, bacsisul obisnuit este de doua lire.

Aici pentru taxi lasi cel mult 10% din valoarea cursei, iar la hoteluri intre 10-15%, in timp ce in pub-uri nu se obisnuieste sa se lase bacsis.

Britanicilor nu le place sa iasa in evidenta, iar bacsisul oferit direct in mana chelnerului sau a oricarei persoane care ti-a oferit un serviciu ar putea fi considerat un gest ofensator. Fie lasi banii pe masa sau la receptie, fie te folosesti de expresia "pastreaza restul".

Cum lasi bacsis in Franta?

Bacisul este inclus prin lege in nota de plata in Franta, dar nu e un gest neobisnuit sa adaugi 10-15% pentru un serviciu de care esti deosebit de multumit. Revista Esquire punteaza, insa, ca nu ar trebui sa lasi un bacsis mai mare de 11 euro in Franta, indiferent cat de mare este nota de plata.

La coafor sau frizerie, in Franta, bacsisul este de 2 euro pentru o tunsoare si 1 euro pentru samponare. La taxi, suma pe care o platesti se rotunjeste pana la cel mai apropiat euro, iar la hotel poti lasa cate 1 euro pentru fiecare bagaj carat de personal, 1-2 euro pentru femeia de serviciu si 10-15 euro pentru fiecare reservare la restaurant facuta prin serviciul de concierge, bacsisul fiind oferit in doua transe: jumatate la sosire, si cealalta jumatate la plecare.

Cum lasi bacsis in Germania?

In Germania, bacsisul la restaurant este, in general, de 10-15% din nota de plata, iar suma platita la taxi se poate rotunji pana la cel mai apropiat euro sau chair mai mult, in functie de durata cursei. La coafor se lasa cativa euro, iar la hotel poti lasa cate 3 euro pentru fiecare bagaj transportat de personal, 5 euro pentru femeia de serviciu, iar bascisul pentru serviciile exceptionale de concierge pot ajunge pana la 20 de euro.

Cum lasi bacsis in Italia?

In Italia chelnerii sunt foarte bine platiti, asadar bacsisul nu este necesar. Daca insisti, insa, ai grija sa nu depasesti 10% din valoarea notei de plata. Pentru taximetristi poti lasa un bacsis de 1-2 euro, in functie de cat de mult te-au ajutat. Cand te cazezi la hotel, bacsisul pentru cel care iti transporta bagajele este de 5 euro, de obicei, iar pentru femeia de serviciu se lasa 1-2 euro sau chiar mai mult, in functie de servicii.

Bacsisul pentru coafor in Italia este de aproximativ 5-10%, iar in baruri de maxim 2 euro.

In cazul in care bacsisul tau este refuzat, trebuie sa stii ca adesea se intampla pentru ca respectiva persoana este extrem de politicoasa, asa ca va trebui sa insisti daca vrei ca aceasta sa primeasca bacsisul.

Cum lasi bacsis in Spania?

In Spania bacsisul nu este obligatoriu si nici o practica des intalnita, insa daca insisti, cateva monezi ar trebui sa fie suficiente. La restaurante bacsisul nu trebuie sa fie foarte mare, exceptie facand restaurantele deosebit de elegante, unde bacsisul poate sa ajunga pana la 5-10% din nota de plata.

Sfatul legat de maruntis se aplica si la taxi sau la coafor, in timp ce pentru hotelurile elegante un bacsis de cativa euro este cel mai potrivit.

Adesea proprietarii de baruri din Spania nu permit chelnerilor sa primeasca bacsis, asa ca nu este cazul sa lasi niciun fel de bacsis aici.

#cum lasi bacsis Europa, #cum lasi bacsis Anglia, #cum lasi bacsis Germania, #cum lasi bacsis Italia, #cum lasi bacsis Spania, #cum lasi bacsis Franta , #Ghid de calatorie