Inca n-ai planuri de Paste? Incearca Armenia si Georgia

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 00:00
6130 citiri
Inca n-ai planuri de Paste? Incearca Armenia si Georgia
Foto: Erevan (Paralela 45)

Armenia si Georgia sunt doua state din regiunea Caucazului, niste meleaguri cu traditii bogate si mosteniri crestine, ce reprezinta destinatii perfecte pentru cei carora le place sa exploreze dincolo de calea batuta.

Daca nu ti-ai facut planuri pentru vacanta de Paste, acum e momentul potrivit sa rezervi o deplasare in aceste doua tari, in regim de early-booking.

Paralela 45 si Business24 va recomanda sa petreceti vacanta de Paste in Armenia si Georgia, intr-un circuit plin de noi descoperiri.

Spatiul caucazian este unul plin de evenimente si detalii culturale deosebite, dintre care amintim arhitectura bisericilor georgiene si armenesti, corurile barbatesti din Georgia si faptul ca, din cate se stie, vinul s-a facut pentru prima oara in Caucaz.

Republica Armenia este situata intre Marea Neagra si Marea Caspica, invecinandu-se la vest cu Turcia, la nord cu Georgia, la est cu Azerbaidjan, iar la sud cu Iran. Armenia are un relief predominant muntos, iar aproape 5% din suprafata tarii este acoperita de Raul Sevan.

Erevan este capitala Armeniei, centrul uneia dintre cele mai vechi si bogate civilizatii umane si gazduieste faimoasa Universitate de Stat din Armenia, un ateneu si o scoala de muzica, dar si celebrele Arhive Matendaran, o colectie de manuscrise stravechi armene, grecesti, asiriene, ebraice, romane si persane.

Orasul ofera o priveliste spectaculoasa asupra varfului muntelui Ararat, legendarul munte al lui Noe.

Orasul a fost fondat in urma cu aproape 2800 de ani, in centrul sau aflandu-se principalele muzee, galerii si biserici ale orasului. Piata Republicii (in trecut Piata Lenin) se confunda cu centrul orasului si este inconjurata de cele mai frumoase si impunatoare cladiri ale Erevanului, printre care Galeria Nationala de Arta si Muzeul National de Istorie.

Poporul armean are o istorie tumultoasa, fapt pentru care trebuie sa faceti o vizita Memorialului si Muzeului Genocidului Armean, precum si Monumentului Tsitsernakaberd. Ambele sunt ridicate pe o colina si sunt monumente austere dedicate celor peste 2 milioane de armeni ucisi si torturati de trupele turcesti la inceputul secolului trecut.

Bisericile din Erevan sunt deopotriva muzee, locasuri de arta si cultura, dar mai ales dovezi ale credintei, Armenia fiind prima tara care a adoptat crestinismul, in anul 301. Catedrala Ecimiadzin este situata in apropierea Erevanului si este considerata centrul lor spiritual, fiind cel mai vechi lacas de cult din Armenia.

Arheologii spun ca a fost ridicata pe fundatia unei vechi bazilici, ale carei urme au mai ramas in cateva ornamente si mozaicuri din altar, dar si in cei patru piloni centrali.

O destinatie populara in Armenia este Lacul Sevan, numit si "marele ochi albastru al Armeniei". Lacul se afla la o inaltimne de peste 1900 de metri deasupra nivelului marii si are o suprafata de aproximativ 1000 km2. Lacul Sevan este cunoscut pentru frumusetea sa si pentru culoarea apei care se schimba in functie de vreme, ajungand de la azur la albastru foarte inchis. Manastirea de pe Lacul Sevan este una dintre multele manastiri deosebite din Armenia.

Bucataria armeneasca se distinge prin asocierile originale de condimente, dar si prin prezenta tuturor tipurilor de nuci si alune, prezente in aproape orice reteta. Foile de varza, rosiile, vinetele, dovlecii, pestii, toate sunt umplute cu amestecuri complicate si delicioase. Sosurile armenesti sunt vestite in intreaga lume, iar branzeturile si frigaruile sunt componente esentiale ale mesei armenesti.

Georgia sau Republica Georgia, denumita uneori si Gruzia, este o tara cu o istorie si o cultura bogata. Clima blanda a acestei zone a contribuit la dezvoltarea uneia dintre celei mai vechi si mai rafinate traditii viticole din lume. In Georgia se cultiva peste 500 de soiuri de struguri, iar vinul facut acolo este apreciat in intreaga lume.

Sighnaghi este unul dintre cele mai frumoase orase din Georgia si este cunoscut si sub numele de "orasul dragostei". Elementele arhitecturale precum stradutele pavate cu piatra si balcoanele cladirilor construite in stilul vechi georgian confera un aer medieval orasului. Fiind construit la altitudinea de 790 de metri deasupra nivelului marii, din oras se poate admira o priveliste de neuitat: contrastul dintre versantii vaii Alazani si crestele semete ale masivului Caucazul Mare. In oras gasim si Muzeul Sighnaghi, versiunea moderna a Muzeului Etnografic si Arheologic local.

Manastirea Bodbe este una dintre cele mai renumite manastiri din Georgia, fiind principalul loc de pelerinaj. Aici se afla mormantul Sfintei Nina, cea care a crestinat Georgia. Manastirea a castigat un deosebit renume spre sfarsitul Evului Mediu, iar regii din Kakheti au protejat-o si au ales-o drept loc de incoronare. Fantana si izvorul Sfintei Nina sunt locuri de inchinare, legenda spunand ca izvorul a aparut acolo in urma rugaciunilor staruitoare ale Sfintei Nina si, de aceea, apa este binecuvantata.

Bucataria georgiana cuprinde feluri de mancare originale, cu ierburi aromate si condimente. Fiecare zona din Georgia are propria traditie culinara, fiind cel mai bine observata in timpul sarbatorilor numite "supra", cand un mare sortiment de feluri de mancare sunt preparate si gustate intotdeauna alaturi de vin. Printre preparatele traditionale amintim khachapuri (paine umpluta cu branza), khinkali (aluat cu carne tocata si foarte condimentata) si mtsvadi (carne de porc marinata, pregatita pe gratar sau frigarui de vitel cu ceapa). Preparatele sunt de obicei asezonate cu usturoi, coriandru, nuci si marar.

Paralela 45 ofera de Paste un circuit de 8 zile in Armenia si Georgia, la pretul de 895 de Euro. Circuitul include transport cu avionul pe ruta Bucuresti - Erevan si Tbilisi - Bucuresti, 7 nopti cazare in hoteluri de 3* (4 nopti in Erevan si 3 nopti in Tbilisi) cu demipensiune, transport cu autocarul pe toata durata calatoriei conform programului, intrarile la obiectivele turistice mentionate si insotitor roman de grup pe toata durata calatoriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Early Booking Paste 2015, #vacanta Paste 2015, #oferte Georgia, #oferte Armenia , #Ghid turistic