Vacanta pe cont propriu Bruges, un oras mai ieftin si mai stilat decat Bruxelles

Sambata, 10 August 2013, ora 18:34
19735 citiri
Vacanta pe cont propriu Bruges, un oras mai ieftin si mai stilat decat Bruxelles

Daca iti plac vacantele linistite, in care te poti "pierde" intentionat pe stradute pietruite, ca sa admiri pe indelete cladirile cu arhitectura medievala, dar si atractii inedite, cum ar fi Muzeul Berii sau al Ciocolatei, atunci cu siguranta ca vei iubi Brugesul, un orasel aflat in apropiere de Bruxelles.

Un concediu de cinci zile petrecut in Bruges, pentru un cuplu, nu te va costa mai mult de 1000 de euro, daca alegi un hotel de trei stele, dar nu vei regreta niciun leu cheltuit.

Chiar daca este micut din punct de vedere al suprafetei, Brugesul este generos prin activitatile pe care ti le propune: plimbare cu barca pe canalele populate si de lebede sau cu trasura prin centrul vechi, protejat de Unesco.

Apus peste canalele din Bruges

De asemenea, Bruges iti lanseaza o provocare culinara: are mai mult de 400 de soiuri de bere si un numar imposibil de calcular de sortimente de ciocolata care iti vor face selectiile "dureros" de dificile.

Business24 iti recomanda sa vizitezi Bruges, pentru ca este un oras cu personalitate, linistit in timpul zilei si efervescent noaptea. Aici pasiunea localnicilor pentru bere, ciocolata si dantela a fost pastrata cu sfintenie si iti este prezentanta cu mandrie prin intermediul expozitiilor din muzeele dedicate.

Cum ajungi in Bruges

Vedere de ansamblu a canalelor din Bruges

Cu masina

Din Bucuresti pana in Bruges sunt aproximativ 2.400 de kilometri, pe ruta Bucuresti - Turnu Severin - Lugoj- Szeged- Kecskemet - Gior - Brno - Rozvadov - Nurenberg - Aachen - Bruges. Vigneta in Ungaria valabila pe minim 4 zile costa 5.90 euro, iar in Germania nu exista taxa de drum, spun cei de la infotour.ro.

Cu avionul

Cu avionul ajungi cel mai repede, in mai putin de trei ore. Atat companiile low cost cat si companiile mari efectueaza zboruri directe, zilnic, pe aceasta ruta. In functie de bugetul pe care il ai la dispozitie, poti plati intre 170 de euro, in cazul Wizz Air sau mai mult de 300 de euro, de persoana, daca alegi Tarom.

Aeroportul are propria linie de tren care face legatura cu centrul orasului. Aeroportul international din Bruxelles (cunoscut sub numele Zaventem Airport) este situat in nord estul capitalei Bruxelles, la aproximativ 120 km de centrul orasului Bruges, o distanta ce poate fi parcursa intr-o ora si jumatate, cu trenul.

Cu trenul

Daca pleci din Bucuresti drumul este lung si obositor, in conditiile in care vei merge o zi si jumatate. Cei de la infotour estimeaza calatoria la 33 de ore, pe ruta Bucuresti - Frankfurt - Koln - Bruxelles Midi - Bruges.

In schimb, daca te-ai cazat in Bruxelles si vrei sa faci o excursie in apropiere, Brugesul este o destinatie excelenta. Mai ales ca vei face cu trenul o jumatate de ora, iar biletul nu te va costa mai mult de 15 euro.

Unde te poti caza

Hoteluri de cinci stele:

* Hotel Dukes Palace. Preturi de la 177 de euro pe noapte /de persoana

* Maison Boussoin. Preturi de la 170 de euro pe noapte /de persoana

Hoteluri de patru stele:

* Hotel Relais Bourgondisch Cruyce a Luxe. Preturi de la 150 euro pe noapte /de persoana

* Hotel De Tuilerieen. Preturi de la 125 de euro pe noapte /de persoana

* Relais Ravestein. Preturi de la 100 de euro pe noapte/de persoana

Hoteluri de trei stele:

* Kasteel Ten Berghe. Preturi de la 152 de euro pe noapte/de persoana

* Hotel Patritius. Preturi de la 120 de euro pe noapte /de persoana

* Hotel Bourgoensch Hof. Preturi de la 67 de euro pe noapte /de persoana

Hoteluri de doua stele:

* Hotel Van Eyck. Preturi de la 73 de euro pe noapte/de persoana

* Hotel Nicolas. Preturi de la 68 de euro pe noapte /de persoana

* Hotel Leopold. Preturi de la 34 de euro pe noapte /de persoana

Obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi

Complexul Begijnhof

Begijnhof reprezinta una dintre cele mai vechi zone din Bruge si este un ansamblu de case si cabane, pe care le poti vizita ca sa afli cum traiau localnicii, in secolul al XIII. Interioarele au fost amenajate in asa fel incat sa corespunda fidel acelor vremuri si sa te ajute sa iti faci o idee. Interesant este ca initial, complexul a fost gandit pentru aproximativ 1.500 de persoana, in principal femei singure si vaduve.

Kantcentrum sau Muzeul Dantelei

Localnica in timp ce pregateste dantela

Popularitatea Muzeului Dantelei nu poate fi contestata, daca ne gandim ca obiectivul turistic a fost zitat intr-o singura luna de mai mult de un milion de turisti.

Pe de alta parte, pe cat este de tentant sa asisti la demonstratiile in cadrul carora localnicele lucreaza la dantelarii fine, pe atat este de limpede ca vei astepta destul de mult la intrare.

Ce-i drept, vei vedea mai multe expozitii care fac referire la procesul de fabricatie al materialului, iar pretul biletului standard, de 2,5 euro nu este deloc mare.

Muzeul Ciocolatei

Detaliu din Muzeul Ciocolatei. Sursa foto: destinatiieuropene.ro

Pe langa dantela, Brugesul este faimos si pentru ciocolata, asadar nu iti va parea rau daca treci pe la muzeul dedicat acestui dulce, amenajat intr-o casa construita din 1480.

Dincolo de expozitiile formate din diferite sculpturi in ciocolata, mai poti vedea cum se transforma bobul de cacao intr-o tableta savuroasa, si poti asista la toate etapele procesului. Taxa de intrare este de sase euro pentruun adult si de patru euro pentru copii intre 6 si 12 ani. Cei mai mici de sase ani au acces gratuit.

Muzeul Berii

In tara in care sunt consumati mai multi litri de apa decat de bere nu putea lipsi un muzeu al acestei licori. Partea si mai frumoasa este ca poti cumpara diferite sortimente de bere, de la cele artizanale, preparate in abatiile din jurul orasului, pana la cele rafinate sau aromate cu siropuri de fructe.

Muzeul Diamantelor

La Muzeul Diamantelor, un loc plin de lux si de stralucirea pietrelor pretioase, vei intelege cat de complicat este procesul de fabricatie al nestematelor, cum pot fi montate in bijuterii superbe si cat de multe bresle de "diamantari" inca mai exista in Bruges. Desigur, exista si o incapere unde se afla expuse piese rare, fascinante si autentice. Pretul unui bilet este de sase euro pentru adulti si trei euro pentru micuti.

Palatul Libertatii

Palatul ramane una dintre cele mai impunatoare constructii ale orasului, ridicat in 1525. Pentru scurt timp, a fost folosit ca resedinta pentru familia regala. Mai tarziu, locul adevenit un punct de informare turistica, iar in prezent gazduieste arhivele nationale.

Piata centrala

Piata centrala din Bruges seamana cu un orasel in miniatura, facut din turta dulce. Casutele care inconjoara perimetrele acoperite cu piatra cubica au acoperisurile tuguiate si fatadele colorate in caramiziu si in nuante care amintesc de miere.

Burg, a doua mare piata din Bruges

Burgul, cea de-a doua piata mare din oras este "mai serioasa" decat cealalata si adaposeste cladirea Primariei, dar si o sumedenie de magazine cu suveniruri, precum si localuri care servesc specialitati belgiene.

Alte obiective pe care ar fi pacat sa nu le vizitezi sunt lacasurile de cult, cum ar fi Catedrala Sfantului Salvator, Capela Sfantului Basil, Biserica Ierusalim, Manastirea Sfantii Joseph si Meulenaere.

Biserica Doamnei Noastre

Ar fi pacat sa nu vezi Biserica Doamnei Noastre (Church of Our Lady), un lacas medieval faimos pe plan mondial pentru ca adaposeste unul dintre cele mai renumite opere ale lui Michelangelo - Madona si Copilul.

Bazilica Sangelui Sfant. Sursa foto: christiantour

De asemenea, ai putea sa vezi cu ochii tai micuta fiola despre care se spune ca ar contine sangele lui Iisus, adapostita in Bazilica Sangelui Sfant.

Activitati placute in Bruges

O plimbare cu barca te va costa mai putin de 10 euro/persoana

In Bruges ai mai putea fii tentat sa te urci in turnul cu 48 de clopote din centrul orasului, sa mergi la un spectacol intr-una din cele 11 sali de teatru si concerte si neaparat sa te plimbi cu barca in centrul vechi al orasului.

Pentru o jumatate de ora de plimbare cu barca vei plati mai putin de 10 euro, o suma mica, tinand cont de peisajele frumoase pe care le vei vedea.

Centrul orasului poate fi strabatut si cu trasura

Exista si varianta sa vezi o buna parte din centrul orasului in timpul unei plimbari cu caleasca, dar te va costa mai mult : aproape 50 de euro, pentru un cuplu.

Nu vei regreta nici daca poposesti un timp pe malul lacului Minne Water (Apa Dragostei), pe care se plimba nestingherite lebede si rate.

Unde poti manca in Bruges

Bucataria belgiana traditionala nu este neaparat un paradis al vegetarienilor, arata cei de la cevabun.ro. Cu toate acestea, andiva este foarte populara aici si merita sa incerci Gegratineerd witloof (fr. chicons au gratin), adica andive invelite in sunca si gratinate la cuptor. Stoemp, o specialitate intalnita si in Olanda, este un piure rustic, din cartofi in amestec cu diverse legume si verdeturi.

Trebuie sa mai incerci Vlaamse stoofkarbonaden, o tocanita consistenta din carne de vita gatit cu bere, dar si Paling in 't groen (fr. anguilles au vert), tipar intr-un sos din ierburi mixte.

Portie de midii cu cartofi prajiti

Mosselen-friet (fr. moules-frites), midii fierte si servite cu cartofi prajiti sunt servite aproape in fiecare terasa si sunt delicioase, la fel ca si restul fructelor de mare, datorita apei reci si sarate care le face infinit mai bune.

Desigur, trebuie sa stropesti totul cu bere. Belgia ramane "patria" acestei bauturi iar micul orasel Bruges nu face exceptie. Vei intalni mai mult de 400 de beri, care iti vor face alegerea dureros de delicioasa.

Artizan care prepara ciocolata. Sursa foto: esky.ro

La fel ca berea, un alt aliment iubit de belgieni si ridicat la nivel de arta de maiestria maestrilor artizani este ciocolata. Asa cum remarca toti cei care au vizitat Brugesul, este mai dificil sa ocolesti o ciocolaterie decat sa nu gasesti una, asadar, daca tii la silueta, va trebui sa eviti micile ispite pe cat posibil.

Restaurantele recomandate de lonelyplanet sunt: Brasserie Medard, Cafe Vlissinghe, Staminee de Garre, Den Dyver, Bar Choc, Kaffee Pergola.

Destinatii perfecte pentru shopping

* Bottle Shop, pentru specialitati pe baza de bere, gin, dar si apa minerala, vandute in ambalaje ingenioase

* 2be, un magazin concept, amplasat intr-o casa cu arhitectura gotica, unde vei gasi ciocolata artizanala, biscuiti, vinuri selecte si specialitati de bere belgiana

* Chocolatier Van Oost, o pravalie renumita pentru pralinele gatite chiar de proprietari

* 'T Apostolientje, un magazin renumit pentru dantela si accesoriile folosite cu acest top de material vandute

Miercurea este "zi de piata", asa ca viziteaza neaparat piata centrala in aceasta zi ca sa vezi un spectacol cu culori, forme si arome. De la legume si condimente locale, pana la pasari vii sau produse taiwaneze, totul te va ispiti prin prospetime si savoare.

#Ghid turistic Bruges, #vacanta Bruges, #obiective turistice Bruges, #vacanta europa , #Ghid turistic