Weekend la Viena: Ce surprize culturale te asteapta

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 00:00
3029 citiri
Weekend la Viena: Ce surprize culturale te asteapta
Foto: Wonderful Vienna

Un weekend la Viena te va ajuta sa te destinzi si, mai mult decat atat, daca alegi sa iti petreci ultimele zile din acest an acolo, vei avea parte de o multime de surprize culturale.

Muzeele vieneze gazduiesc in aceste zile operele catorva artisti renumiti in intreaga lume, opere pe care rar ai ocazia sa le vezi "pe viu".

Spre exemplu, pana pe 15 februarie 2015, vei avea ocazia sa admiri la Muzeul Leopold operele artistului elvetian Alberto Giacometti, cel mai important sculptor al secolului al 20-lea. In 2010 sculptura sa "L'homme qui marche" s-a vandut la casa de licitatii Sotheby's din Londra cu 74 milioane de euro - cel mai mare pret platit vreodata pentru o sculptura.

Printre expozitiile de exceptie se numara si cele dedicate lui Joan Miro la Muzeul Albertina, Henri de Toulouse-Lautrec la Bank Austria Kunstforum Wien sau Diego Velazquez la Muzeul de Istoria Artei (KHM).

Iata cateva propuneri lansate de Biroul de reprezentare al Municipalitatii Vienei, in acest weekend:

Miro. De la pamant la cer (12 septembrie 2014 - 11 ianuarie 2015)

Muzeul Albertina prezinta in succesiune cronologica creatia pictorului catalan - de la inceputul carierei sale artistice pana la operele tarzii din anii '70. Cele 100 de picturi, desene si obiecte expuse subliniaza calitatea poetica a creatiei lui Joan Miro.

Pe data de 21 noiembrie Muzeul Albertina l-a avut ca invitat pe nepotul pictorului, Joan Punyet Miro. Acesta a discutat cu directorul institutiei vieneze, Klaus Albrecht Schröder, despre expozitie precum si despre creatia celebrului artist suprarealist.

Henri de Toulouse-Lautrec (16 octombrie 2014 - 25 ianuarie 2015)

Pe 24 noiembrie se implinesc 150 de ani de la nasterea lui Henri de Toulouse-Lautrec. Cu aceasta ocazie Bank Austria Kunstforum Wien prezinta prima vasta retrospectiva din Austria, dedicata celebrului artist francez.

Expozitia reuneste lucrari din importante colectii internationale precum Musee Toulouse-Lautrec din Albi, Metropolitan Museum din New York sau Musee d'Orsay din Paris si se concentreaza pe temele preferate si recurente din creatia lui Toulouse-Lautrec.

Pe langa binecunoscutele afise realizate de artist pentru cabaretele din Montmartre - care l-au facut celebru in intreaga lume - publicul il poate descoperi cu aceasta ocazie pe Toulouse-Lautrec si dintr-o perspectiva artistica mai putin cunoscuta: picturi in culori stinse, care faciliteaza o forma intima de portretizare a psihicului uman.

Alberto Giacometti. Pionier al modernismului (17 octombrie 2014 - 26 ianuarie 2015)

Artistul elvetian Alberto Giacometti este considerat de multi a fi cel mai important sculptor al secolului al 20-lea. Lucrarile sale se numara printre cele mai scumpe opere de arta din lume. In 2010 sculptura "L'homme qui marche" s-a vandut la casa de licitatii Sotheby's din Londra cu 74 milioane de euro - cel mai mare pret platit vreodata pentru o sculptura.

Expozitia dedicata lui Giacometti la Muzeul Leopold ofera o imagine de ansamblu asupra impresionantei creatii a artistului elvetian. Expozitia prezinta sculpturi, picturi si desene ale lui Giacometti, de la lucrari din perioada sa timpurie, cubista pana la creatii din perioada suprarealista, ajungand apoi la sculpturile realizate incepand cu anii '40, dintre care unele se numara astazi printre cele mai importante creatii ale artei moderne.

Expozitia, care contine aproximativ 150 de obiecte, este completata de operele unor prieteni artisti, cunoscuti si contemporani ai lui Giacometti, precum Rene Magritte, Max Ernst sau Joan Miro.

Diego Velazquez (28 octombrie 2014 - 15 februarie 2015)

Muzeul de Istoria Artei din Viena (KHM) gazduieste prima expozitie dedicata lui Diego Velazquez in spatiul de limba germana. Vernisajul s-a bucurat de prezenta Reginei Letizia a Spaniei, fiind de altfel rezultatul unei ample colaborari cu Museo Nacional del Prado din Madrid.

Expozitia cuprinde 46 de picturi, fiind structurata in trei sectiuni, care corespund punctelor centrale din creatia artistica a lui Velazquez.

"Ma bucur enorm, ca am reusit sa aducem pentru prima oara la Viena cele mai importante capodopere ale genialului pictor. (...) Puncte culminante din creatia sa precum Venus la oglinda (Rokeby Venus), Apollo in fieraria lui Vulcan, Adoratia magilor si alte importante picturi provenite din colectii internationale sunt prezentate in cadrul acestei senzationale expozitii alaturi de portretele infantilor si infantelor din colectia muzeului nostru - punctul culminant artistic al toamnei 2014", a declarat directoarea KHM, Sabine Haag.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muzee Viena, #weekend Viena, #program muzee Viena , #Ghid turistic