Exploreaza Sardinia in urmatoarea vacanta

Sambata, 21 Iunie 2014, ora 00:00
3957 citiri
Exploreaza Sardinia in urmatoarea vacanta

Daca ar fi sa intrebam un italian care este destinatia de vacanta potrivita pentru cei care vor sa mearga pe litoral, raspunsul lui ar fi acelasi aproape de fiecare data: Sardinia.

Sardinia este cea de-a doua insula ca suprafata din Marea Mediterana, zona care i-a adus notorietatea fiind Coasta de Smarald (Costa Smeralda).

Aici se afla 55 km de plaje mici, cu nisip alb rozaliu stralucitor si 80 de golfutele cu apa in nuante care trec din turcoaz in verde sau albastru inchis, unde in anii '60 printul Karim Aga Khan a construit statiunea de lux Porto Cervo, care a reprezentat mult timp un loc exclusivist al aristocratilor si vedetelor de cinema.

Sardinia este un oras ce trebuie neaparat descoperit si o atractie turistica potrivita pentru iubitorii de plaja, natura, istorie, cultura sau sporturi nautice, spun reprezentantii agentiei de turism Paralela 45, care a fost recunoscuta pentru al saselea an consecutiv drept cea mai de incredere agentie de turism de catre turistii romani.

Legenda spune ca locuitorii acestei minunate insule sunt urmasii lui Sardus, fiul lui Hercule, iar italienii sustin sus si tare ca "Sardegna no est Italia!" (Sardinia nu este Italia), deoarece insula se distinge prin propria limba si spiritul independent care ii caracterizeaza pe localnici, aromele sale africane si mirosul special al branzeturilor.

Daca vrei sa mergi in Sardinia trebuie sa stii ca odata cu aparitia cursei directe, Otopeni-Alghero, avand o durata de 2 ore si 45 de minute, au fost eliminate impedimentele existente inainte.

Oras-port situat in nord-vestul insulei, Alghero inca pastreaza mostenirea culturala dobandita de la spanioli scatalani, care au domnit aici timp de patru secole incepand cu anul 1354, mostenire ce i-a adus denumirea de "Barcelonetta" (Mica Barcelona).

Alghero face parte din Riviera del Coralo, nume ce se datoreaza coralului rosu extras si comercializat in centrele speciale din oras. Sa nu va mire asadar daca in timp ce va veti plimba pe strazile inguste din vechea cetate, pavate cu piatra cubica, veti auzi destui localnici vorbind limba catalana, nici daca printre meniurile localurilor din oras paella cu fructe de mare este la loc de cinste.

Simultan veti putea observa stilul arhitectural al cladirilor, preponderent spaniol.

Localnicii sfatuiesc turistii sa faca un tur panoramic prin intermediul autobuzelor trottolo, pe itinerariul Alghero-Capo Caccia- Porto Conte, tur ce dureaza o ora si 45 de minute, iar turistii care vor sa faca plaja nu trebuie sa rateze Lido di San Giovanni, cea mai importanta plaja a orasului, dar si inedita plaja Maria Pia, recunoscuta pentru nisipul fin si deschis la culoare.

Tot in cadrul acestui tur veti avea posibilitatea sa vizitati unul dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei, spectaculoasa Grotta di Netuno (Grota lui Neptun).

Alte doua plaje foarte populare sunt Bombarde si Lazzaretto, ambele foarte populare in sezonul turistic, situate in zona Fertilia-Porto Conte. Este important sa stim ca de-a lungul intregului an in Alghero vremea este in permanenta placuta. Pe timpul verii temperaturile ajung pana la 35 de grade, iar in timpul iernii nu coboara sub 15 grade.

Consultantul Paralela 45, Alexandru Donciu, recomanda turistilor sa inchirieze o masina (de retinut ca tariful incepe de la aproximativ 70 euro/zi) sau sa opteze pentru excursiile optionale puse la dispozitie de catre reprezentantii Paralela 45.

Daca tindem catre cea de-a doua varianta, ar fi regretabil sa nu se profite de scurta distanta fata de insula Corsica (o ora de mers pe mare), dedicandu-ne astfel o zi pentru a vizita si aceasta destinatie.

Locul de nastere al lui Napoleon Bonaparte, insula a apartinut Frantei doar ultimii 200 din cei 4000 ani de existenta. In cadrul excursiei se va vizita orasul Bonifacio, situat in partea sudica a insulei, la 70 m deasupra Marii Mediterane.

Consultantul recomanda de asemenea miniplatourile cu aperitive reci corsicane (salamurile uscate, sunca afumata si branzeturile sunt absolut delicioase) sau mancarurile gatite precum civet de sanglier (carne de porc mistret cu morcovi, ceapa, castane, fenicul, usturoi, rachiu si vin rosu) si veau aux olives (vitel gatit la foc mic in vederea obtinerii unui maxim de savoare a carnii, pregatit impreuna cu condimente speciale, masline, ceapa si rosii).

Vinurile sunt apreciate in Corsica, asa cum se intampla de altfel oriunde in Franta, totodata insa si berea locala Pietra, facuta din faina de castane.

Un alt punct turistic pe care nu trebuie sa il ratam este orasul medieval Bosa, unde vom putea vizita micutul castel Malaspina sau admira frumoasele cladiri multicolore.

Alghero si Bosa pot fi vizitate in exclursia oferita de Paralela 45 Sardinian Tour care dureaza o zi. Se pleaca din Alghero si se parcurg aproximativ 45 Km spre sud pe coasta, pana se ajunge in orasul Bosa, prima atractie a excursiei.

Traseul din Alghero pana la Bosa este unul dintre cele mai pitoresti. Peisaje salbatice, neatinse de civilizatie, vegetatie de tufisuri si arbusti specifice acestei zone muntoase, tarmuri stancoase ce coboara abrupt in mare, si privelisti spectaculoase catre o mare de culoarea turcoazului.

Ultimul nu insa si cel din urma lucru pe care orice turist trebuie sa-l faca intr-o vacanta din Sardinia este sa serveasca cel putin o cina la una dintre fermele de pe insula. Recomandarea Paralela 45 este incantatoarea ferma Sa Mandra, unde se practica agroturismul de peste douazeci de ani.

Veti avea parte de o masa copioasa, cuprinzand exclusiv specialitati sardiniene. Masa debuteaza cu branza pecorino Fiore Sardo, branza ricotta proaspata cu miere, apoi salam uscat si sunca Monte Spada.

La primul fel veti servi ravioli cu sapte ierburi si sos de unt, apoi malloreddus (specialitate sardiniana din paste fainoase) cu sos din carne de vita si branza pecorino. Felul doi este si vedeta cinei: purcel de lapte la protap, de o fragezime spectaculoasa.

Urmeaza desertul si bauturile alcoolice sardiniene. Ultimele constau in mirto (un lichior foarte aromat, preparat prin macerarea micutelor fructe ale unei plante care creste in abundenta pe insula), abbarente (o tarie locala asemanatoare cu binecunoscuta grappa) respectiv vinuri rosii sau albe sardiniene.

Poate parea ciudat, dar fructele de mare si pestele au intrat destul de tarziu in gastronomia Sardiniei, din cauza istoriei zbuciumate a insulei.

Sardinia este o destinatie turistica ce nu trebuie ratata, fie ca este vorba despre un weekend departe de aglomeratia urbana, fie de un sejur de cateva zile.

Consultantii Paralela 45 ne recomanda, insa, sa evitam sa mergem in renumita insula in luna august, deoarece in aceea perioada preturile cresc exagerat de mult, iar temperaturile sunt foarte ridicate.

Oferta Paralela 45 pentru Sardinia incepe de la 478 Euro/ persoana (+ taxe de aeroport). Pretul include transportul cu avionul, 1 bagaj de cala, 7 nopti cazare si masa si transport aeroport - hotel.

#vacanta Corsica, #oferte Corsica , #Litoral