Ziua Marinei: Mii de oameni asista la manifestatiile din Constanta

Miercuri, 15 August 2012, ora 12:23
1987 citiri
Ziua Marinei: Mii de oameni asista la manifestatiile din Constanta

Mii de persoane participa miercuri la manifestatiile care se desfasoara la Constanta cu prilejul sarbatoririi Zilei Marinei Romane.

Evenimentul a fost deschis la ora 10,00 pe faleza din fata Comandamentului Flotei cand au fost ridicate pavilionul si Marele Pavoaz la bordul navelor.

Prezent la sarbatoare, ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a primit onorul Garzii militare. El a scos in evidenta importanta participarii fortelor navale romane la misiuni internationale ale NATO si ale Uniunii Europene, misiuni care "contribuie la cresterea substantiala a competentelor operationale ale Marinei militare romane".

Potrivit lui Dobritoiu, in prezent Ministerul Apararii Nationale se confrunta cu dificultati financiare. "La ora actuala MApN are de surmontat dificultati financiare majore, iar cu bruma de cheltuieli asigurate pentru operare si mentenanta reusim doar sa ne mentinem angajamentele internationale asumate. Incercam sa identificam resurse prin valorificarea carora sa putem permite realizarea programelor de inzestrare a Armatei Romane in mod armonios, tinand cont si de nevoile operationale ale fortelor navale", a spus ministrul.

Dupa cuvantarea zeului Neptun si defilarea Bricului Mircea, in jurul orei 11,00 au inceput exercitiile demonstrative executate de nave si subunitati ce apartin fortelor navale cu participarea unor structuri ale fortelor aeriene.

Incepand cu ora 17,00 pe traseul Teatrul National - Piata Ovidiu se va derula un mars al fanfarei Fortelor Navale, iar de la ora 22,00 pe traseul Comandamentul Flotei - Piata Ovidiu - Prefectura va avea loc traditionala retragere cu torte care va incheia marea sarbatoare.

In acest an se implinesc 110 ani de la prima sarbatorire a Zilei Marinei Romane. Oficializata pe 15 august 1902 ca onomastica a marinarilor romani, de Sfanta Maria Mare, Ziua Marinei Romane si-a certificat pe deplin caracterul de autentic festival al marii si spiritualitatii marinaresti.

#Ziua Marinei, #evenimente Ziua Marinei , #Litoral