Vacanta la ski se ieftineste, in Elvetia

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 18:43
5033 citiri
Vacanta la ski se ieftineste, in Elvetia

Skiatul in Elvetia devine mai ieftin dupa ce proprietarii de resorturi s-au vazut nevoiti sa scada pretul datorita ratei reduse de ocupare a statiunilor.

"In trecut, cabanele erau inchiriate din august sau septembrie pentru Craciun. Acum totul e last-minute", declara Guy Chanel, director de turism intr-una din statiunile aflate la est de Geneva, citat de Bloomberg.

Skiatul a ajuns sa fie o industrie pentru Elvetia, aducand peste 1,5 miliarde de franci pe an. Cu toate acestea, aprecierea francului a facut vizitatorii obisnuiti sa se razgandeasca, doar o mica proportie din statiuni fiind ocupate. Astfel, administratorii din zona s-au vazut nevoiti sa scada pretul cazarii si la ski-pass-uri pentru a atrage vizitatorii.

Nu doar hotelurile reduc preturile, ci si restaurantele, centrele de inchiriere a echipamentelor de ski.

"Daca nu am fi avut o cabana aici, probabil am fi mers in Franta la ski. Aprecierea francului ar fi fost o problema daca trebuia sa platim pentru o camera de hotel," a declarat o femeie care locuieste in Londra.

Se pare ca motivul din spatele situatiei din Elvetia e o combinatie intre puterea francului si criza datoriilor din zona euro.

Astfel, la patru ani de la celebra tranzactie in urma careia Bruno Prior, un director englez, a obtinut o intreaga statiune pentru un singur dolar, situatia e complet schimbata.

Prior, un pasionat al sporturilor de iarna, se afla in incapabilitatea de dezvoltare a statiunii cumparate atat de ieftin. Dupa ce a investit peste 500.000 franci in pistele de ski ale statiunii, el a ajuns sa caute un cumparator care sa poata duca la bun sfarsit planul sau.

"Fondurile puse deoparte nu sunt bune la nimic. Puterea francului este o problema pe termen lung a tarii," a spus seful Summerleaze Ltd, amintind de aprecierea monedei elvetiene cu 70% fata de lira din august 2007 si pana acum.

#vacanta ski, #Elvetia ski, #ieftinire skiat Elvetia, #apreciere franc elvetian , #Partii de schi