Ce sa faci de Anul Nou la Viena

Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 00:00
2586 citiri
Ce sa faci de Anul Nou la Viena
Foto: Concert de Anul Nou Viena–© Wiener Philharmoniker – Richard Schuster

Prima zi a anului 2015 te intampina cu surprize, daca alegi sa-ti petreci noaptea dintre ani la Viena. Aici, pe langa pesiajul idilic si pietele de sezon, poti participa la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, cel mai mediatizat eveniment de muzica clasica din intreaga lume.

"Concertul are loc in mod traditional in prima zi a anului, in Sala Mare a Musikverein, sediul Filarmonicii din Viena.

Ca la fiecare editie, evenimentul muzical va sta sub semnul catorva momente speciale care vor marca anul 2015: este vorba despre aniversarea celor 650 de ani de la infiintarea Universitatii din Viena, a celor 200 de ani de la infiintarea Universitatii Tehnice din capitala Austriei, precum si a celor 150 de ani de existenta a celebrului bulevard din centrul Vienei - Ringstrabe.

Cu aceasta ocazie doua momente de balet, care vor fi transmise in cadrul concertului si in care vor evolua solisti ai Baletului de Stat din capitala Austriei, au fost filmate in cladirea Universitatii din Viena. Coregrafia este semnata de Davide Bombana", se arata intr-un comunicat transmis de biroul de reprezentare al Municipalitatii Vienei.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena va fi dirijat si in 2015, pentru a cincea oara, de Zubin Mehta. De altfel, colaborarea dintre Zubin Mehta si Orchestra Filarmonica din capitala Austriei se intinde pe o perioada de peste 50 de ani.

Pe langa compozitii ale familiei Straus, din programul editiei din 2015 a concertului vor face parte si creatii semnate de Franz von Suppe si de compozitorul danez Hans Christian Lumbye, supranumit "Straus-ul nordului", informeaza biroul de presa.

"Pentru prima oara in cei 172 de ani de istorie a Filarmonicii din Viena, in cadrul Concertului de Anul Nou unul dintre muzicieni va evolua alaturi de fiica sa, care absolva o perioada de proba de trei ani in cadrul orchestrei. Este vorba despre Heinrich Koll (viola), in varsta de 63 de ani, si Patricia Koll (vioara), in varsta de 26 de ani.

In 1980, cand Heinrich Koll a intrat in orchestra, nici o femeie muzician nu facea parte din Filarmonica din Viena. In prezent in orchestra canta 12 femei", se mai arata in comunicatul institutiei.

Daca nu ai drum pana la Viena in prima zi din an, institutia aduce vesti bune si pentru tine: Concertul de Anul Nou din Viena este transmis in peste 90 de tari, atat la TV cat si online, ca video-live-stream.

#Concert Anul Nou Viena, #concert Revelion Viena, #filarmonica Viena concert , #Stiri Vacanta