Criza determina un mare numar de europeni sa renunte la vacanta de vara (studiu)

Joi, 30 Mai 2013, ora 09:25
2215 citiri
Criza determina un mare numar de europeni sa renunte la vacanta de vara (studiu)

Numarul europenilor care au de gand sa plece in vacanta in aceasta vara este cel mai mic inregistrat din ultimii 13 ani: doar 54%, releva un barometru Ipsos-Europ Assistance facut public joi. Potrivit AFP, care citeaza sondajul, explicatia consta in prelungirea crizei, care a dus la modificarea comportamentelor.

Proportia indicata de studiul realizat in Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia si Austria este cu 4 puncte de procentaj mai mica decat cea din 2012 si cea mai scazuta din 2000 in ce priveste intentia de a pleca in concediu, intre iunie si septembrie, a europenilor intervievati.

Comparativ cu 2011, scaderea este chiar de 12 puncte, conform barometrului realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 4048 de europeni.

"Criza isi face simtite efectele in mod durabil. Exista o corelatie evidenta intre intensitatea ei si reculul intentiilor de plecare in vacanta, iar vacantele nu mai reprezinta un sanctuar, nici macar pentru francezi", a rezumat pentru AFP directorul general al Europ Assistance, Martin Vial.

Acesta a notat ca, fata de finele anilor 2000, decalajul este unul urias, avand in vedere ca atunci cel putin sase din 10 europeni isi exprimau intentia de a pleca in concediu pe perioada verii.

Cele mai afectate sunt tarile din sudul Europei, unde somajul este cel mai ridicat. Astfel, mai putin de unul din doi spanioli /42%/ au de gand sa plece in vacanta in aceasta vara, adica un prag istoric, de la 51% in 2012 si 65% in 2011, cu 23 de puncte mai putin in doi ani.

"Si mai spectaculos", potrivit lui Vial, in cazul italienilor, intentiile de plecare in vacanta au inregistrat un recul de 10 puncte intr-un an si de 25 de puncte in doi ani, proportia celor care afirma ca vor merge in concediu vara aceasta fiind de numai 53%, de la 78% in 2011.

Scaderi puternice s-au inregistrat insa si in Belgia /59%, minus 10 puncte/ si in Franta /62%, minus 8 puncte/, tari pana acum relativ "scutite" de aceasta tendinta.

Totusi, dintre tarile studiate, francezii raman cei mai "pusi pe picior de plecare", ca o reflectare a relatiei lor speciale cu vacanta, mentioneaza institutul.

In ce-i priveste pe germani si austrieci, intentiile lor de a pleca in concediu in aceasta vara au ramas relativ stabile, la 52%, respectiv 57%, iar britanicii chiar au progresat /56%/, dupa o scadere de 10 puncte in 2012.

Ipsos noteaza de asemenea ca, "pentru prima data in acest barometru, intentiile de plecare unica, adica proportia europenilor care vor pleca o singura data in vacanta, sunt in declin, ceea ce semnaleaza ca nu se mai pune doar problema de a scurta sejururile sau de a reduce bugetul de vacanta, ci chiar de a renunta complet la plecare, pentru o parte din ce in ce mai mare a populatiei europene".

In ce priveste bugetul, 47% dintre europenii intervievati si 58% dintre cei care afirmat ca vor pleca in vacanta si-au declarat si intentia de a face economii cu acest prilej, in frunte cu spaniolii. In medie insa, bugetul de vacanta se mentine la 2100 de euro, Marea Britanie fiind exclusa.

"Multi oameni se vor limita la vacante "de proximitate", aproape de familii, alegand sejururi putin costisitoare sau mai scurte", a spus Martin Vial,

Practic, potrivit institutului, "europenii au inteles ca criza economica necesita noi compromisuri, sacrificii si comportamente".

Dar, ca prioritati, climatul ramane principalul factor in alegerea vacantelor, in mai mare masura decat bugetul, desi se mentin particularitati nationale: climatul este criteriul prioritar pentru belgieni si francezi, in timp ce spaniolii se orienteaza dupa buget, iar germanii si austriecii au in vedere in primul rand riscul de atentate.

Ca destinatii, 64% dintre europenii care spun ca vor merge in vacanta aleg marea, iar Europa ramane in fruntea preferintelor, atragandu-i pe 81% din cei care merg in concediu.

#criza economica finante vacanta, #fara vacanta criza , #Stiri Vacanta