Recorduri in spatiul romanesc: Cele mai lungi poduri din Europa

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 11:03
1017 citiri
Recorduri in spatiul romanesc: Cele mai lungi poduri din Europa
Foto: Wikipedia

Cu 60 de ani in urma, la 20 iunie 1954, se inaugura podul dintre Giurgiu si Ruse, despre care putina lume stie ca, la data aceea, era cel mai lung pod combinat (sosea si calea ferata) din Europa.

Nu s-a ingrijit nimeni atunci sa ne plaseze si pe noi in Cartea Recordurilor, desi am fi meritat si chiar ar fi fost cu mai multa lauda decat recentul carnat kilometric al primarului Sorin Oprescu sau cea mai mare placinta a nu mai stiu carei personalitati politice.

Pana acum 60 de ani, treceai de la Giurgiu la Ruse cu bacul.

Podul impresioneaza si astazi cu lungimea sa de 2,8 km (intre timp, am fost depasiti de alti europeni) si cu inaltimea deasupra Dunarii de 30 metri.

Dar cel mai interesant amanunt este durata de executie: s-a construit in doi ani si jumatate. Putem sa ne minunam noi, cei de azi.

La executie au participat atat intreprinderi romane, cat si bulgare, iar proiectul i-a apartinut unui architect sovietic, care s-a documentat sub aspect tehnic, studiind structurile ...citeste mai departe despre "Recorduri in spatiul romanesc: cele mai lungi poduri din Europa" pe Ziare.com

#cartea recordurilor poduri Romania, #istorie poduri Romania, #poduri recorduri romanesti , #Stiri Vacanta