Timis: Castelul Huniade ar putea fi redeschis publicului pana la sfarsitul anului 2014

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 11:20
2915 citiri
Timis: Castelul Huniade ar putea fi redeschis publicului pana la sfarsitul anului 2014

Castelul Huniade ce adaposteste Muzeul de Istorie a Banatului din Timisoara si care este cea mai veche cladire a cetatii ar putea fi redeschis publicului la sfarsitul acestui an dupa un amplu proces de restaurare, inceput in anul 2006.

Consiliul Judetean Timis a solicitat si a primit finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013, valoarea totala a proiectului fiind de aproape 52,5 milioane de lei, cu o valoare eligibila a proiectului de 41,4 milioane de lei fara TVA.

"Contributia proprie a CJ Timis este de 18,8 milioane de lei. Asistenta financiara nerambursabila solicitata a fost de 33,7 milioane de lei, dar nu am beneficiat la momentul raportarii de prefinantare conform Cererii de finantare, care are o intarziere de 24 de luni", a declarat luni Mugurel Borlea, director executiv al Directiei de Investitii si Managementul Proiectelor din cadrul CJ Timis.

Impunatoarea cladire era in risc major de prabusire, ceea ce a impus luarea unor masuri urgente de punere in siguranta a cladirii, inclusiv prin injectarea de beton sub baza constructiei. Pe langa acestea, s-a avut in vedere si punerea in valoare a stilisticii medievale a castelului, rezolvarea din punct de vedere functional si arhitectural a fatadelor in concordanta cu principiile conservarii si restaurarii monumentelor istorice, amenajarea curtii interioare, remedierea unor degradari arhitecturale, reamenajarea spatiilor si adaptarea functiunilor muzeale la caracterul patrimonial major al cladirii castel, instalatii interioare.

Lucrarile vor viza si o reasezare a sectiilor Muzeului Banatului, dar si folosirea corespunzatoare a Salii de marmura si a altor incinte care aveau alte destinatii decat cele consacrate.

Proiectul are ca scop final cresterea contributiei turismului la dezvoltarea economico-sociala si culturala a judetului si a zonei de vest a tarii.

Timisoara este unul dintre putinele orase din Romania care au un asemenea castel in zona centrala a orasului, iar administratia vrea sa fructifice aceasta valoare.

Castelul Huniazilor, cea mai veche cladire din Timisoara

Castelul Huniazilor din Timisoara este cea mai veche cladire din oras avand farmecul unui castel autentic. Impunatorul edificiu poarta amprenta arhitectilor italieni.

Construit in anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d'Anjou, castelul a servit initial ca resedinta regala. Ulterior, intre 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timis, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. In anul 1443, el dispune reconstructia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc in acel an.

In perioada ocupatiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al Pasei de Timisoara, transformat ulterior in cazarma pentru ca destinatia acestuia sa fie aceea de depozit de arsenal. In 1849, cladirea a fost afectata de asediul trupelor ungare, fiind refacuta in 1856 in forma actuala.

Dr. Nicolae Iliesiu arata, in cartea sa intitulata "Timisoara - Monografie Istorica", faptul ca Muzeul Regional al Banatului s-a nascut "din contopirea, in anul 1885, a celor doua societati: Asociatia Istorica si Arheologica din Banat si Muzeul din Banat, scopul societatii fiind acela de a colectiona toate obiectele, urmele antice, documentele, medaliile, care se refera la istoria si trecutul Banatului".

De-a lungul veacurilor, deteriorarea structurii de rezistenta si-a spus cuvantul, mai ales datorita faptului ca in secolele XVIII-XIX zona era mlastinoasa, iar umezeala a ros pilonii de stejar pe care a fost ridicat fostul Castel al Huniazilor. In 1849, edificiul a fost distrus complet, fiind refacut din temelii. Jumatate de secol mai tarziu, in 1900, s-au constatat primele tasari ale edificiului, iar in anii 1950 s-au practicat primele injectari cu beton la temelie.

In 2006, Ministerul Culturii a inteles pericolul iminent de prabusire a edificiului si a alocat 25 de miliarde de lei vechi pentru reconsolidarea structurii de rezistenta, iar Consiliul Judetean a participat cu circa patru milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reabilitare Castelul Huniade, #Muzeul de Istorie Timisoara, #turism Castelul Huniade , #Stiri Vacanta