Grecia vinde insule: Pretul porneste de la cateva milioane de euro

Joi, 23 August 2012, ora 17:39
4398 citiri
Grecia vinde insule: Pretul porneste de la cateva milioane de euro

Numarul de insule ce pot fi cumparate ar putea creste in viitor, dupa ce Grecia a anuntat ca are in vedere scoaterea la vanzare a insulelor sale nelocuite. Persoanele interesate de tranzactiile cu insule pot participa deja la o licitatie in care este scoasa la vanzare o insula nelocuita a Greciei.

Organizatia Nationala de Turism din Grecia anunta ca exista 6.000 de insule de dimensiuni diverse in arhipelagul grecesc. Din acestea, numai 227 sunt locuite, astfel ca restul pot fi scoase la vanzare.

Pretul de vanzare pentru o astfel de insula este situat in jurul a cateva milioane de euro, potrivit thejournal.ie

In prezent, a fost scoasa la vanzare o insula nelocuita a Greciei, anunta thejournal.ie, citand site-ul privateislandsonline.com. Este vorba de o insula cu o suprafata de 170 de acri, cu doua porturi naturale, doua plaje naturale si paduri, situata in Marea Ionica.

Documentatia necesara si autoritatiile de constructie sunt disponibile pentru cumparatori, mentionandu-se ca acestia pot realiza constructii pe o suprafata de 185.000 de metri patrati. In plus, exista si alimentare cu apa pe aceasta insula.

Autoritatile din Grecia sunt constiente de perspectivele economice oferite de vanzare de insule

Grecia ar putea obtine bani de pe urma insulelor nelocuite, a declarat premierul grec Antonis Samaras, cat timp aceasta masura nu pune in pericol securitatea nationala.

Premierul grec este de parere ca investitiile reprezinta cheia revigorarii economiei tarii, iar planurile de privatizare includ vanzarea cailor ferate si o parte a coastei Atticii (regiune istorica a Greciei care include capitala Atena), relateaza agentia Associated Press.

Samaras nu a precizat sau nu a spus ca guvernul va vinde in general insule, insa a adaugat ca nu se pune problema unor tranzactii ieftine, ci terenurile nefolosite trebuie sa fie transformate in capital ce ar putea genera venituri, la un pret corect, relateaza Agerpres.

Ideea vanzarii insulelor grecesti nelocuite a fost vehiculata de catre Germania in urma cu doi ani. In 2010, membrii parlamentului german spuneau ca Grecia ar trebui sa vanda participatiile detinute in cadrul companiilor de stat si o serie de active, precum insulele nelocuite.

O serie de insule grecesti private au fost scoase la vanzare

In luna aprilie, insulele grecesti au inceput sa fie scoase la vanzare de catre familiile mostenitoare, dupa introducerea unor taxe usturatoare pe proprietate in cadrul programului de austeritate.

Potrivit cotidianului elen Kathimerini, primii cumparatori ai acestor insule sunt membri ai familiilor regale arabe.

Insula Oxeia din Marea Ionica, mostenita de familia greco-australiana Stamoulis, a fost vanduta unor membri ai familiei regale din Emiratul Qatar pentru cinci milioane euro, dupa ce fusese cotata initial la 6,9 milioane euro.

Cea mai cunoscuta insula privata greceasca este insula Skorpios, care a apartinut bogatasului Aristotel Onassis. Actuala proprietara, Athina Onassis doreste sa vanda insula, invocand probleme financiare.

Lucruri de care trebuie sa tina cont persoanele interesate de achizitionarea unei insule

Persoanele care vor sa cumpere o insula trebuie sa tina cont de o serie de factori, astfel incat achizitia pe care o fac sa aiba beneficii pe termen lung. Specialistii in domeniul vanzarilor le recomanda sa inchirieze mai intai insula, pentru a petrece o perioada de timp in zona.

De asemenea, trebuie sa se informeze din timp in legatura cu tipul de constructii pe care le pot derula pe insula respectiva sau sa faca diferenta intre proprietatea funciara absoluta si teritoriul concesionat.

Mai trebuie avute in vedere si o serie de alte aspecte, precum siguranta conferita de insula respectiva sau constructiile care pot fi realizate pe aceasta, pentru a nu afecta ecosistemul.

Piata imobiliara se reinventeaza: Insulele, un sector infloritor si tot mai accesibil

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare insule grecesti nelocuite, #vanzare insule, #tranzactii insule Grecia, #Grecia vanzare insule nelocuite , #Vacanta de lux