Mallorca 2014: Viziteaza perla insulelor Baleare

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 00:00
4469 citiri
Mallorca 2014: Viziteaza perla insulelor Baleare

Petrece-ti urmatoarea vacanta pe insula Palma de Mallorca, cea mai populara insula spaniola, ce dispune de o coasta de 500 de km, cu un relief mai abrupt in nord si plin cu plantatii de maslini si migdali si livezi de portocali si lamai in sud.

Insula e cunoscuta pentru aerul sau mediteranean si clima exceptionala datorata pozitiei sale privilegiate in Marea Mediterana, verile calde si plajele minunate, cu nisip alb si marea turcoaz, aceasta este un fel de paradis care imbina in mod exceptional peisajul si cultura, modernul si traditionalul.

Vestul insulei, dominat de lantul muntos Seraa de Tramuntana, este o regiune unde se gasesc paduri de pini si mici sate feerice.

Pentru cunoscatori, Mallorca este o destinatie turistica dominata de magazine, hoteluri si restaurante, dar asta nu inseamna ca peisajul natural este mai prejos: golfuri idilice, tipice insulelor grecesti, paduri care se revarsa pana la malul marii, conace ce amintesc de Toscana, toate imbinate intr-un amestec incantator.

Insula Mallorca, ce are peste 70 de plaje cunoscute pentru nisipul fin si marea de culoarea turcoazului, este celebra pentru sporturile si intrunirile acvatice, cele mai importante fiind Palmavela, Trofeul Princesa Sofia, Regata din Aprilie, Cupa Regelui sau Regata contelui de Barcelona.

Palma, capitala si nucleul economic al insulei, este cunoscut pentru splendoarea istorica a monumentelor sale, fiind considerat cel mai mare centru istoric intact din Europa. Ritmul sau cosmopolit, verva portului si stradutele medievale ofera vizitatorilor sansa de a il degusta incet.

Cei pasionati de istorie pot vizita baile arabe, vechiul cartier iudeu, constructiile regale medievale (Palatul Almudaina, castelul Bellver etc), precum si bisericile si manastirile din zona (Santa Creu, Santa Eulalia, Sant Frances si Santa Clara). Nici amatorii de cultura nu pleaca nemultumiti, acestia putand vizita numeroasele muzee ce impodobesc orasul, printre care mentionam Muzeul Mallorca, Muzeul Militar, Muzeul de arta spaniola, si minunatele curti interioare ce astazi constituie spatii de expozitie si centre culturale, ce devin centrul atentiei in fiecare vara, in cadrul festivalului "Ruta de los Patios".

Aici mentionam Casal Solleric, Can Marques si Can Vivot. De asemenea, sa nu uitam de traditia bogata in arta si obiecte de artizanat traditionale. Aici puteti gasi de la broderii de mana, obiecte de sticla suflata, perle artificiale, pana la ceramica, pantofi lucrati manual sau lemn de maslin sculptat.

Pentru cei care vor sa viziteze toate statiunile insulei, consultantul Paralela 45, Alexandru Donciu, le recomanda sa inchirieze autoturisme incepand de la 30 Euro pe zi sau sa ia unul dintre busurile zilnice din statia centrala Placa Espana, centru unde se afla si Autogara interurbana, precum si Gara si Metroul (biletele se gasesc la sofer si costa 1,10 Euro de persoana).

Un tur clasic al insulei incepe cu un mic popas in orasul Inca, cunoscut pentru produsele de pielarie, si continua cu serpentinele muntilor Tramontana, in apropierea varfului Puig Major (1445m). Urmatorul punct turistic al turului il constituie Manastirea Lluc, unde se poate vizita capela cu statuia sfintei "Virgen Morena", patroana insulei.

Turul continua spre Sa Calobra unde se viziteaza "Torrente de Pareis", dupa ce este strabatut de un tunel lung de 200 de m. Aici turistii au o pauza de cateva ore pentru masa, plaja si inot, inainte de a pleca intr-o scurta croaziera spre portul Soller, unde se va vizita catedrala din sec. XVIII la constructia careia si-a adus aportul si Rubio, unul dintre urmasii lui Gaudi.

Drumul de intoarcere de la Soller spre Palma se face cu trenuletul istoric, al carui traseu prin munti si tunele este exceptional de frumos.

Consultantul Paralela 45 recomanda si statiunea Santa Ponsa, aflata la 23 km vest de Palma, unde se organizeaza croaziere de o zi, cea mai cunoscuta fiind "Dia de mar" - croaziera pe mare.

Aceasta porneste din portul de Palma, unde turistii se imbarca pe vapor si merg sa inconjoare partea de sud a insulei, cu o scurta pauza pentru inot. Apoi se va face un popas in statiunea Camp del Mar, unde turistii sunt invitati la o paella, acompaniata de vin si urmata de tipicul desert majorchin ensaimada. Dupa masa are loc intoarcerea la Palma.

Pentru turistii care vor sa mearga la plaja, acestia nu trebuie sa rateze Playa De Palma - paradisul mallorcan al surferilor, aflat la 5 km est de Palma, unde gasesc cea mai lata si frumoasa plaja cu nisip fin. Aici se pot inchiria echipamente pentru sporturi acvatice, iar faleza are un culoar special pentru biciclete.

Cei pasionati de nagivatie pot merge in fostul sat pescaresc, devenit statiune moderna, C'An Pastilla, aflat la 4 km est de Palma. Daca doriti, de asemenea, sa va intalniti cu vreo vedeta, mergeti in Cala Major, un fel de suburbie a orasului Palma, unde se regasesc resedintele vedetor care isi petrec vacantele aici.

Insa pentru familisti, consultantul Paralela 45 le recomanda sa mearga in Palma Nova, aflata la 15 km vest de Palma, o statiune linistita, cu o diversitate de activitati acvatice.

Magalluf (19 km vest de Palma) este una dintre cele mai mari statiuni ale insulei, un paradis al petrecaretilor, datorita posibilitatilor nenumarate pentru distractii: cluburi, casinouri, scuba diving, windsurf, karting, golf etc.

Gastronomia insulei Mallorca este foarte apreciata si diversificata, asadar consultantul Paralela 45, Alexandru Donciu, le recomanda turistilor sa viziteze zecile de restaurante si baruri ce satisfac toate gusturile gastronomice posibile, precum si pietele orasului, o explozie de culori si arome mediterane, unde trebuie neaparat sa guste ardei iuti de Vilafranca, portocalele si lamaile aromate de Soller, precum si painea neagra de la sat.

Alte preparate traditionale ce merita atentia turistilor sunt sobrasada (pateu de carne cu boia), ensaimada (prajitura tipica mallorquina, in forma de melc, umpluta cu marmelada de gutui), Coca mallorquna (pizza mallorquina cu legume sau verdeata), carnatii cu chimion, empanadas ( tascute de aluat umplute cu carne si mazare sau verdeata). De asemenea, nu sunt uitate nici vinurile si branza de casa sau smochinele si maslinele murate.

Oferta Paralela 45 pentru Mallorca cuprinde doua chartere din Bucuresti si Cluj: Charter Mallorca Bucuresti - de la 455 Euro/pesoana/sejur 7 nopti si Charter Mallorca Cluj - de la 384 Euro/pesoana/sejur 7 nopti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vacanta Mallorca, #Mallorca 2014, #oferte Mallorca , #Vacante exotice