Zbor in spatiu, decolare de la Curacao: Planifica-ti vacanta pentru 2014

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 00:00
3429 citiri
Zbor in spatiu, decolare de la Curacao: Planifica-ti vacanta pentru 2014
Foto: aviationspectator.com

Zborul in spatiu va da si mai multa culoare vacantei tale in Caraibe, incepand din 2014. Atunci va avea loc prima decolare la care poti fi si tu copilot, chiar daca nu ti-ai facut o cariera din asta.

Inchipuie-ti o zi minunata de snorkeling, inot cu delfinii si plaja intr-un climat exotic, culminata de un zbor in spatiu ce dureaza o ora. Vei fi acolo doar tu si pilotul navei.

Privelistea pe care o vezi intr-o vacanta obisnuita in Curacao nu se compara cu imaginile pe care le poti vedea stand sub o astfel de cupola de mari dimensiuni. Intr-un minut de la decolare nava in care te afli depaseste viteza sunetului, iar spatio-portul din Curacao devine minuscul sub ochii tai.

In cateva minute te vei afla la 100 de kilometri altitudine, practic la frontiera spatiului cosmic, de unde vei admira curbura Pamantului si peisaje din Florida pana in Brazilia, cu marea Caribelor in mijloc, in lipsa gravitatiei.

Odata ajuns la 100 de kilometri altitudine vei incepe sa cobori, iar in momentul in care ajungi la 30 de kilometri altitudine reincepe intrarea in atmosfera. Nava se "transforma" usor in avion in planare catre pista. Nu-ti face griji, nava dispune de posibilitatea de a reporni motoarele racheta in zbor, in cazul in care aterizarea are nevoie de asistare.

Foto: dailymail.co.uk

Dupa o jumatate de ora de planare, denumita stiintific "plutire pe aripi de inger", nava aterizeaza exact ca oricare alta naveta spatiala.

"Orice persoana cu varsta peste 18 ani, sanatoasa din punct de vedere fizic si mental poate participa. Aceasta calatorie este destinata oamenilor de rand si nu cere abilitati ale unui sportiv de performanta", sustine Flavius Jeican, reprezentant Voyagers Club, compania care organizeaza astfel de excursii chiar din Romania.

Pentru a face fata vitezei de 3 Mach de la decolare si intoarcere in curba de aproape 4-4,5 G, experiente pe care doar pilotii de vanatoare sau de nave spatiale le traiesc, vei avea nevoie, desigur, de o pregatire temeinica.

Misiunea de antrenament este alcatuita din cateva etape de baza.

Ea incepe cu o calatorie cu centrifuga de acceleratie in care vei invata cum sa faci fata unor niveluri de acceleratie de 4,5 G. Urmeaza zborul in avionul cu reactie L-39 Albatross, un zbor real intr-o aeronava performanta, in care vei simula cele mai importante faze ale zborului in spatiu. Apoi, vei participa la o simulare realista a zborului spatial suborbital cu simulatorul Desdemona, cel mai performat din lume pe segmentul sau.

Foto: NASA's Marshall Space Flight Center's photostream/ Flickr

Pretul acestei experiente la bordul navei Lynx este de 95.000 de dolari, tarif ce include cazarea pentru trei nopti intr-un hotel de cinci stele la Curacao si zborul propri-zis in spatiu.

"Zborul Bucuresti-Curacao nu este inclus, deoarece nu avem previziuni si tarife ale zborurilor pana in 2014", ne-a explicat oficialul.

Nici pentru persoana care te insoteste, vacanta nu va fi una banala.

"Aici poti face scufundari, yachting, pescuit, golf, tenis, sporturi nautice, auto off-road, exista plaje cristaline, capitala Willemstad, Parcul National Cristoffel, Sea Aquarium, delfinariu, pestera Hato, ferma de struti, mini-submarin, SPA-uri, centre yoga, galerii de arta, festivaluri, restaurante si cluburi de noapte", te asigura reprezentantul Voyagers Club.

Foto: Wikipedia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vacanta Caraibe, #vacanta zbor spatiu, #vacante exotice , #Vacante exotice