Lazea (BNR): Cota unica, un mare minus din punct de vedere macroeconomic

Luni, 10 Iunie 2013, ora 14:50
7063 citiri
Lazea (BNR): Cota unica, un mare minus din punct de vedere macroeconomic

Cota unica a avut efecte benefice din punct de vedere microeconomic, dar macroeconomic a fost un mare minus, cel putin pentru ca a fost o masura prociclica, a declarat luni economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, cu prilejul unei dezbateri despre capitalismul romanesc.

"Cred ca una din erorile fundamentale ale elitelor romanesti in tot parcursul istoriei moderne a fost ideea ca soarta celor multi si nevoiasi este irelevanta pentru dezvoltarea economica. Cu alte cuvinte ca se poate dezvolta Romania chiar daca talpa tarii o duce prost. Ce vedem in capitalismul romanesc post 1989 nu aduce nimic nou sub soare.

Faptul ca inegalitatea a crescut asa cum se arata in lucrare si ca, in 2009, coeficientul Gini a ajuns la 30,6%, o cifra inca nu extrem de mare, dar mult mai mare decat a Slovaciei, Sloveniei sau a altor tari din zona nu vine decat sa ilustreze acest lucru", a declarat Valentin Lazea, precizand ca vorbeste in nume personal.

El a exemplificat acest dispret sau dezinteres al elitelor pentru "talpa tarii" prin patru politici care nu au tinut cont deloc dupa 1990 de ceea ce intampla pentru "talpa tarii".

"Un prim exemplu eliminarea repartitiilor obligatorii la tara a profesorilor si medicilor. Era clar din secunda doi ca daca nu faci o anumita forma de a trimite la tara profesori si medici, tara in 20-30 de ani se va depopula, ma refer la provincia, satul romanesc, lucru pe care il vedem si care nu ar trebui sa mire pe nimeni", a spus Valentin Lazea.

Al doilea exemplu oferit de Lazea este cel al pensiilor ocupationale, sistem care prinsese avant la sfarsitul anilor 90, prin care o serie de categorii profesionale au dorit sa isi faca sistemul lor de pensii, "necontribuind la oala comuna". Potrivit sursei citate, acum s-a mai domolit aceasta moda, "dar nu denota decat acelasi dispret, dezinteres fata de soarta comuna".

"Al treilea exemplu este taxarea cu cota unica, care desi fara doar si poate microeconomic a fost un plus, impozitarea cu cota unica a servit intreprinderilor, din punct de vedere macroeconomic a fost un mare minus, cel putin pentru ca a fost o masura prociclica si a adagat gaz pe foc in perioada in care economia si asa era in fierbere si de ce sa nu o spunem si social a fost un mare minus. Daca punem in balanta plusul microeconomic cu minusurile macroeconomic si minusul social obtinem un minus", a spus Lazea.

Al patrulea exemplu oferit de acesta este cel al neglijarii dezvoltarii cailor ferate, economistul-sef al bancii centrale declarand ca populatia nu mai calatoreste cu trenul si atunci 95% din resurse se duc catre autostrazi si 5% duc spre CFR. Valentin Lazea a declarat de asemenea ca si "talpa tarii" a fost la randul sau interesata de rente atunci cand s-a putut.

"Dar si talpa tarii cauta rente si raspunsul politicilor la aceasta nepasare a fost prin politici populiste si va dau trei exemple. Pretul scazut al utilitatilor, al energiei electrice si gazelor pentru toata lumea, si pentru cei care isi pot permite sa plateasca si pentru...deci salvam saracii cu un pret mic la gaze pentru toata lumea. Reduce cu ceva decalajul dintre bogati si saraci aceasta politica? Cu o politica populista nu am rezolvat problema, ba chiar am o risipa de resurse", a declarat Lazea.

Romania a adoptat cota unica de impozitare de 16% in 2005.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lazea cota unica, #discrepante sociale Romania, #Lazea diferente venituri, #dezvoltare economica Romania , #Economist sef BNR