Lazea: Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar va gestiona fondurile de rezolutie si garantare

Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:42
7056 citiri
Lazea: Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar va gestiona fondurile de rezolutie si garantare

Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romanei (BNR), a declarat marti, intr-o conferinta referitoare la taxarea tranzactiilor financiare, ca in Romania se are in vedere gestionarea fondurilor de rezolutie si de garantare de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

"Pe langa Basel III bancile mai sunt supuse si efortului de a pune deoparte acest fond de rezolutie sau de restructurare bancara. In afara de fondul de despagubire a deponentilor pana la 100.000 euro se are in vedere crearea separata a unui fond de rezolutie tot din contributii anuale ale bancilor, separate de primele, si care sa fie folosite in eventualitatea in care o banca sau alta are dificultati si trebuie restructurata.

La noi in tara se are in vedere ca Fondul de Garantare a Depozitelor sa gestioneze ambele fonduri, atat fondul de rezolutie cat si fondul de garantare. In acest context vorbim de impunerea asupra bancilor din Europa a unei alte taxe noi, suplimentare, care sa vina sa se adauge la prevederile Basel III, la prevederile Fondului de rezolutie si apoi tot noi asteptam ca bancile sa reinceapa creditarea cat mai repede si eventual sa fie si motorul economiei, daca se poate. Trebuie sa ne gandim mai bine", a mai declarat oficialul BNR.

Doar 11 tari europene din cele 27 au spus ca vor sa aplice aceasta taxa

"Cele 11 tari sunt cele din flancul sudic, unde au fost suparari mari asupra bancherilor, plus, deloc surprinzator, Germania, Austria, tarile finantatoare, cele care au fost presupuse sa ia bani de la contribuabili ca sa acopere gaurile. Este, practic, dupa parerea mea, un raspuns al politicului la o nemultumire populara mai mult sau mai putin justificata.

Asa cum a fost conceputa aceasta taxa, ea va avea efecte si asupra tertilor neparticipanti, cu alte cuvinte daca una din partile contractului prin care se vinde un instrument derivativ este situata intr-o tara din afara celor 11 care au agreat la taxa si aceasta tranzactie va fi taxata. Chiar si daca ambele picioare ale tranzactiei sunt in tari din afara celor 11 tranzactia va fi taxata", a spus Lazea.

Potrivit acestuia, vor suferi si care nu au agreat sa participe la acest mecanism.

"Important este ca atat timp cat Statele Unite, Marea Britanie si atatea alte jurisdictii importante au declarat ca nu vor aplica aceasta taxa ea va afecta numai cele 11 tari europene care o vor aplica plus pe aceia care intamplator se afla la un capat si la altul a tranzactiilor, chiar nefiind parte din cei 11. Contextul este foarte important. Vorbim de o perioada in care bancile trebuie sa faca eforturi deosebite financiare pentru a isi creste capitalul in raport cu reglementarile Basel III", a explicat Lazea.

Acesta a precizat ca bancile se afla astazi angrenate in acest efort de capitalizare cu bune rezultate si se pare ca vor incheia acest proces mai repede decat 2018 sau 2019. AGERPRES

#fond de rezolutie, #fond de garantare, #taxa tranzactii financiare, #sistem bancar , #Economist sef BNR