Creditul neguvernamental va atinge 25 la suta din PIB pana la sfarsitul anului

Marti, 28 Noiembrie 2006, ora 04:46
1135 citiri

Creditul neguvernamental va reprezenta 25 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) pana la sfarsitul anului, a anuntat, luni, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, cu ocazia unui Forum bancar organizat la Bucuresti."Creditul neguvernamental va detine o pondere in PIB de 25 la suta pana la sfarsitul anului, ceea ce reprezinta o crestere constanta a gradului de intermediere financiara, tinand cont ca acesta a atins o valoare de peste 21 la suta la sfarsitul anului 2005", a precizat oficialul BNR.

Georgescu a declarat ca la ora actuala activele bancare se cifreaza la 43 miliarde euro, fiind detinute de 37 de banci, din care sase sunt sucursale ale unor banci straine. Primele cinci banci din sistem detin impreuna 64 la suta din numarul total de credite, peste 54 la suta din capitalul total al sistemului bancar si 59 la suta din totalul depozitelor.

In ceea ce priveste actionariatul bancilor din Romania, 73 la suta este strain, in timp ce 27 la suta reprezinta capital autohton, 17 la suta privat ti 10 la suta apartinand statului.

In topul tarilor straine reprezentate de piata bancara conduce Austria, urmata de Grecia, Olanda, Italia si Franta.

Potrivit datelor bancii centrale, la 30 septembrie 2006, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 55 la suta (47 la suta in termeni reali) fata de 30 septembrie 2005, pe seama majorarii cu 100,9 la suta a componentei in lei (90,5 la suta in termeni reali) si cu 23,2 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 24,1 la suta).

Cresterea creditului neguvernamental nu va provoca riscuri asupra stabilitatii financiare

Expansiunea rapida a creditului neguvernamental nu va provoca un risc de instabilitate financiara, deoarece indicatorii nu reflecta o astfel de posibilitate, a declarat luni, in cadrul forumului bancar roman, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

"Toti indicatorii arata ca nu exista posibilitatea ca expansiunea rapida a creditului sa duca la instabilitate financiara, dar asta nu inseamna ca riscurile sunt eliminate chiar si dupa trecerea unor banci romanesti in proprietate straina pentru ca acest lucru doar transforma riscul si nu il elimina cu totul", a spus Lazea.

Insa, potrivit cercetarilor BNR, o eventuala intrerupere brusca a creditarii bancare provenite din exteriorul tarii ar putea deteriora brusc contul de capital si nivelul rezervelor valutare, mai ales ca peste 85 la suta din sistemul bancar este in proprietate straina.

Pe primele noua luni ale anului, creditul neguvernamental a crescut cu 47 la suta in termeni reali, creditul neguvernamental in lei majorandu-se cu circa 91 la suta si cel in valuta cu 40 la suta. Creditul guvernamental este alcatuit in proportie de 47 la suta in valuta si 53 la suta in lei, in proportie inversa fata de primele noua luni din 2005, cu proportii de 54 la suta, respectiv 46 la suta. Din totalul creditului neguvernamental, 58 la suta reprezinta creditele acordate persoanelor juridice si 42 la suta creditele acordate persoanelor fizice.

Bloombiz,

Rompres