De ce nu au prevazut economistii cea mai grava criza din ultimii 10 ani?

Marti, 19 Mai 2009, ora 10:22
1639 citiri
De ce nu au prevazut economistii cea mai grava criza din ultimii 10 ani?

Economia a trecut brusc de la o crestere de peste 9% in trimestrul trei din 2008 la o scadere aproape la fel de mare, de 6,4%, in primul trimestru din 2009, adica in doar sase luni, dar foarte putini sunt economistii care au anticipat ca lucrurile vor merge atat de rau. 

Dupa mai multi ani de crestere economica, doar cativa s-au incumetat la inceputul lui 2008 sa spuna ca si la noi se va schimba macazul, iar cresterea va deveni scadere. De ce le-a scapat economistilor criza printre degete?

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, afirma ca cercetarile economistilor se bazeaza pe statistici, iar in Romania, supranumita "tigrul Europei", ultimii ani aratau bine, astfel incat si urmatorii pareau sa aduca crestere. "N-are cum sa iasa ceva rau dintr-un trecut care arata bine", sustine el.

O alta cauza a esecului majoritatii economistilor in a prevedea criza sta in faptul ca cei mai multi dintre ei lucreaza pentru banci si trebuie sa respecte politica de comunicare a angajatorului.

Totusi, majoritatea celor intervievati de Business Magazin sunt de parere ca economistii nu ar trebui scosi "tapi ispasitori", mai ales ca solutiile pentru iesirea din criza tot de la ei vor veni. "Sunt importanti, n-ai ce sa faci. Altii de unde sa gasesti?", conchide analistul Ilie Serbanescu, care a fost unul dintre putinii economisti romani care au avertizat asupra distorsiunilor macroeconomice din ultimii cinci ani.

#economisti, # criza, # crestere economica , #stiri Valentin Lazea