FIC a prezentat programul de crestere economica a Romaniei

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 12:18
2190 citiri
FIC a prezentat programul de crestere economica a Romaniei

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a prezentat pe 19 octombrie, la Conferinta Regionala Financiara si de Investitii pentru Sud-Estul Europei, o propunere de program economic ce ar genera o crestere economica aditionala de 11,6% pentru Romania, pana in 2015, a anuntat miercuri FIC, potrivit NewsIn.

"Masurile de austeritate anuntate de Guvernul roman trebuie acompaniate de masuri care sa incurajeze cresterea economica. Actualul context economic si social reprezinta o mare provocare, dar si o oportunitate pentru a actiona", a declarat Mariana Gheorghe, presedinte al FIC si CEO al Petrom, in deschiderea Mesei Rotunde dedicate Romaniei.

Reprezentantii FIC au accentuat faptul ca reluarea cresterii economice este posibila intr-un termen relativ scurt, printr-o implementare rapida a unor masuri decisive si prin lucrul impreuna cu autoritatile.

"Doar prin implementarea celor 12 masuri prioritare propuse, pana in 2015 produsul intern brut al Romaniei poate inregistra o crestere suplimentara de 11,6%, piata fortei de munca poate castiga 250.000 de noi angajati, iar veniturile bugetului pot creste cu 8,5% in comparatie cu un scenariu care nu include aceste masuri", spun reprezentantii FIC.

In acelasi timp, costurile cumulate pentru bugetul public reprezinta doar 0,7% din PIB, iar pe termen lung, impactul indirect al masurilor propuse ar putea genera o crestere economica suplimentara de 15-20% in raport cu impactul direct, mai considera ei.

Dominic Bruynseels, membru al Board-ului FIC si CEO al Bancii Comerciale Romane (BCR), a subliniat faptul ca aceasta propunere "nu este o lista de dorinte".

"Vorbim despre un plan orientat puternic catre actiune, responsabil si directionat catre domenii cheie, plan care tine cont de constrangerile carora Romania trebuie sa le faca fata. Exista cateva domenii de actiune de mare importata, care au potentialul de a crea un impact pozitiv asupra intregii economii: maximizarea absorbtiei fondurilor europene, investitiile strategice in infrastructura si consolidarea terenurilor in agricultura", a explicat el.

"Pentru absorbirea fondurilor europene, cele mai importante actiuni constau fie in externalizarea (sau in centralizarea) administrarii procesului de accesare, fie in revizuirea schemelor de bonusare pentru angajatii publici care lucreaza cu aceste fonduri (in sensul corelarii primelor cu performanta). Romania are oportunitatea unica de a utiliza 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana pentru a crea rezultate durabile in ceea ce priveste dezvoltarea tarii", au mai spus reprezentantii FIC.

Totodata, acestia au subliniat ca investitiile publice trebuie sustinute in continuare prin devoltarea pietelor de capital si prin stabilirea unui calendar accelerat, clar si transparent pentru privatizarea companiilor de stat si ca toate sumele generate din vanzarile pachetelor majoritare si minoritare ale statului, sume estimate la aproximativ 2 miliarde de euro, ar trebui investite in infrastructura.

De asemenea, FIC sugereaza ca Romania poate dezvolta programe majore de infrastructura in contextul unei candidaturi comune (cu Bulgaria sau Ungaria) pentru gazduirea Campionatului European de Fotbal din 2020.

Costul, estimat la aproximativ 10 miliarde de euro, va fi impartit pe un interval de zece ani si poate genera o crestere anuala a PIB de 1%.

Decizia de a depune candidatura pentru CE 2020 implica un calendar clar pentru implementare si termene stricte de realizare a investitiilor.

In plus, dezvoltarea infrastructurii va duce la o crestere a potentialului turistic al Romaniei pe termen lung, au mai spus acestia.

"Programul pentru Crestere Economica - Actiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei" reprezinta rezultatul contributiei colective si voluntare a membrilor Consiliului Investitorilor Straini.

In iunie 2010, organizatia a derulat o ampla cercetare in randul companiilor membre.

Au rezultat peste 100 de propuneri de masuri ce pot fi luate, in comun, de catre sectorul privat si autoritatile publice pentru imbunatatirea climatului de afaceri din Romania.

Toate actiunile propuse au fost analizate, din punct de vedere al impactului si al usurintei in aplicare, de catre economistii Lucian Anghel (Economist-sef al BCR) si Laurian Lungu (Managing Partner al Macroanalitica).

Astfel, 80 de actiuni au fost incluse in planul de masuri si 12 au fost considerate prioritare pentru repornirea economiei pe termen scurt.

Planul de masuri a fost elaborat si cu contributia lui Valentin Lazea (Economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei) si a lui Ovidiu Nicolescu (Presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania). 

#austeritate, #crestere, #economica, #fic, #infrastructura, #masuri, #program, #romania , #stiri Valentin Lazea