Lazea: 40% din PIB, nivelul pana la care se poate merge cu datoria publica

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 16:21
1255 citiri
Lazea: 40% din PIB, nivelul pana la care se poate merge cu datoria publica

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat luni ca Romania trebuie sa-si defineasca nivelul maxim de acceptabilitate pana la care poate sa mearga cu datoria publica si ca acesta este cel mai probabil in jur de 40% din PIB, informeaza NewsIn.

"Este o idee esentiala faptul ca privirea pietelor de capital din aceasta zona difera fundamental de la o tara la alta si ca ceea ce ii este permis unei tari in materie de datorie publica nu este permis sau acceptat altei tari.

Daca este adevarat ca pietele de capital trateaza tarile in mod diferit, atunci Romania trebuie sa-si defineasca acel nivel maxim de acceptabilitate pana la care poate sa mearga cu datoria publica, probabil ca este in jur de 40% din PIB, si sa se opreasca cu datoria publica acolo, nu la 60%, nu la 80%, nu la 100% din PIB, cum este permis altor tari. Este aceasta lectie inteleasa, internalizata? Ma indoiesc", a declarat Valentin Lazea, cu ocazia lansarii unui raport privind cresterea economica in tarile Europei Centrale si de Est.

La randul sau, economistul Daniel Daianu a precizat ca ceea ce a aratat criza a fost faptul ca diferentele mari intre tari sunt legate de alocarea resurselor, iar tarile care au un deficit de credibilitate trebuie sa fie mai prudente decat cele care isi pot permite sa creasca datoria publica.

"Sunt multe variabile, nu este numai nivelul datoriei publice. Trebuie sa vezi, de exemplu care va fi mersul dobanzilor pe pietele internationale, trebuie sa vezi care sunt posibilele efecte de contagiune, sa vezi o constructie a politicii economice de ansamblu, nu este vorba numai de politica fiscala. Ar trebuie sa-ti imaginezi care sunt fluxurile autonome de capital care sa-ti potenteze sectoarele deschise competitiei externe.

Pietele iti judeca mult mai multe sectoare economice, nu numai politica fiscala. Eu asta incerc sa arat, ca tarile dupa datoriile publice nu se diferentiau, datoriile publice nu au fost mari.

Criza a aratat ca diferentele mari sunt legate de alocarea resurselor, de cat de orientata este catre export o economie, dar tarile care au un deficit de credibilitate trebuie sa fie mai prudente decat cele care isi pot permite sa creasca datoria publica", a spus Daianu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#datorie, #lazea, #nivel, #piete, #publica , #stiri Valentin Lazea